Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Kurssin voi suorittaa joko kokonaan englannin kielisenäMOOC-kurssina verkossa (3 op) tai verkkotehtävien lisäksi vielä osallistumalla loppukuulusteluun Helsingissä (5 op). Kurssille osallistuminen on ilmaista jos kurssista ei tarvitse opintopisteitä tai kurssisuoritusta. Opintopisteiden saaminen edellyttää Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista ja opintomaksun maksamista. HUOM opintomaksu ei kuitenkaan koske tutkinto-opiskelijoita. Avoimeen yliopistoon pääset ilmoittautumaan kurssialueelta löytyvästä linkistä.

Enrol

Registration and fee

Kurssille ilmoittaudutaan Todennäköisyyslaskennan kurssialueella MOOC-ympäristössä. Löydät kurssialueelta Avoimen yliopiston ilmoittautumislinkin. HUOM sinun täytyy ilmoittautua Avoimeen yliopistoon vain jos haluat kurssista suorituksen ja opintopisteet opintorekisteriin. Jos haluat vain opiskella kurssin sisällön, ei sinun tarvitse ilmoittautua Avoimeen yliopistoon.

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Miten osallistun MOOC-kurssille:

 1. A) ILMOITTAUTUMALLA AVOIMEEN YLIOPISTOON. Tämä on suositeltavin vaihtoehto, jos tiedät alusta asti, että haluat suorittaa kurssin ja saada suoritusmerkinnän Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin:
 1. Ilmoittaudu Avoimeen yliopistoon ja maksaa opintomaksu (75e/osio). HUOM! Opintojakso on maksuton HY:n läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille.
 2. Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
 3. Mene osoitteeseen mooc.helsinki.fi
 4. Kirjaudu moociin suoraan tunnuksella käyttäen HAKA-kirjautumista kohdasta "Kirjaudu" | Haka Login. Valitse Helsingin yliopisto.
 5. Valitse etusivun Ajankohtaiset MOOC-kurssit –listauksesta: AYMAT12003/AYMAT12003a Probability I, Spring 2020
 6. Liitä itsesi kurssin opiskelijaksi: Klikkaa "Kurssin koontinäyttö" -> Klikkaa painiketta "Lisää minut kurssialuelle" -> Klikkaa sivun alalaidasta uudestaan "Lisää minut kurssialueelle". | Click "Course Dashboard" -> Click "Enrol me to this course as a student" -> Click "Enrol me" at the bottom of the page.
 1. B) REKISTERÖITYNEENÄ OSALLISTUJANA. Rekisteröitynyt osallistuja saa käyttöönsä kurssin kaikki sisällöt, aineistot ja tehtävät. Hän voi osallistua keskusteluihin ja saa sähköpostiinsa kurssia koskevat tiedotteet, mutta ei voi osallistua verkkotenttiin eikä saa suoritusmerkintää.

Rekisteröityminen tapahtuu luomalla tunnukset Helsingin yliopiston mooc-ympäristöön:

 1. Mene osoitteeseen mooc.helsinki.fi
 2. Paina oikeasta yläreunasta linkkiä Kirjaudu / Log in
 3. Luo itsellesi mooc-alustan käyttäjätunnukset: Create a new account / Luo tunnukset
 4. Kirjaudu sisään mooc-ympäristöön luomillasi tunnuksilla
 5. Valitse etusivun Ajankohtaiset MOOC-kurssit –listauksesta: AYMAT12003/AYMAT12003a Probability I, Spring 2020
 6. Liitä itsesi kurssin opiskelijaksi: Klikkaa "Kurssin koontinäyttö" -> Klikkaa painiketta "Lisää minut kurssialuelle" -> Klikkaa sivun alalaidasta uudestaan "Lisää minut kurssialueelle". | Click "Course Dashboard" -> Click "Enrol me to this course as a student" -> Click "Enrol me" at the bottom of the page.

Description

Kurssi pidetään samanaikaisesti sekä suomeksi että englanniksi. 3 op:n kokonaisuuden AYMAT12003a voi suorittaa vain englanniksi.

Lukion pitkän matematiikan oppimäärä.

Opintojakson suorittanut opiskelija hallitsee todennäköisyyslaskennan perusteet.

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat klassinen todennäköisyys, todennäköisyyden aksioomat ja perusominaisuudet, kombinatoriikkaa todennäköisyyslaskennan tarpeisiin, ehdollinen todennäköisyys, riippumattomuus, toistokokeet, kokonaistodennäköisyyden ja Bayesin kaava, satunnaismuuttuja, diskreetit ja jatkuvat jakaumat, binomijakauma, geometrinen jakauma, hypergeometrinen jakauma, Poisson-jakauma, tasainen jakauma, eksponenttijakauma, normaalijakauma, jakaumien tunnusluvut, odotusarvo, varianssi, kovarianssi, moodi, mediaani, suurten lukujen laki, keskeinen raja-arvolause, normaaliapproksimaatio, diskreettien jakaumien approksimointi, korrelaatio.

Kurssille osallistutaan rekisteröitymällä ja kirjautumalla mooc-ympäristöön osoitteessa https://mooc.helsinki.fi/. Kurssiympäristö on auki.

Kurssista voi suorittaa 3 opintopistettä tekemällä viikottaiset harjoitustehtävät MOOC-ympäristössä.

Viisi opintopistettä voi suorittaa tekemällä viikottaiset harjoitustehtävät sekä osallistumalla loppukuulusteluun. Kurssikoe suoritetaan virallisena tenttipäivänä 6.3.2020 klo 12-14.30 tiedekunnassa Kumpulan kampuksella. Mikäli et hyvästä syystä pääse osallistumaan kurssikoetilaisuuteen, voit tehdä kurssikokeen Examinarium-tenttinä haluamanasi ajankohtana. Tästä on kuitenkin Examinarium-ilmoittautumisen lisäksi ilmoitettava sähköpostilla Mikalle (mika.koskenoja@helsinki.fi) etukäteen.

Löydät virallisen kurssikokeen ajankohdan ja paikat täältä.

Katso tarkemmat tiedot Examinarium-tenttiin liittyvistä käytännöistä täältä.

Oppimateriaali löytyy kurssin MOOC-ympäristöstä. Oppimateriaali sisältää viikoittaisia harjoitustehtäviä ja videoluentoja.

Katso tarkemmat tiedot MOOC-ympäristöstä.

Kurssi toteutetaan verkkomuotoisesti MOOC-ympäristössä. MOOC-ympäristössä oppimista ovat tukemassa videoluennot.

Kurssilla on viikottaisia harjoitustehtäviä, joihin voi kysyä apua keskustelualueella. Lisäksi viiden opintopisteen suoritus edellyttää kurssikokeeseen osallistumista.