Kuva: Pexels

tutustu antiikin ajan kirjallisuushistoriaan

Sapfo, Platon, Homeros. Antiikin kirjallisuuden klassikot ovat merkittäviä myös myöhemmälle kirjallisuudelle ja kulttuurille.

Opintojaksolla syvennyt antiikin kreikkalaisen ja roomalaisen kirjallisuuden yleisiin piirteisiin, kuten lajeihin, aiheisiin, tyyleihin ja runomittoihin, sekä antiikin kirjallisteen miljööseen, johon kuuluu suullinen ilmaisu, kirjan muodot, luku- ja kirjoitustaito ja kirjailijan asema. Tutustut myös tiettyihin keskeisiin kirjailijoihin ja heidän teoksiinsa.
Tervetuloa mukaan!

Enrol
Moodle
Log in to view the registration key for Moodle.

Timetable

Here is the course’s teaching schedule. Check the description for possible other schedules.

DateTimeLocation
Wed 7.10.2020
16:30 - 19:00
Wed 14.10.2020
16:30 - 19:00
Wed 28.10.2020
16:30 - 19:00
Wed 4.11.2020
16:30 - 19:00
Wed 11.11.2020
16:30 - 19:00
Wed 18.11.2020
16:30 - 19:00
Wed 25.11.2020
16:30 - 19:00
Wed 2.12.2020
16:30 - 19:00

Registration and fee

75 euroa. Lisätietoja.

Opintojakso on maksuton Helsingin yliopiston läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kurssille on varattu opiskelupaikkoja Helsingin yliopiston Taiteiden tutkimuksen kandiohjelman opiskelijoille sekä muille perustutkinto-opiskelijoille. Opintoihin ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston verkkosivuilla kurssin opinto-ohjelman (kurssisivun) Ilmoittaudu –painikkeen kautta (ei WebOodissa).

Description

Opintojakso on tarkoitettu taiteiden tutkimuksen koulutusohjelman opintoja suorittaville ja kaikille kirjallisuushistoriasta kiinnostuneille.

Ei edeltäviä opintoja

Opintojakson suoritettuasi osaat nimetä kyseisten kirjallisuushistorian periodien ja suuntausten keskeiset piirteet ja kulttuuriset traditiot. Osaat asettaa ajanjakson keskeiset kirjailijat ja heidän teoksensa historialliseen kontekstiin. Tunnet valikoiman aikakauden keskeisiä teoksia ja tunnistat yhteyksiä niiden välillä.

Luentosarja käsittelee antiikin kreikkalaisen ja roomalaisen kirjallisuuden yleisiä piirteitä (lajit, aiheet, tyylit, runomitat), antiikin kirjallista miljöötä (suullinen ilmaisu, kirjan muodot, luku- ja kirjoitustaito, kirjailijan asema) sekä eräitä keskeisiä kirjailijoita ja heidän teoksia.

Huomioon otetaan myös antiikin kirjallisuuden merkitys myöhemmän kirjallisuuden ja kulttuurin kannalta.

Taustakirjallisuus, josta voi tarkistaa ja täydentää luennoilla annettuja tietoja:

Kivistö-Riikonen-Salmenkivi- Sarasti-Wilenius, Kirjallisuus antiikin maailmassa (vaihtoehto: Kaimio-Oksala-Riikonen, Antiikin kirjallisuus ja sen perintö)

Tenttiin luentomuistiinpanojen ja luennoilla jaettavan oheismateriaalin lisäksi luettava kirjallisuus:

Homeros, Odysseia; Sofokles, Kuningas Oidipus; Sapfo, Runoja; Platon, Pidot; Vergilius, Aeneis I-IV; Ovidius, neljä metamorfoosia.

Asteikolla 0-5.
Arvioinnissa mitataan opiskelijan perehtyneisyys luettuun materiaaliin sekä kyky kontekstualisoida, analysoida ja tulkita sitä itsenäisesti ja johdonmukaisesti.

Verkkoluennot Zoomin välityksellä 7.10.-2.12.2020 + verkkotentti Moodlessa. Luentoja ei tallenneta. Verkkoluentoihin liittyy tehtäviä, joiden itsenäiseen toteutukseen osa luentoajasta on varattu.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 7.10.2020.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Tenttipäivät:

15.12.2020 klo 17-20
26.1.2021 klo 17-20
6.3.2021 klo 9-12

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom!
Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Lisätietoa verkkotenteistä

Opintojakso järjestetään Avoimen yliopiston ja Taiteiden tutkimuksen kandiohjelman yhteistyönä. Avoin yliopisto järjestää opetuksen, johon Taiteiden tutkimuksen kandiohjelman opiskelijat osallistuvat.

Opintojakso on osa Yleisen kirjallisuustieteen opintosuunnan opintoja.

Kurssi käy myös Kielten kandiohjelman opetussuunnitelman kohtaan AYKIK-AY121 Antiikin kirjallisuushistoria 5 op.