Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
La 24.1.2015
10:30 - 15:45
La 31.1.2015
10:30 - 15:45

Kuvaus

Opintojakso on osa Erityispedagogiikan aineopinnot osa 2 (menetelmäopinnot) 18 op -kokonaisuutta. Aineopintojen menetelmäopintojen opiskelijaksi rekisteröidytään täyttämällä e-lomake. Vasta rekisteröitymisen jälkeen voit ilmoittautua aineopintoihin.

Aineopintoihin osallistumisen edellytyksenä on, että täyttää kohdan 1 ja 2 ehdot:

1. Erityispedagogiikan perusopinnot on suoritettu vähintään hyvin tiedoin (vanha arvosteluasteikko) tai arvosanalla 3 (uusi arvosteluasteikko)

ja

2. Erityispedagogiikan aineopinnot osa 1 (sisältöopinnot) 20 op tai Varhaiskasvatuksen erityispedagogiikkaa -opinnot (17-19 op suorituslukuvuodesta riippuen) on suoritettu kokonaisuudessaan.

Opintojaksossa tarkastellaan erityispedagogiikan tieteenalan keskeisiä tutkimus- ja sovellusalueita.

Suoritustapa:

Luennot 12 t + kirjallisuuskuulustelu 

Luentoja voi kuunnella

 • paikan päällä Helsingissä
 • reaaliaikaisesti verkon välityksellä omalta tietokoneelta

HUOM! Tämän opintojakson luennoista ei tehdä tallenteita eli niille on osallistuttava reaaliaikaisesti.

Opetusaika ja -paikka:

Lähiluennot Helsingissä (luentoja voi kuunnella myös reaaliaikaisesti verkon välityksellä omalta tietokoneelta):

la 24.1.15 klo 10.30-15.45
la 31.1.15 klo 10.30-15.45

Opetuspaikka: Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, sali 4

Opetuspaikkoihin saattaa tulla muutoksia. Tarkista opetuspaikka opinto-ohjelmasta ennen opintojen alkua. Opetuspaikkojen sijainnit. Voit tarkistaa Helsingin yliopiston opetustilojen esteettömyyden opetustilojen esittely -sivuilta. Ota tarvittaessa yhteyttä Opiskelijaneuvontaan.


Verkko-oppimisympäristö Moodle:

Opintojaksolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Sivut avautuvat 14.1.2015. Moodleen tulee rekisteröityä viimeistään viikko avautumispäivän jälkeen. Lisätietoa verkko-opiskelusta.

Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen. Saat linkin ja kurssiavaimen myös sähköpostitse pari päivää ennen opintojen alkua.

Verkkoluennot pidetään Adobe Connect -ohjelmalla. Katso ohje etäosallistumiselle sekä laitevaatimukset. Verkkoluentojen osoite löytyy kurssin Moodlesta.


Oppimateriaali ja kirjallisuus:

Suoritetaan kolme teosta seuraavista:

 • Vehmas, S. 2005. Vammaisuus. Johdatus historiaan, teoriaan ja etiikkaan. Yliopistokustannus. 214 s.
 • L. Florian (ed.) 2007. The SAGE Handbook of Special Education. Osat (Sections) І, ІІ, ІV. SAGE. 329 s.
 • Daniels, H. & Hedegaard, M. (eds.) 2010. Vygotsky and Special Needs Education. Rethinking Support for Children and Schools. Continuum. 230 s.
  TAI Fletcher ym. 2007. Learning disabilities. From identification to intervention. Jälkimmäisestä teoksesta käy myös suomennos (Oppimisvaikeudet: tunnistamisesta interventioon).

Luennot 12 t + kirjatentti.

Suoritetaan kolme teosta seuraavista:

 • Vehmas, S. 2005. Vammaisuus. Johdatus historiaan, teoriaan ja etiikkaan. Yliopistokustannus. 214 s.
 • L. Florian (ed.) 2007. The SAGE Handbook of Special Education. (Osat (Sections) І, ІІ, ІV. SAGE. 329 s.
 • Daniels, H. & Hedegaard, M. (eds.) 2010. Vygotsky and Special Needs Education. Rethinking Support for Children and Schools. Continuum. 230 s. TAI Fletcher, J. M., Lyon, G. R, Fuchs L.S. & Barnes, M. A. 2007. Learning disabilities. From identification to intervention. The Guilford Press. 274 s.

Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät:

 • ke 25.2.15 klo 17-20
 • ke 8.4.15 klo 17-20
 • ke 20.5.15 klo 17-20

Verkkotentteihin ei tarvitse ilmoittautua.

Opintomaksuun sisältyy kolme tenttikertaa. Tutustu tenttiohjeisiin

Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä. Voit katsoa suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella). Osasuoritukset ovat nähtävissä verkko-oppimisympäristössä.

Toteuttaja

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
http://www.helsinki.fi/avoin

Opiskelijaneuvonta, tenttipalvelu ja opintojen ohjaus 

Opiskelijaneuvonta on yliopiston päärakennuksessa (1. krs.), Fabianinkatu 33.
Yhteystiedot ja aukioloajat

 

Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Sillä saat käyttöösi mm. Moodle -oppimisympäristön, Flamman ja kirjaston sähköiset aineistot. Pääset kirjastotietokantoihin NELLI-portaalin kautta.

Saat käyttöluvan aktivointiohjeet sähköpostiisi ennen opintojen alkua.

Käyttäjätunnuksen aktivointi edellyttää henkilökohtaista tai vahvaa sähköistä tunnistamista. Jos aiempia opintojasi varten aktivoitu käyttäjätunnus on vanhentunut, aktivoi se uudelleen hakemalla uusi salasana.

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat käyttävät opinnoissa HY:n voimassaolevaa tunnusta.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Dos. KT Päivi Pihlaja ja Dos. KT Tanja Vehkakoski

Opintojakso on osa Erityispedagogiikan aineopinnot osa 2 (menetelmäopinnot) (18 op) -kokonaisuutta. Näihin opintoihin voi ilmoittautua vain ilmoittautumalla kerralla koko opintokokonaisuuteen. Ilmoittautuminen alkaa ke 20.8.2014 klo 10.00. Lisätiedot ja ilmoittautuminen . Huom! Erityispedagogiikan aineopinnot osa 2 (menetelmäopinnot) -opintoihin voi ilmoittautua vain, jos on suorittanut kokonaisuudessaan Erityispedagogiikan aineopinnot osa 1 (sisältöopinnot) -opintokokonaisuuden tai vastaavat Varhaiskasvatuksen erityispedagogiikkaa -opinnot (17-19 op suorituslukuvuodesta riippuen).

Opintojakso on myös osa syksyllä 2013 alkanutta opintokokonaisuutta Erityispedagogiikan aineopinnot (35 op). Kyseiseen kokonaisuuteen ilmoittautuneiden opiskelijoiden ei tarvitse ilmoittautua opintojaksolle uudelleen.

Yksittäin tälle kurssille on mahdollista ilmoittautua vain, mikäli opiskelija on aikaisemmin aloittanut erityispedagogiikan aineopinnot Avoimessa yliopistossa ja haluaa täydentää kesken jääneitä opintojaan. Tässä tapauksessa ota yhteyttä opintosihteeriin lomakkeella.