Tätä sivua ei enää päivitetä. Katso opinnot 1.3. alkaen uusilta verkkosivuiltamme.

Opinnot avoimessa yliopistossa

Puheviestinnän  I ja II -opintojaksot järjestetään seuraavan kerran kesällä 2021.

Puheviestintä I, 5 op

1. Sinulla on äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajan ammatissa tarvittavat vuorovaikutusvalmiudet. Kurssin suoritettuasi
    • osaat rakentaa selkeän ja tavoitteellisen puheenvuoron sekä luoda vuorovaikutussuhteen kuulijoihisi
    • hallitset kohdentamisen, havainnollistamisen ja argumentoinnin taidot
    • osaat kuunnella analyyttisesti, arvioivasti ja tarvittaessa empaattisesti
    • osaat antaa, vastaanottaa ja käsitellä palautetta rakentavasti
    • tunnet viestinnän eettisiä periaatteita ja pyrkii noudattamaan niitä omassa viestinnässäsi
    • ymmärrät sekä ryhmäviestinnän että kahdenvälisten vuorovaikutussuhteiden ominaispiirteitä, ilmiöitä ja dynamiikkaa sekä osaat toimia tuloksellisesti ja tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa
    • osaat jäsentää, arvioida ja arvostaa vuorovaikutusosaamista
    • osaat ja tahdot kehittää vuorovaikutusosaamistasi ammattitaitosi osana.
  2. Ymmärrät puheviestintää tieteenalana. Tunnet tieteenalan historiaa, keskeisiä käsitteitä ja tutkimusalueita sekä osaat soveltaa puheviestinnän teoriatietoa vuorovaikutusilmiöiden, vuorovaikutusprosessien ja vuorovaikutusosaamisen analysoimisessa ja arvioimisessa.
Peruttu

Puheviestintä II, 5 op

1. Sinulla on valmiudet opettaa puheviestintää osana äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta.
    • Tunnet puheviestinnän oppimisen ja opettamisen lähtökohdat.
    • Ymmärrät puheviestinnän merkityksen äidinkieli- ja kirjallisuusoppiaineessa ja tunnet oppiaineen opetussuunnitelmiin eri kouluasteilla kirjatut puheviestinnän oppimistavoitteet.
    • Osaat suunnitella puheviestinnän opetuskokonaisuuksia ja integroida niitä oppiaineen muuhun opetukseen.
    • Tunnet ja osaat käyttää erilaisia puheviestinnän opetusmenetelmiä.
    • Ymmärrät arvioinnin ja palautteenannon merkityksen puheviestinnän oppimisessa.
    • Tunnet ja osaat käyttää erilaisia puheviestinnän oppimista tukevia arviointi- ja palautteenantotapoja.
  2. Tunnet pääpiirteittäin valitsemasi puheviestinnän tutkimusalueen (esimerkiksi ryhmäviestintä, vaikuttaminen, monikulttuurinen vuorovaikutus) ydinkysymyksiä, käsitteitä ja teorioita sekä osaat soveltaa tietojaan puheviestinnän opetuksessa ja omassa vuorovaikutusosaamisesi kehittämisessä.

AYKOK-451 Puheviestintä I 5 op -kurssi

Peruttu