Kuinka tallentaa suuri määrä tietoa niin, että voimme tehdä tehokkaasti hakuja ja muutoksia sekä luottaa tiedon säilymiseen? Tietokannat pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen.

Tutustumme opintojaksolla SQL-kieleen, tietokantojen suunnitteluun sekä transaktioihin ja indekseihin. Opintojakso suoritetaan ratkomalla tehtäviä ja palauttamalla harjoitustyö.

Timetable

Kurssilla on vapaaehtoinen aloitusluento, katso lisätietoja kohdasta: Toteutus

Material

Kurssisivusto on osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kevat-2021/

Registration and fee

Opintojakso on maksuton. Voit suorittaa kurssin MOOC-oppimisympäristössä osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kevat-2021/

Opintojaksolla ei ole ennakkoilmoittautumista, vain opintojakson suorittaneet ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon suoritettuaan opintojakson. Saat automaattisesti ohjeet, kuinka ilmoittaudut opintojaksolle kun olet suorittanut opintojakson.

Huom!

 • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet jälki-ilmoittautumisen opintojaksolle Avoimeen yliopistoon. Tarkista viimeinen ilmoittautumispäivä ohjeesta, jonka saat kun olet suorittanut opintojakson.
 • Jos ilmoittautumisen yhteydessä annetut tiedot ovat virheellisiä, on suorituksen rekisteröinti mahdotonta.
 • Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat tiedekunnan kurssitoteutukseen.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Description

Tietokantojen perusteet on kurssi jossa tutustutaan tietokantajärjestelmien perusteisiin ja SQL-tietokanta kyselykieleen. Kurssi soveltuu tietotekniikan perusopiskelijoille ja ohjelmointitaitojen perusteet osaaville muidenkin alojen opiskelijoille.

Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/

Kurssin aikana tai sen jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Tietorakenteet (TKT20001). Kurssin jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Ohjelmistotekniikka (TKT20002) sekä valinnaisia web-sovellusten kehittämiseen liittyviä kursseja.

Kurssin jälkeen opiskelija

 • ymmärtää, mitä haasteita tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyy
 • osaa suunnitella relaatiomallin mukaisia tietokantoja
 • osaa SQL-kielen perusteet ja suunnitella omia kyselyitä
 • tuntee transaktioiden ja indeksien periaatteet

Kurssin tarkkaa sisältöä päivitetään tarpeen mukaan. Keskeisiä aiheita ovat

 • tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyvät haasteet
 • relaatiomalli ja tietokannan suunnitteluperiaatteet
 • SQL-kielen perusteet
 • transaktioiden ja indeksien käyttäminen

Kurssimateriaalina on käytössä verkkomateriaali sekä verkosta löytyvät lisäresurssit.

Kurssin materiaali ja tehtävät ovat avoimesti saatavilla MOOC-ympäristössä. Kurssin yhteydessä voidaan järjestää pajaohjausta.

Kurssin arviointiperusteet on kuvattu oppimateriaalissa. Kurssin suorittaminen edellyttää kurssin tehtävien tekemistä viikoittain.

Tällä opintojaksolla opiskelijoilla ei ole käytössä Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja opintojakson päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Opintojakson voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Opintojaksoon liittyvät kysymykset:

 • Mikäli kysymyksesi liittyy opintojakson oppimisympäristöön, lähetä sähköpostia mooc@cs.helsinki.fi
 • Avoimen yliopiston ilmoittautumiseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa: avoin-student@helsinki.fi
 • DEFA-väylää koskeviin kysymyksiin vastataan osoitteesta DEFA-help@cs.helsinki.fi
 • Opintojakson sisältöön tai suoritukseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä opintojakson vastuuhenkilöön: Antti Laaksonen (ahslaaks@cs.helsinki.fi)

Opintojakso on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Opintojakson opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä https://tikape.mooc.fi/kevat-2021/, josta löytyy materiaalit ja ohjeet opintojakson suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Opintojakso on suoritettavissa 7.3.2021 saakka.

Opintojaksolla on luentoja tiistaisin 10.15-12.00, ensimmäinen luento 19.1.2021 ja viimeinen luento 2.3.2021. Luennot ovat videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Ohje Zoom-kokoukseen osallistujalle. Helpoiten osallistut luennolle avaamalla Zoom-linkin Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).

Huom! Zoom-työpöytäsovelluksen 5.2-versiota vanhemmat versiot lakkaavat toimimasta viikonlopun 5.–6.12.2020 aikana. Varmista siis, että sinulla on vähintään sovelluksen 5.2-versio käytössäsi.

 • Versiotiedot löydät klikkaamalla Zoom-työpöytäsovelluksen oikean yläkulman profiilikuvakkeesta: Help -> About Zoom.
 • Jos sinulla on käytössäsi 5.2-versiota aiempi versio, voit päivittää sovelluksen itse yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille Software Centeristä.
 • Jos käytät Zoomia kotikoneellasi, päivitä sovellus Zoomin sivuilta.
 • Päivitä myös mobiilisovellus vähintään versioon 5.2 laitteesi sovelluskaupasta.
 • Voit käyttää Zoomin selainversiota myös Chrome-selaimella osoitteessa http://www.helsinki.fi/zoom. Lue Helpdeskin Zoom-ohje, kohta Selainkäyttö.
 • Jos päivityksessä ilmenee ongelmia, otathan yhteyttä Helpdeskiin.

Antti Laaksonen

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.