Viestit
Aikataulu
Materiaalit
Sinun tulee huolellisesti tutustua vähintään 12 eri taidenäyttelyyn, joista maksimissaan 2 voi olla gallerioiden myyntinäytteitä. Kuuden näyttelyistä tulee esittää pääasiassa Suomen ja kuuden muiden maiden ja alueiden taidetta. Näyttelyissä voi käydä missä maassa vain.
Näyttelykäyntejä kerätään tasaisesti peruskurssien aikana ja kortti palautetaan Taidehistorian peruskurssi III -tentissä tai viimeistään uusintatentissä. Aloita näyttelykäyntien kerääminen heti ensimmäisen jakson alusta.
Luentomateriaalit
Tentti-ilmoittautuminen
Opintojakson tentteihin ilmoittaudutaan viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Ilmoittautuminen Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta
Tenttipaikka vahvistetaan ilmoittautumisen päätyttyä.
Kurssin suorittaminen
Luennot 27 h + tentit (luennot, kuvat ja kirjallisuus) + omatoimiset museo- ja näyttelykäynnit
Peruskurssijakso suoritetaan luentokuulustelulla, johon kuuluu myös oheiskirjallisuutta.Luentokurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää luennoilla käsiteltyjen asioiden ja oheiskirjallisuuden hyvää hallintaa. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää säännöllistä osallistumista luennoille. Opintojakso arvioidaan asteikolla 5-hylätty. Arvosana perustuu tenttiin
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojakso on tarkoitettu kaikille taiteesta ja taidehistoriasta kiinnostuneille.
Opiskelijalle muodostuu yleiskuva taidehistoriasta, sen kohteista, aikakausista sekä keskeisistä teoksista. Hän on saanut käsityksen peruskäsitteistä ja tutkimushistoriasta. Hän on oppinut tuntemaan keskeiset teokset, samalla kun hän on oppinut havainnoimaan, analysoimaan ja ajoittamaan niitä osaten sijoittaa ne aikakautensa yhteyteen. Taidehistorian tutkimushistoriasta on omaksuttu yleiset ääriviivat. Opiskelija on saanut käsityksen taidehistorian peruskäsitteistä. Edelleen hän on saanut perustaidon katsoa ja analysoida taideteoksia ja visuaalista ympäristöä eri tutkimusalueilla. Opiskelija hallitsee yleisen taidehistorian kokonaiskuvan jäsennellysti, hän tuntee keskeiset teokset ja omaa tyylihistorian perusteet. Lisäksi opiskelija osaa esittää taidehistorian historian pääpiirteissään ja määritellä sen rakentumisen perusteet.
Huom: aikataulumuutoksia 29.10. peruttu, 27.10. ja 3.11. ja 5.11. luennot pidentyneet (päivitetty 21.10.2015)
Jaksolla tutustutaan länsimaisen taidehistorian keskeisiin ilmiöihin esihistorialliselta ajalta uudelle ajalle. Luennoilla käsitellään teemoja esihistoriallisesta taiteesta, varhaisten korkeakulttuurien taiteesta, antiikin taiteesta, keskiajan taiteesta ja arkkitehtuurista, myös Suomen näkökulmasta. Jakso päättyy Renessanssiin aikakauteen.
Opintojakso kuuluu Taidehistorian perusopintoja 25 op kokonaisuuteen.
Luennot 27 h + tentit (luennot, kuvat ja kirjallisuus) + omatoimiset museo- ja näyttelykäynnit
ti 22.9. klo 16.30 -19.00 ( 1+2 h) Orientaatio ja Johdatus taidehistoriaan (koulutussuunnittelija Joanna Veinio ja FT Juha-Heikki Tihinen)
to 24.9. klo 16.30- 19.00 (3 h) Esihistoriallinen taide ja varhaisten korkeakulttuurien kuvataide ja arkkitehtuuri - prof. Markus Hiekkanen
ti 6.10. klo 16.30 –19.00 (3 h) Antiikin arkkitehtuuri - FT Anna Ripatti
ti 20.10. klo 16.30-18.00 (2 h) Antiikin kuvataide - FM Hanna-Reetta Schreck
to 22.10. klo 16.30-18.00 (2 h) Antiikin kuvataide - FM Hanna-Reetta Schreck
ti 27.10. klo 17.00-19.00 (n. 2 h) Varhaiskristillinen (noin 200-600 jKr.) ja Bysantin (noin 400-1450 jKr.) arkkitehtuuri ja Keskiajan arkkitehtuuri katolisessa Euroopassa (noin 600-1550 jKr.) - prof. Markus Hiekkanen
to 29.10.luento peruttu
ti 3.11. klo 17.00-19.00 (n. 2 h) Keskiajan ja Bysantin kuvataide -prof. Markus Hiekkanen
to 5.11. klo 16.30-18.30 (n. 2 h) Keskiajan ja Bysantin kuvataide - prof. Markus Hiekkanen
ti 10.11 klo 17.00 - 20:00 (2+2 h) Renessanssin kuvataide - FM Eeva Väänänen HUOM! muutos aikatauluun.
ti 17.11. klo 17.00–19.30 (3 h) Renessanssin arkkitehtuuri - FT Anna Ripatti
Luennoilla tehtävät muistiinpanot auttavat opiskelijaa myöhemmin hänen hahmotellessaan esim. tenttiä varten käsitellyn ajanjakson oleellisia sekä vähemmän oleellisia ominaispiirteitä. Suosittelemme tutustumaan luennon aiheeseen jo etukäteen esim. lukemalla teemaan liittyvän kohdan kirjallisuudesta. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy liitämään luennon sisällön lukemaansa.
OPETUSPAIKKA: (joka kerta) Päärakennus, Unioninkatu 34, auditorio XV
Opetuspaikkoihin saattaa tulla muutoksia, joten tarkista opetuspaikka opinto-ohjelmasta ennen opintojen alkua. Tarkista opetustilojen osoitteet ja Helsingin yliopiston opetustilojen esteettömyys. Ota tarvittaessa yhteyttä Opiskelijaneuvontaan.
Moodle
Opintojaksolla on käytössä opetuksen tukena verkko-oppimisympäristö Moodle. Sivut avautuvat opetuksen alkaessa.
Löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta. Saat tiedot myös sähköpostitse.
Tenttipäivät:
ma 30.11.2015 klo 17-20
ke 20.1.2016 klo 17-20
Tentti sisältää diojen tunnistustehtäviä, joten tenttitilaisuuteen tulee saapua opinto-ohjelmassa ilmoitettuun kellonaikaan
Ilmoittaudu valitsemaasi tenttiin viimeistään 10 vrk ennen tenttipäivää Avoimen yliopiston Omat sivut-palvelussa. Tutustu tenttiohjeisiin. Tarkista tenttipaikka ennen tenttiä.
Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.
M. Stokstad & M. W. Cothren:
Art History (4. painos vuodelta 2011), 1–13, 26-37, 48-61, 84-99, 107-259, 438-709. HUOM. Laatikkotekstejä ei lueta. Lukuohje = oheiskirja, joka pohjustaa ja tukee luennoilla käsiteltyjä asioita. Teoksen saatavuustieto Helsingin yliopiston kirjastot
Art History teoksen 5. painos ilmestyi 2013. Teos käy tenttikirjaksi ja siitä luetaan vastaavat osa-alueet. 5. painoksen saatavuustieto Helsingin yliopiston kirjastot
Artikkelit:
M. Hiekkanen: s. 8–50. Teoksessa Suomen keskiajan kivikirkot. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1117, 2007.
M. Hiekkanen: Reformaatioajan kirkot (s. 275–277); Suurvalta-ajan kirkkorakennukset (s. 333–336); H. Hanka: Kirkon ja maallisen vallan kuvat 1500 ja 1600-luvuilla (s. 337–345). Teoksessa Suomen kulttuurihistoria 1, Taivas ja maa, Tammi 2002.
Tekstejä pitää lukea etukäteen ennen kyseisen aiheen luentoa ja kerrata luentokuulustelua varten.
Peruskurssijakso suoritetaan luentokuulustelulla, johon kuuluu myös oheiskirjallisuutta.Luentokurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää luennoilla käsiteltyjen asioiden ja oheiskirjallisuuden hyvää hallintaa. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää säännöllistä osallistumista luennoille.
Opintojakso arvioidaan asteikolla 5- hylätty. Arvosana perustuu tenttiin.
Avoin yliopiston noudattaa opinnoissa tiedekunnan opetuksen linjoja. Taidehistorian oppiaineen luonteeseen kuuluu laaja kuvamateriaali sekä runsas kirjoittamisen määrä. Kuvamateriaalin avulla opiskelijoita harjoitetaan näkemään taideteoksia, tyylisuuntia jne. Samalla opiskelijat oppivat tunnistamaan aikakauden tärkeimmät kohteet ja nimeämään ne.
Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä.
Katso suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella) tai tilaa tieto omaan sähköpostiisi (katso WebOodi-ohjeet).
Toteuttaja
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
http://www.helsinki.fi/avoin
Opiskelijaneuvonta, tenttipalvelu ja opintojen ohjaus
Yhteystiedot ja aukioloajat
Opiskelijaneuvonta on yliopiston päärakennuksessa, Fabianinkatu 33, 1.krs
Kysy lisää oppiaineen opiskelusta lomakkeella
Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
Sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Saat sillä käyttöösi yliopiston sähköisiä palveluita.
Käyttäjätunnuksen aktivointiohjeet tulevat sähköpostiisi ennen opintojen alkua. Katso ohje käyttäjätunnuksista ja niiden aktivoinnista. Vanha tunnus aktivoidaan hakemalla uusi salasana.
Opiskelun taito -verkkosivuilta löytyy tukea ja materiaalia opiskelutaitojen kehittämiseen. Sivuilta löytyy vinkkejä tieteellisen tekstin lukemiseen ja kirjoittamiseen, tiedonhakuun sekä opintojen suunnitteluun.
Katso yhteystiedot oppiainesivulta.
Opintojakso kuuluu Taidehistorian perusopinnot 25 op kokonaisuuteen