Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Kuvaus

Opintojakso on monitieteinen ja sopii kaikille teemasta kiinnostuneille.

Väkivalta, sieppaukset ja muut terroriteot nostavat ääriliikkeitä toistuvasti valtajulkisuuteen kaikkialla maailmassa. Joukkosurmat, etnisiin vähemmistöihin kohdistuvat vihapuheet ja -teot myös Euroopassa ja Pohjoismaissa liittyvät monin tavoin tämän ajan globaaleihin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin. Viha ja valta -luentosarjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, mistä kaikesta tässä on kyse. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijat ja muut asiantuntijat valottavat eri näkökulmista vihan ja vallan taustoja ja seurauksia. Luentosarjassa käsitellään mm. terrorismin historiaa, vihan retoriikkaa, uutta poliittista osallistumista, sukupuolittunutta väkivaltaa, kuoleman ritualisoitumista ja muita globaalin media-ajan vihailmiöitä.

Luentotallenteet 20 t + kirjalliset tehtävät + kotitentti

Ohjelma:

Luento 1 (tallenne kuunneltavissa to 5.11.): Kurssin avaus. Viha ja valta globaalin media-ajan ilmiönä. Viestinnän yliopistonlehtori, VTT Salli Hakala, Helsingin yliopisto, Avoin yliopisto.
Luento 2 (tallenne kuunneltavissa to 5.11.): Vihan ja väkivallan historiaa: Terrorismin yksinäiset sudet ja muut uudet muodot VTT. Tutkijatohtori Leena Malkki Helsingin yliopisto, Eurooppa-tutkimuksen verkosto.

Luento 3 (tallenne kuunneltavissa to 12.11.): Poliittinen radikalismi ja mobilisaation uudet muodot. Politiikan tutkija YTT Jarmo Rinne, Helsingin yliopisto, politiikan ja taloudentutkimuksen laitos.
Luento 4 (tallenne kuunneltavissa to 12.11.): Aihe ja luennoitsija ilmoitetaan myöhemmin.

Luento 5 (tallenne kuunneltavissa to 19.11.): Charlie Hebdo ja vihan rituaalit. Dosentti, mediatutkija FT Johanna Sumiala, Helsingin yliopisto, Tutkijakollegium.
Luento 6 (tallenne kuunneltavissa to 19.11.): Radikaali Islamismi Suomessa. Tutkija Juha Saarinen, Finnish Middle East Consulting Group.

Luento 7 (tallenne kuunneltavissa to 26.11.): Vihapuhe ja syrjintä maahanmuuton kontekstissa: ryhmien väliset suhteet, sosiaalipsykologian yliopistonlehtori VTT Tuuli-Anna Mähönen, Helsingin yliopisto, Avoin yliopisto
Luento 8 (tallenne kuunneltavissa to 26.11.): Virtuaalinen viha ja vihayhteisöt. Tutkijatohtori VTT Matti Näsi, Taloussosiologia, Turun yliopisto.

Luento 9 (tallenne kuunneltavissa to 3.12.): Vihapuhe ja laki. Dosentti OTT Samuli Hurri, Helsingin yliopisto, Tutkijakollegium.
Luento 10 (tallenne kuunneltavissa to 3.12.): Väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy. Tarja Mankkinen, SM sekä Sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö, Ari Evwaraye, SM, Sisäisen turvallisuuden sihteeristö, ylitarkastaja. Kurssin päätös. Salli Hakala.

Kotitentti:

1. tenttimahdollisuus: tentti alkaa 14.12.15 klo 12, tentin palautus viimeistään 17.12.15 klo 12
2. tenttimahdollisuus: tentti alkaa 2.2.16 klo 12, tentin palautus viimeistään 5.2.16 klo 12

Opintomaksuun sisältyy kaksi tenttikertaa.
Ilmoittaudu valitsemaasi tenttiin viimeistään 10 vrk ennen tenttipäivää Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelussa. Tutustu tenttiohjeisiin.

Moodle
Opintojaksolla on käytössä opetuksen tukena verkko-oppimisympäristö Moodle. Sivut avautuvat 3.11.2015.
Löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta. Saat tiedot myös sähköpostitse.

Lisätiedot opinnoista ja ilmoittautuminen.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Materiaali ilmoitetaan Moodlessa.

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.

Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä.

Katso suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella) tai tilaa tieto omaan sähköpostiisi (katso WebOodi-ohjeet). Osasuoritukset ovat Moodlessa.

Opetuspaikkakunta:
Ylivieska

Toteuttaja:
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto / Ylivieska
Koulukatu 2 B (3. krs)
84100 Ylivieska
Puhelin: 044 445 7631
Sähköposti: kesayo@ylivieska.fi
WWW: http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/ylivieska/