Vanhan kivirakennuksen perustaa. Kuva: Päivi Leppänen

Poliittinen historia ja Sosiaali- ja taloushistoria ovat Yhteiskunnallisen muutoksen koulutusohjelman tieteenaloja.

Poliittinen historia antaa välineitä nykypäivän ongelmien ja muutosten ymmärtämiseen ja kriittiseen arvioimiseen. Tärkeä aihealue on historian poliittinen käsittely ja käyttö. Kansainvälisten suhteiden tarkastelu ulottuu ulkopolitiikasta, diplomatiasta ja sodista kansainvälisen järjestelmän muutoksiin, globalisaatioon ja Euroopan integraatioon sekä ei-valtiollisiin ylikansallisiin toimijoihin.

Talous- ja sosiaalihistoria on historiallinen yhteiskuntatiede, jossa tutkitaan taloudellisia ja sosiaalisia ilmiöitä ajassa. Se tarjoaa historiallis-yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen perustuvia välineitä menneisyyden ja nykymaailman ymmärtämiseksi. Miksi toiset kansakunnat ovat rikkaita ja toiset köyhiä? Mitkä voimat ohjaavat pitkän aikavälinen taloudellista ja sosiaalista kehitystä? Mistä kriisit syntyvät? Miksi puute, nälkä ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus eivät katoa maailmasta?

OPINNOT AVOIMESSA YLIOPISTOSSA

Poliittinen historia

Poliittisen historian tieteenalan kurssit vaihtelevat vuosittain. Lukuvuonna 2017-2018 kursseja on vain yksi. Kurssin voi sisällyttää kaikkiin kokonaisuuksiin 15 op, 25 op ja 35 op.

Maailmanpolitiikka: Historiallinen perspektiivi, 5 op

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee maailmanpolitiikan ja kansainvälisten suhteiden kehityksen päälinjat ja hänellä on jäsentynyt käsitys keskeisistä murroksista, konflikteista ja kriiseistä. Hän tuntee aihealueen tutkimuksen keskeiset lähestymistavat. Hän kykenee soveltamaan historiallista tietämystään maailmanpolitiikan ajankohtaisten ilmiöiden ja niitä käsittelevän keskustelun kriittiseen arvioimiseen sekä hyödyntämään oppimaansa aihepiirin myöhemmissä opinnoissa.

Maailmanpolitiikka: Historiallinen perspektiivi, 2017-2018
Avoin yliopistoEtäopinnot 3.10.2017 - 2.5.2018

Talous- ja sosiaalihistoria

Talous- ja sosiaalihistorian tieteenalan kurssit vaihtelevat vuosittain. Lukuvuonna 2017-2018 kursseja on vain yksi. Kurssin voi sisällyttää kaikkiin kokonaisuuksiin 15 op, 25 op ja 35 op.

Globaali taloudellinen muutos, 5 op

Opintojakson jälkeen opiskelija hallitsee globaalin taloudellisen muutoksen keskeiset faktat ja tärkeimmät tutkimuskeskustelut. Opiskelija tuntee toteutunutta kehitystä koskevan kirjallisuuden ja osaa tarkastella pitkän aikavälin kasvua, kriisejä ja kehitystä analyyttisesti tilastoaineiston valossa. Opiskelija tuntee myös tärkeimmät tilastolliset indikaattorit ja taloustieteelliset mallit, joita globaalin taloudellisen muutoksen tutkimuksessa sovelletaan, ja kykenee käymään niiden pohjalta keskustelua. Hän on harjoitellut laajojen kokonaisuuksien hallintaa, tieteellistä kirjoittamista ja tutkimuskirjallisuuden etsintää.

Globaali taloudellinen muutos, 2017-2018
Avoin yliopistoEtäopinnot 3.10.2017 - 15.5.2018