Kuva: Pixabay

Miten ravitsemus palvelee liikkujaa? Millaisia tehtäviä eri ravintoaineilla on urheilijan ruokavaliossa?

Enrol
Moodle
Log in to view the registration key for Moodle.

Registration and fee

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Description

Opintojakso sopii liikunnan harrastajille, kuntoilijoille ja muille ravitsemuksesta ja liikunnasta kiinnostuneille.

Ei ehdottomia esitietovaatimuksia. Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansanravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)

Opintojakson käytyään opiskelija osaa:

  • esittää periaatteet terveyttä edistävästä liikunnasta ja liikunnan terveysvaikutuksista
  • kuvata liikunnan ja kilpaurheilun aiheuttamia aineenvaihdunnallisia muutoksia ja niiden merkitystä ravintoaineiden tarpeeseen
  • arvioida ravitsemuksen ja liikunnan yhteisiä terveysvaikutuksia
  • kertoa ravitsemuksen merkityksestä fyysiselle suorituskyvylle ja tämän avulla arvioida, miten ruoalla/ravintoainelisillä mahdollisesti voidaan vaikuttaa urheilijoiden suoritukseen
  • terveys- ja kuntoliikunnan suositukset eri ikäryhmille
  • urheilijan ravitsemussuositusten laadinnan periaatteet
  • liikunnan ja ravitsemuksen erilliset ja yhteiset vaikutukset energia-aineenvaihduntaan
  • energiantarpeen arviointi
  • liikunnan vaikutus ravinnontarpeeseen
  • syömisen ja juomisen vaikutus urheilijalle ennen urheilusuoritusta, sen aikana ja palautumisessa
  • ravintolisien merkitys urheilijan fyysiseen suorituskykyyn
  • liikunnan ja ravitsemuksen yhteisvaikutukset terveyteen
  • Burke L, Deakin V: Clinical Sports Nutrition, 5th ed. McGraw-Hill Education, 2015, sivut 1-157, 234-462, 493-591.
  • Lanham-New SA, Stear SJ, Shirreffs SM, Collins AL: Sport and exercise nutrition. Wiley-Blackwell 2011, sivut 1-187.
  • Ilander O: Liikuntaravitsemus - tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta, VK-Kustannus Oy, 2014, sivut 19-48, 94-408.

Vaihtoehtoinen kirjallisuus (lisäys 6.4.2020)

  • Ross C et al. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Wolters Kluwer Health. 2012, sivut 1540-1565. (löytyy e-kirjana).
  • IOC Medical Commission & Maughan, R. J. Sports nutrition. Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons. 2014, soveltuvin osin. (löytyy e-kirjana).

Asteikolla 0-5

Luentotallenteet, asiantuntijaluentotallenteet, verkkokeskustelut pienryhmissä, oppimistehtävät, essee.

Verkkokeskustelut vk 13-14/2020 (23.3.-5.4.2020)

Esseen suunnitelman palautus 14.4.2020

Muistioiden palautukset 20.4. ja 27.4. mennessä

Esseen palautus viimeistään 31.5.

Luentotallenteet:
Professori Mikael Fogelholm

  • Liikunnan merkitys energia-aineenvaihdunnalle
  • Perusenergiakulutuksen ja kokonaisenergiakulutuksen arviointi
  • Fyysinen aktiivisuus kroonisten sairauksien ehkäisyssä: miten fyysinen aktiivisuus vaikuttaa?
  • Fyysinen aktiivisuus kroonisten sairauksien ehkäisyssä: liikunnan määrä ja sairaudet
  • Liikunta ja lihavuus:
    -Lihavuuden ehkäisy
    -Liikunta ja laihduttaminen
  • Liikunta ja lihavuus
    -Liikunta ja lihavuuden jälkeinen painonhallinta
    -Liikunta ja lihavuuden terveysriskien hallinta
  • Riittävätkö ravitsemussuositukset urheilijalle?
    Ruokailu ja harjoittelu
  • Riittävätkö ravitsemussuositukset urheilijalle?
    Kilpailu on erityistilanne - mutta entä kuntoilijalle?

Asiantuntijaluentotallenteet:

- Maria Heikkilä: riittävä energiansaanti (hiihto)
- Noora Kanerva: nestetasapaino (pyöräily)
- Marika Laaksonen: kuntoliikunta (soutu)
- Jatta Salmela: kisapäivän ravitsemus (seiväshyppy)
- Janne Sallinen: proteiini (kuntosali)
- Sofia Siljama: laihdutus ja painonhallinta

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 20.3.2020.
Verkkokeskustelujen ryhmäjakoa varten kirjaudu Moodleen viimeistään 23.3.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Opintojakso on osa ravitsemustieteen opintoja.