Kuva: Pixabay

Mitä ovat ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt?
Mitä tarkoitetaan energia-aineenvaihdunnalla?

Enrol
Moodle
Log in to view the registration key for Moodle.

Registration and fee

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Description

Opintojakso sopii kaikille ravitsemustieteestä kiinnostuneille.

Suositellaan tai opiskelua helpottaa, jos on tiedot lukion kemiasta ja biologiasta.

Opintojakson käytyään opiskelija osaa:

  • selittää ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
  • perusteet energia-aineenvaihdunnasta sekä energiaravintoaineiden vitamiinien ja kivennäisaineiden käsittelystä ja tehtävistä elimistössä
  • hahmottaa kuidun ja ravinnon sisältämien bioaktiivisten aineiden merkitystä elimistössä
  • hahmottaa joidenkin ajankohtaisten ilmiöiden taustoja

1. Sand O, Sjaastad O V, Haug E, ym. Ihminen. Fysiologia ja anatomia. Helsinki: WSOYpro, 2011, 1. painoksesta seuraavat sivut ja aihealueet:

Sivu Luku / Kappaleet, jos vain muutamia aiheita luvusta
30-38 1 Kemian ja fysiikan perusteet / Orgaaninen kemia: elimistön orgaaniset molekyylit: Makromolekyylien muodostuminen ja hajoaminen, Hiilihydraatit, Lipidit, Proteiinit, Nukleiinihapot
46-100 2,3 Solut, Solusta elimistöksi
180-213 6 Umpieritysjärjestelmä
268-270 9 Verenkiertoelimistö / Verenkiertoelimistön rakenne, tehtävät, Sydän
316-330 10 Veri
332-334 11 Immuunijärjestelmä / Mikrobit, Immuunijärjestelmän päätehtävät
378-420 13 Ruoansulatuselimistö
452-456 16 Munuaiset ja virtsatiet / Munuaisten tehtävät, Munuaisten rakenne, Virtsa, Munuaisverisuonten Verenkierto ja verenpaineet
482-487 17 Happo-emästasapaino

2. Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. 4. uudistettu painos. Helsinki: Duodecim 2012, (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)
seuraavat sivut

Sivut Luku / Kappaleet, jos vain joitakin aiheita
16-24 1-2 Ruoan sisältämät aineet, Syömisen säätely
72-75 5 Kappale Alkoholista
76-87 6 Energia-aineenvaihdunta
165-167 7 Kappale Fytokemikaalit
206-208 11 Biokemialliset laboratoriomittaukset, Immuunivaste ja tulehdustekijät, Lihasten toiminta, Kehon koostumusmittaukset, Tasemittaukset, Miten ravitsemusta arvioidaan käytännön kliinisessä työssä?

3. Gibney M J, Lanham-New S A, Cassidy A, ym. Introduction to human nutrition. 2nd ed. Wiley-Blackwell, 2009, luvut 4-6; lisäksi luvuista 8 ja 9 seuraavat ravintoaineet: fosfori, kalsium, magnesium, kalium, natrium, jodi, rauta, seleeni, sinkki, rasvaliukoiset vitamiinit, C-vitamiini, folaatti ja B12-vitamiini (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)

Sivut Luku / Kappaleet, jos vain joitakin aiheita
49-73 4 Nutrition and metabolism of proteins and amino acids
74-85 5 Digestion and metabolism of carbohydrates
86-121 6 Nutrition and metabolism of Lipids

132-152
167-176
180-185

8 The vitamins/
Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K,
Folate, vitamin B12
Vitamin C

188-209
217-226

9 Minerals and trace elements (kivennäis- ja hiven(alku)aineet/
Calcium, Magnesium, Phosphorus,
Sodium and chloride, Potassium (kalium)
Iron, Selenium, iodine, zinc

4. Voutilainen E, Fogelholm M, Mutanen M. Ravitsemustaito. Helsinki: SanomaPro 2015, sivut 55-78, 79-168 (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)

Myös kirjojen uudemmat painokset käyvät.

Asteikolla 0 - 5

Verkkotentti ja kirjallisuus.

Tenttipäivät:
ma 9.12.2019 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)
to 5.3.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)
to 23.4.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 25.10.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa ravitsemustieteen opintoja.