Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Maksu 50 euroa

Maksetaan ilmoittautuessa verkkomaksuna (maksujen lisätiedot). Ilmoittautuminen on sitova (ilmoittautumis- ja maksuehdot). Kesäopetus on maksutonta Helsingin yliopiston läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille (mahdollista materiaalimaksua lukuun ottamatta)

Jakso toteutetaan jos siihen ilmoittautuu vähintään 15 opiskelijaa.

Ilmoittautuminen alkaa ti 2.6.2015 klo 10:00

Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautua voi yleensä opintojen alkamiseen saakka, mikäli opinnoissa on tilaa. Lisätietoa ilmoittautumisesta.

Verkkoilmoittautuminen edellyttää maksutonta rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi, Helsingin yliopiston opiskelijat voivat ilmoittautua opintoihin käyttäen Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta.

Kuvaus

Opintojakso korvaa 3 op / 5 op Taidehistorian opintoihin kohtaan A406386 Taidehistorian valinnaisia opintoja (TTA250) ja arkeologian opintojen kohtiin: KAR213 Arkeologiaa temaattisesti/KAR214 Arkeologian metodit/Teoria ja metodit (KAR336) sekä uskontotieteen opintoihin kohtaan A403967 Esihistorialliset uskonnot ja uskonnon alkuperä (USH251)

Kirjallisuuteen perustuvissa suoritustavoissa suositellaan, että opiskelija on suorittanut Taidehistorian perusopintoja. Opintojaksot edellyttävät taidehistorian perussanaston sekä käsitteiden tuntemusta. Temaattiset jaksot ovat usein uniikkeja luentojaksoja tai kursseja. Niissä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua teeman alan tutkijan johdolla. Jaksolla ei kerrata perustietoja, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista peruskäsitteiden kertausta.

Jaksolla tutustutaan esihistoriallisen taiteen ilmenemismuotoihin lähinnä eurooppalaisessa ja suomalaisessa kontekstissa. Lisäksi käydään lyhyesti läpi tutkimushistoriaa. Valtaosa luennoista keskittyy tutkimaan ilmiötä kalliotaiteen kautta. Jaksolla käsitellään myös "taiteen" merkitystä yhteisölle. Sekä taidetta mahdollisena osana rituaaleja ja uskomusperinteen alkuperänä ja välittäjänä.

Opintojaksolla on käytössä opetuksen tukena verkko-oppimisympäristö Moodle - tehtävä palautetaan sinne. Sivut avautuvat opetuksen alkaessa.

Verkko-oppimisympäristö Moodle:

Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen. Saat tiedot myös sähköpostitse pari päivää ennen opintojen alkua.

Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Sillä käytät palveluita mm. Moodle -oppimisympäristöä

Saat käyttäjätunnuksen aktivointiohjeet sähköpostiisi ennen opintojen alkua. Katso tarkempi ohje käyttäjätunnuksista ja niiden aktivoinnista. Vanha tunnus aktivoidaan hakemalla uusi salasana.

HUOM! vain osa teemoista tarjonnassa eri lukukausina (pävitetty 12.5.2016)

Opintojen aihealueet voivat käsitellä syvällisimmin mm. seuraavia aihealueita:

  • Keskiaika
  • Maisema
  • 1800-luvun lopun kuvataide
  • Tila, käyttäjät, sukupuoli
  • Arkkitehtuuri ja kaupunkitutkimus a) ennen 1900-lukua b) 1900-luku
  • Kulttuuriympäristön suojelu
  • Visuaalinen kulttuuri
  • Nykytaide a) Modernismi, 1900-1950 b) Nykytaide, 1950 –
  • Taideteollisuus ja muotoilututkimus

Luennot: 24 h (8*3h) ma 24.8. ja ke 26.8. ja ma 31.8. ja ke 2.9. ja to 3.9. ja ma 7.9. ja ke 9.9. (peruttu) ja to 10.9. klo 16:30-19:00

KORVAAVA LUENTO pe 25.9.2015 klo 16:30-19:00

Suoritustapa Luennot + essee (3 op) tai Luennot + essee luennoista sekä täydentävästä kirjallisuudesta ( 5 op)

Opetuspaikkoihin saattaa tulla muutoksia, tarkista opetuspaikka ja sijainti opinto-ohjelmasta ennen opintojen alkua TÄÄLTÄ. Näet sijainnin myös sivun alareunan opetuspaikka linkistä. Helsingin yliopiston opetustilojen esteettömyys . Ota tarvittaessa yhteyttä Opiskelijaneuvontaan.

Ilmoitetaan luennolla ja osa saatavilla jakson Moodlessa.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Arviointi perustuu esseeseen, joka palautetaan verkko-oppimisympäristö Moodleen viimeistään pe 25.9.2015.

Opinto-oikeusaika (aika jonka aikana tämä jakso suoritetaan): 24.8..-25.9.2015

Jakso arvioidaan asteikolla: 5 - hylätty

Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä. Katso suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella). Osasuoritukset ovat nähtävissä verkko-oppimisympäristössä.

Opintojakso korvaa 3 op/ 5 op Taidehistorian opintoihin kohtaan A406386 Taidehistorian valinnaisia opintoja (TTA250) ja arkeologian opintojen kohtiin: KAR213 Arkeologiaa temaattisesti/KAR214 Arkeologian metodit/Teoria ja metodit (KAR336) sekä uskontotieteen opintoihin kohtaan A403967 Esihistorialliset uskonnot ja uskonnon alkuperä (USH251)

Katso yhteystiedot oppiainesivulta.

Opettajat: FT Antti Lahelma

Toteuttaja

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
http://www.helsinki.fi/avoin

Opiskelijaneuvonta, tenttipalvelu ja opintojen ohjaus

Opiskelijaneuvonta on yliopiston päärakennuksessa (1. krs.), Fabianinkatu 33.
Yhteystiedot ja aukioloajat

Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston suunnittelijan yhteydenottolomake

Opintojakso voi olla joko osa Taidehistorian perusopintoja 25 op tai Taidehistorian aineopintoja 35 op. Sillä voi myös korvata Kulttuuriperinnön opiskelukokonaisuuden Valinnaiset temaattiset opinnot 5 op opinnot.