Opintojaksot ovat pakollisia äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajiksi opiskeleville. Opintojaksojen tavoitteena on, että sinulla on äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajan ammatissa tarvittavat vuorovaikutusvalmiudet ja valmiudet opettaa puheviestintää osana äidinkieli ja kirjallisuus- oppiainetta. Opintojaksot käytyäsi ymmärrät puheviestintää tieteenalana ja osaat soveltaa tietojasi puheviestinnän opetuksessa.

Puheviestintä I ja II -opintojaksot ovat osa Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien koulutusohjelman opintoja.

Opinnot avoimessa yliopistossa

Puheviestinnän  I ja II -opintojaksot järjestetään lukuvuoden 2018-2019 aikana.
I-osa järjestetään alustavan suunnitelman mukaan marras-joulukuusssa 2018 ja II-osan opetus alkaa joulukuussa 2018 jatkuen tammikuussa 2019.
Opinto-ohjelmat nähtävissä elokuussa.

Lisäksi opintojaksot järjestetään kesällä 2019.

Puheviestintä I, 5 op

1. Sinulla on äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajan ammatissa tarvittavat vuorovaikutusvalmiudet.
    • Osaat rakentaa selkeän ja tavoitteellisen puheenvuoron sekä luoda vuorovaikutussuhteen kuulijoihisi.
    • Hallitset kohdentamisen, havainnollistamisen ja argumentoinnin taidot.
    • Osaat kuunnella analyyttisesti, arvioivasti ja tarvittaessa empaattisesti.
    • Osaat antaa, vastaanottaa ja käsitellä palautetta rakentavasti.
    • Tunnet viestinnän eettisiä periaatteita ja pyrit noudattamaan niitä omassa viestinnässäsi.
    • Ymmärrät sekä ryhmäviestinnän että kahdenvälisten vuorovaikutussuhteiden ominaispiirteitä, ilmiöitä ja dynamiikkaa sekä osaat toimia tuloksellisesti ja tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
    • Osaat jäsentää, arvioida ja arvostaa vuorovaikutusosaamista.
    • Osaat ja tahdot kehittää vuorovaikutusosaamistasi ammattitaitosi osana.
  2. Ymmärrät puheviestintää tieteenalana. Tunnet tieteenalan historiaa, keskeisiä käsitteitä ja tutkimusalueita sekä osaat soveltaa puheviestinnän teoriatietoa vuorovaikutusilmiöiden, vuorovaikutusprosessien ja vuorovaikutusosaamisen analysoimisessa ja arvioimisessa.
Peruttu

Puheviestintä II, 5 op

1. Sinulla on valmiudet opettaa puheviestintää osana äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta.
    • Yunnet puheviestinnän oppimisen ja opettamisen lähtökohdat.
    • Ymmärrät puheviestinnän merkityksen äidinkieli- ja kirjallisuusoppiaineessa ja tunnet oppiaineen opetussuunnitelmiin eri kouluasteilla kirjatut puheviestinnän oppimistavoitteet.
    • Osaat suunnitella puheviestinnän opetuskokonaisuuksia ja integroida niitä oppiaineen muuhun opetukseen.
    • Tunnet ja osaat käyttää erilaisia puheviestinnän opetusmenetelmiä.
    • Ymmärrät arvioinnin ja palautteenannon merkityksen puheviestinnän oppimisessa.
    • Tunnet ja osaat käyttää erilaisia puheviestinnän oppimista tukevia arviointi- ja palautteenantotapoja.
  2. Tunnet pääpiirteittäin valitsemasi puheviestinnän tutkimusalueen (esimerkiksi ryhmäviestintä, vaikuttaminen, monikulttuurinen vuorovaikutus) ydinkysymyksiä, käsitteitä ja teorioita sekä osaat soveltaa tietojaan puheviestinnän opetuksessa ja omassa vuorovaikutusosaamisesi kehittämisessä.

AYKOK-451 Puheviestintä I 5 op -kurssi

Peruttu