Kuva: Pixabay

Millaista on hyvä ravitsemushoito ja milloin sitä tarvitaan?
Millaisia erityisruokavalioita ja -elintarvikkeita on olemassa?

Enrol
Moodle
Log in to view the registration key for Moodle.

Registration and fee

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Description

Opintojakso sopii kaikille ravitsemustieteestä kiinnostuneille.

Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansaravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ­ tuntee ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravitsemushoidon perusteet sekä osaa suunnitella ruokavalioita ravitsemushoitoa vaativissa sairauksissa.

  • Ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravintoanamneesi
  • Ravitsemushoidon perusteet ja erityisruokavalion suunnittelu (ruoansulatuskanavan sairaudet, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, munuaissairaudet, kihti, reumataudit, ruoka-allergiat)
  • Tutustuminen erityiselintarvikkeisiin ja erityisruokavaliohin

Tentitään sekä kirjallisuus että asiantuntijatallenteet

Asiantuntijatallenteet (Moodlessa)

  • TtM Mari Aalto: syömishäiriöt
  • ETT Noora Kanerva: diabetes
  • Dos. Mikael Kuitunen: ruoka-allergiat
  • THM, MBA Reijo Laatikainen: toiminnalliset vatsavaivat (ärtyvän suolen oireyhtymä, toiminnallinen ummetus ja toiminnallinen dyspepsia)
  • LT Leena Martola: munuaistaudit
  • TtM Lotta Pelkonen: vegaanius

sekä

Kirjallisuus

  • M Elia, O Ljungqvist, R J. Stratton, S A. Lanham-New (toim) Clinical Nutrition, 2nd Edition. Wiley, 2013. s. 97-139, 176-252, 300-326 ja 385-419
  • Aro A, Mutanen M, Uusitupa M. (toim) Ravitsemustiede. Helsinki, uusin painos. s. 339-501 ja liite 1
  • Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki: Edita 2010. s. 33-42, 75-147 ja 162-174.

Saatavilla: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja--ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/

  • Academy of Nutrition and Dietetics: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Dietetics, 2016
  • Haahtela T, Valovirta E, Hannuksela M, ym. Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018 puolivälissä -suunnanmuutos tuo tuloksia. Suomen lääkärilehti 35/2015 vsk 70. s.2165-72.
  • Sinkko J, Honkanen E. Onko liiasta proteiinista haittaa munuaisille? Suomen lääkärilehti 4/2016 vsk 71. s. 233-35.
  • Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Käypä hoito – suositukset opettajan osoittamin osin, saatavilla http://www.kaypahoito.fi : Käypä Hoito -suositukset

Asteikolla 0 - 5

Verkkotentti sekä kirjallisuus ja asiantuntijatallenteet (tallenteet Moodlessa)

Tenttipäivät:

la 6.2.2021 klo 9.00-12.00
ma 29.3.2021 klo 17.00-20.00
to 27.5.2021 klo 17.00-20.00

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Lisätietoa verkkotenteistä

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 7.1.2021.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa ravitsemustieteen opintoja.