Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa
Maksetaan ilmoittauduttaessa verkkomaksuna. Lisätietoa maksuista.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ!

Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumis- ja maksuehdot. Voit ilmoittautua opintojen alkamiseen saakka, jos ryhmässä on tilaa. Lisätietoa ilmoittautumisesta.

Verkkoilmoittautuminen edellyttää maksutonta rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi, Helsingin yliopiston opiskelijat voivat ilmoittautua opintoihin Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella.

Kuvaus

Opintojakso on monitieteinen ja sopii kaikille teemasta kiinnostuneille. Yhteiskuntahistorian opinnoissa opintojakson voi sisällyttää perusopintojen valinnaisiin opintoihin sekä poliittiseen historiaan tai talous- ja sosiaalihistoriaan opintokohteisiin PH305/PH306/TSH210/TSH305.

Väkivalta, sieppaukset ja muut terroriteot nostavat ääriliikkeitä toistuvasti valtajulkisuuteen kaikkialla maailmassa. Joukkosurmat, etnisiin vähemmistöihin kohdistuvat vihapuheet ja -teot myös Euroopassa ja Pohjoismaissa liittyvät monin tavoin tämän ajan globaaleihin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin. Viha ja valta -luentosarjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, mistä kaikesta tässä on kyse. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijat ja muut asiantuntijat valottavat eri näkökulmista vihan ja vallan taustoja ja seurauksia. Luentosarjassa käsitellään mm. terrorismin historiaa, vihan retoriikkaa, uutta poliittista osallistumista, sukupuolittunutta väkivaltaa, kuoleman ritualisoitumista ja muita globaalin media-ajan vihailmiöitä.

Opintojakso on monitieteinen opintojakso, jonka voi sisällyttää valinnaisena kurssina osaksi yhteiskuntahistorian perusopintoja. Kurssilla voi korvata yhden pakollisen kirjallisuustenttijakson.

Luentotallenteet 20 t + kirjalliset tehtävät + kotitentti
Kurssin aikana tehdään kirjallisia harjoituksia, jotka palautetaan kurssin Moodleen-ympäristöön. Kotitentti perustuu luentoihin ja muuhun kurssiaineistoon.

Ohjelma:

Luento 1 (tallenne kuunneltavissa to 5.11.): Kurssin avaus. Viha ja valta globaalin media-ajan ilmiönä. Viestinnän yliopistonlehtori, VTT Salli Hakala, Helsingin yliopisto, Avoin yliopisto
Luento 2 (tallenne kuunneltavissa to 5.11.): Vihan ja väkivallan historiaa: Terrorismin yksinäiset sudet ja muut uudet muodot. Tutkijatohtori, VTT Leena Malkki, Helsingin yliopisto, Eurooppa-tutkimuksen verkosto

Luento 3 (tallenne kuunneltavissa to 12.11.): Poliittinen radikalismi ja mobilisaation uudet muodot. Politiikan tutkija, YTT Jarmo Rinne, Helsingin yliopisto, Politiikan ja taloudentutkimuksen laitos
Luento 4 (tallenne kuunneltavissa to 12.11.): Puolikuun pelko. Muslimivastaiset ääriliikkeet Euroopassa, historian tutkija FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto/Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Luento 5 (tallenne kuunneltavissa to 19.11.): Charlie Hebdo ja vihan rituaalit. Dosentti, mediatutkija, FT Johanna Sumiala, Helsingin yliopisto/Tampereen yliopisto, COMET-tutkimusyksikkö
Luento 6 (tallenne kuunneltavissa to 19.11.): Radikaali Islamismi Suomessa. Tutkija Juha Saarinen, Finnish Middle East Consulting Group

Luento 7 (tallenne kuunneltavissa to 26.11.): Vihapuhe ja syrjintä maahanmuuton kontekstissa: ryhmien väliset suhteet, sosiaalipsykologian yliopistonlehtori, VTT Tuuli-Anna Mähönen, Helsingin yliopisto, Avoin yliopisto
Luento 8 (tallenne kuunneltavissa to 26.11.): Virtuaalinen viha ja vihayhteisöt. Tutkijatohtori, VTT Matti Näsi, Taloussosiologia, Turun yliopisto

Luento 9 (tallenne kuunneltavissa to 3.12.): Vihapuhe ja laki. Dosentti, OTT Samuli Hurri, Helsingin yliopisto, Tutkijakollegium
Luento 10 (tallenne kuunneltavissa to 3.12.): Väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy. Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen ja poliisitarkastaja Ari Evwaraye, sisäministeriön poliisiosasto. Kurssin päätös. Salli Hakala

Opetuspaikkoihin saattaa tulla muutoksia, joten tarkista opetuspaikka opinto-ohjelmasta ennen opintojen alkua. Tarkista opetustilojen osoitteet ja Helsingin yliopiston opetustilojen esteettömyys. Ota tarvittaessa yhteyttä Opiskelijaneuvontaan.

Kotitentti:

1. tenttimahdollisuus: tentti alkaa 14.12.15 klo 12, tentin palautus viimeistään 17.12.15 klo 12
2. tenttimahdollisuus: tentti alkaa 2.2.16 klo 12, tentin palautus viimeistään 5.2.16 klo 12

Opintomaksuun sisältyy kaksi tenttikertaa.
Ilmoittaudu valitsemaasi tenttiin viimeistään 10 vrk ennen tenttipäivää Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelussa. Tutustu tenttiohjeisiin.

Moodle
Opintojakso on verkkokurssi, joka toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä. Sivut avautuvat 3.11.2015.
Löydät Moodle-linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitsemasi kurssiavaimen Avoimen yliopiston Omat sivut -palvelusta. Saat tiedot myös sähköpostitse.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Materiaali ilmoitetaan Moodlessa.

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.

Suoritustiedot ovat Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisterissä 4-6 viikon kuluttua tentistä tai tehtävän palautuspäivästä.

Katso suoritustietosi Flamman opintoni-ikkunasta (kirjautuminen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella) tai tilaa tieto omaan sähköpostiisi (katso WebOodi-ohjeet). Osasuoritukset ovat Moodlessa.

Toteuttaja
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
http://www.helsinki.fi/avoin

Opiskelijaneuvonta, tenttipalvelu ja opintojen ohjaus
Yhteystiedot ja aukioloajat
Opiskelijaneuvonta on yliopiston päärakennuksessa, Fabianinkatu 33, 1.krs

Kysy lisää oppiaineen opiskelusta lomakkeella.

Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
Sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Saat sillä käyttöösi yliopiston sähköisiä palveluita.
Käyttäjätunnuksen aktivointiohjeet tulevat sähköpostiisi ennen opintojen alkua. Katso ohje käyttäjätunnuksista ja niiden aktivoinnista. Vanha tunnus aktivoidaan hakemalla uusi salasana.

Opiskelun taito -verkkosivuilta löytyy tukea ja materiaalia opiskelutaitojen kehittämiseen. Sivuilta löytyy vinkkejä tieteellisen tekstin lukemiseen ja kirjoittamiseen, tiedonhakuun sekä opintojen suunnitteluun.

Katso yhteystiedot oppiainesivulta.

Opintokohteen A760050 kurssit korvaavat poliittisen ja/tai talous- ja sosiaalihistorian valinnaisia opintoja (PH306/TSH210).