Ilmoittaudu

Kuvaus

Kurssi on kaikille avoin tilastotieteen MOOC (= massive open online course). Se on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tilastotieteestä ja tarvitsevat sitä opinnoissaan, työssään tai missä tahansa muissa yhteyksissään. Kurssi on avoinna aina.

Kurssilla tutustutaan todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn, ja sovelletaan niitä eräisiin yhteiskuntatieteissä keskeisiin ja "klassisiin" tilastollisiin menetelmiin kuten t-testiin ja regressioanalyysiin. Kokoavana teemana on tilastollinen päättely, jota yhä useammat asiantuntijat eri aloilta tarvitsevat työssään.

Kurssi on jatkoa opintojaksolle Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 1.

Voit osallistua kurssille haluamallasi tavalla: tutustumalla kurssiaineistoihin ja oheiskirjallisuuteen, tekemällä harjoitustehtäviä ja/tai testaamalla osaamistasi kurssikokeessa.

Kurssin teemat:
Todennäköisyys ja satunnaisuus
Todennäköisyyksien laskentaa
Parametrien estimointi ja luottamusvälit
Tilastollinen hypoteesien testaus
Regressio- ja varianssianalyysi

Tenttiminen:
Kurssin voi tenttiä joko yliopistolla paikan päällä tai verkkotenttinä.

Tentit Helsingin yliopistossa (kevät 2016):
la 16.1.2016 klo 9-13
la 13.2.2016 klo 9-13
la 16.4.2016 klo 9-13

Verkkotentit (kevät 2016):
ke 24.2.2016 klo 17-20
ke 23.3.2016 klo 17-20
ke 27.4.2016 klo 17-20

Tenttiin ilmoittautuminen: ks. kohta Osallistuminen ja ilmoittautuminen (alla)

OSALLISTUMINEN JA ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille voi osallistua monella eri tavalla:

 • Kurssialueelle voi kirjautua vierailijana (Login as a Guest) ilman rekisteröitymistä. Vierailijana pääsee tutustumaan vapaasti kurssin sisältöihin ja osaan aineistoja. Vierailija ei kuitenkaan pääse osallistumaan keskusteluihin eikä hän saa sähköpostiinsa kurssia koskevia tiedotteita.

  Vierailemaan pääset seuraavasti:
  1. Mene osoitteeseen mooc.helsinki.fi
  2. Valitse etusivun kurssivalikoimasta kurssi Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen
  3. Valitse: Kirjaudu vierailijana / Login as a guest.

 • Kurssille voi osallistua rekisteröityneenä osallistujana. Rekisteröityminen tapahtuu luomalla tunnukset Helsingin yliopiston mooc-ympäristöön. Rekisteröitynyt osallistuja saa käyttöönsä kurssin kaikki sisällöt, aineistot ja tehtävät. Hän voi osallistua keskusteluihin ja saa sähköpostiinsa kurssia koskevat tiedotteet.

  Rekisteröityminen tapahtuu seuraavasti:


  1. Mene osoitteeseen mooc.helsinki.fi
  2. Paina oikeasta yläreunasta linkkiä Kirjaudu / Log in
  3. Luo itsellesi mooc-alustan käyttäjätunnukset (Create a new account)
  4. Kirjaudu sisään mooc-ympäristöön luomillasi tunnuksilla
  5. Etsi etusivun kurssivalikoimasta kurssi Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen
  6. Liitä itsesi kurssin opiskelijaksi: Course Tools > Enrol me to this course as a student > syötä kurssiavain (tilastomooc2015) > Enrol me

  Huom! Jos olet jo osallistunut jollekin Helsingin yliopiston mooc-kurssille (lukuun ottamatta tietojenkäsittelytieteen mooceja, jotka sijaitsevat toisella alustalla) rekisteröityneenä osallistujana, voit käyttää samoja tunnuksia myös tällä moocilla Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 2.

 • Kurssin voi myös suorittaa kurssin osalistumalla tenttiin ja saamalla suorituksesta merkinnän Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin. Tällöin osallistujan tulee ilmoittautua Avoimeen yliopistoon ja maksaa opintomaksu (75e). Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 10 vuorokautta ennen kurssikokeen ajankohtaa.

  Avoimeen yliopistoon ja tentteihin ilmoittautuminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Rekisteröidy Avoimen yliopiston verkkopalvelun käyttäjäksi luomalla tunnukset. Rekisteröityminen tapahtuu tällä lomakkeella.
  2. Ilmoittaudu kurssille Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 2 ja maksa samassa yhteydessä opintomaksu (75e). Ilmoittaudu tästä linkistä.
  3. Ilmoittaudu haluamaasi kurssikokeeseen viimeistään 10 vuorokautta ennen koetta. Ilmoittautuminen tenttiin tapahtuu Avoimen yliopiston Omat sivut-palvelun kautta. Linkki Omille sivuille löytyy Avoimen yliopiston verkkopalvelun etusivulta.

  Huom! Helsingin yliopiston perustutkinto- ja jatko-opiskelijat ilmoittautuvat kurssille ja yliopistolla pidettäviin tentteihin yliopiston käytäntöjen mukaisesti, ja verkkotentteihin Avoimen yliopiston kautta.

Kimmo Vehkalahti: Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät. Lisäksi muu kurssiaineisto ja oheiskirjallisuus.

mooc.helsinki.fi

Seuraa MOOCia, jaa tietoa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa:

@tilastomooc
#tilastomooc
#avoinyliopisto

Yhteistyössä:
Helsingin yliopiston Valtiotieteellinen tiedekunta
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
Helsingin yliopiston Opettajien akatemia
Helsingin yliopiston Opetusteknologiakeskus
VuoLearning

Kurssi on osa Helsingin yliopiston tilastotieteen perusopintoja (25 op) (valt.) ja valtiotieteellisen tiedekunnan menetelmäopintoja.

Opintojakso on osa Tilastotieteen perusopinnot 25 op -sivuainekokonaisuutta. Opintojakso sisältyy myös useiden valtiotieteellisen tiedekunnan oppiaineiden tutkintovaatimusten yhteiskuntatieteiden menetelmäopintoihin.