Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojakso on pakollinen arkeologian, folkloristiikan, kansatieteen ja taidehistorian pääaineopiskelijoille ja suositeltava (erityisesti KPE001 ja KPE003) etnomusikologiaan ja kulttuuriseen musiikintutkimukseen suuntautuneille musiikkitieteen pääaineopiskelijoille. Taidehistoriassa jakso suoritetaan osana perusopintoja, muilla oppiaineilla se on osa pakollista sivuainekokonaisuutta.
Lisäksi jakso sopii myös muille kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille.
Opintojakso kuuluu Kulttuuriperinnön opiskelukokonaisuuteen 25 op ja on myös osa Taidehistorian perusopintoja 25 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee pääasialliset kulttuuriperintökohteiden ja -aineistojen muodot. Hän ymmärtää niiden muodostumiseen vaikuttaneita historiallisia ja yhteiskunnallisia tekijöitä. Opiskelija osaa tarkastella kulttuuriperintöprosessia kriittisesti ja hahmottaa kohteiden ja aineistojen merkityksiä erilaisissa konteksteissa.
Opintojakso koostuu luennoista ja harjoitustöistä (kotitehtävistä) sekä oheiskirjallisuudesta. Luennoilla tarkastellaan kulttuuriperintökohteiden historiallista kehitystä sekä niihin liittyvän tiedon muodostumisen ja institutionaalistumisen teemoja. Vierailujen ja/tai esittelyjen avulla havainnollistetaan kulttuuriperintökohteiden ja -aineistojen hyödyntämistä tieteellisessä ja yhteiskunnallisessa toiminnassa.
Opintojaksolla on käytössä opetuksen tukena verkko-oppimisympäristö Moodle - harjoitustehtävät sekä oppimispäiväkirja palautetaan sinne. Sivut avautuvat opetuksen alkaessa.
Verkko-oppimisympäristö Moodle:
Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen. Saat tiedot myös sähköpostitse pari päivää ennen opintojen alkua.
Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
Sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Sillä käytät palveluita mm. Moodle -oppimisympäristöä
Saat käyttäjätunnuksen aktivointiohjeet sähköpostiisi ennen opintojen alkua. Katso tarkempi ohje käyttäjätunnuksista ja niiden aktivoinnista. Vanha tunnus aktivoidaan hakemalla uusi salasana.
Opintojakso voi koostua:
- luennoista
- harjoitustöistä
- vierailuista kulttuuriperintökohteisiin
- oheiskirjallisuudesta
- tehtävistä (myös lyhyet ennakkotehtävät mahdollisia)
Luennoilla tarkastellaan kulttuuriperintökohteiden historiallista kehitystä sekä niihin liittyvän tiedon muodostumisen ja institutionaalistumisen teemoja. Vierailujen ja esittelyjen avulla havainnollistetaan kulttuuriperintökohteiden ja -aineistojen hyödyntämistä tieteellisessä ja yhteiskunnallisessa toiminnassa. Luennoilla voi olla vierailijaluennoitsijoita.
Luennot: 16h (8 * 2h) ma ja ke 26.8.(ke) - 21.9.2015 klo 16:30-18:00
Luentojen teemat - muutokset mahdollisia
ke 26.8. Rakennettu ympäristö – Anna Ripatti (myös johdantoluento)
ma 31.8. Musiikki – Eero Hämeenniemi (ennakkotehtävän)
ke 2.9. Materiaalinen kulttuuri – Tuija Kirkinen
ma 7.9. Arkisto – Kati Mikkola (paikkana SKS:n juhlasali)
ke 9.9. Kerrottu perinne – Pia Olsson
ma 14.9. Museo – Hanna Forssell
ke 16.9. Kuvataide – Riikka Haapalainen
ma 21.9.
Opetuspaikkoihin saattaa tulla muutoksia, tarkista opetuspaikka ja sijainti opinto-ohjelmasta ennen opintojen alkua. Näet sijainnin myös sivun alareunan opetuspaikka linkistä. Helsingin yliopiston opetustilojen esteettömyys. Ota tarvittaessa yhteyttä Opiskelijaneuvontaan.
Luennot, luennolla annettujen harjoitustehtävien tekeminen, ja oppimispäiväkirja luennoista sekä harjoitustehtävistä ja oheiskirjallisuudesta. Oppimispäiväkirjan pituus 3-5 sivua.
HUOM! Harjoitustehtävät ovat pakollinen osa suoritusta, joten vaikka opiskelija olisi poissa luennolta tulee hänen tehdä myös ko. luennon harjoitustehtävä
Oppimispäiväkirja palautetaan ke 7.10.2015 oppimisympäristö Moodleen.
Kulttuuriperintökohteet ja aineistot jakso suoritetaan osallistumalla opetukseen ja palauttamalla jaksoon kuuluvat tehtävät kokonaisuudessaan. Tätä jaksoa ei voi suorittaa pelkällä esseellä tai tenttinä. Osasuoritukset (esim. harjoitustehtävät) ovat voimassa vain tämän kesän 2015 jakson ajan.
Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.
Jakso arvioidaan asteikolla: hylätty -5
Arvosana perustuu oppimispäiväkirjaan, opiskelijan on suoritettava hyväksytysti kaikki jakson harjoitustehtävät.
Oppimispäiväkirja palautetaan ke 7.10.2015 oppimisympäristö Moodleen.
Opinto-oikeusaika (aika jonka aikana tämä jakso suoritetaan): 26.8.-7.10.2015
Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä. Katso suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella). Osasuoritukset ovat nähtävissä verkko-oppimisympäristössä.
Voit tilata tiedon tuloksen kirjaamisesta omaan sähköpostiisi. Opintojen aikana voit käydä antamassa suostumuksen WebOodissa kohdassa Muut toiminnot /Henkilötiedot-> Luovutustiedot ('Opintosuorituksista lähetetään ilmoitus sähköpostiini (sisältää arvosanan)').
Opettajat: vastuuopettaja FT Anna Ripatti sekä vierailevat luennoitsijat
Toteuttaja
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
http://www.helsinki.fi/avoin
Opiskelijaneuvonta, tenttipalvelu ja opintojen ohjaus
Opiskelijaneuvonta on yliopiston päärakennuksessa (1. krs.), Fabianinkatu 33.
Yhteystiedot ja aukioloajat
Avoimen yliopiston oppiaineen yhteydenottolomake
Opintojakso kuuluu Kulttuuriperinnön opiskelukokonaisuuden (25 op) opintoihin ja on osa Taidehistorian perusopinnot 25 op kokonaisuutta.