Opinnot Avoimessa yliopistossa
Ravitsemustieteessä tutkitaan ruokaa ja ravintoa monitieteisesti. Ravitsemustieteen opinnot sopivat kaikille ihmisen ravitsemuksesta ja ruokakäyttäytymisestä kiinnostuneille.
Tutkintotavoitteinen opiskelu:
Jaksot: HNFB-112 Ravitsemusfysiologia, HNFB-121 Kansanravitsemus ja HNFB-122 Elintarvikkeet ruokavalioissa (vähintään arvosanalla 3/5) ovat vaatimuksena, jos haluaa hakea elintarviketieteiden, molekyylibiotieteiden tai biologian kandiohjelmista Ihmisten ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelmaan.
Ravitsemustieteen yliopisto-opettaja Eeva Voutilainen ja yliopistonlehtori Riitta Freese kertovat opinnoista YouTube-videoilla:
Ravitsemustieteen opiskelu kannattaa!
Ravitsemustieteen opinnot Avoimessa yliopistossa
Miten päästä opiskelemaan ravitsemustiedettä Helsingin yliopistoon?
Ravitsemustieteen perusteet -kokonaisuuden voi suorittaa joko 15 op:n tai 25 op:n laajuisena. Opiskelija voi suorittaa kaikki tarjolla olevat kurssit, mutta vain 15 op tai 25 op sidotaan kokonaisuudeksi.
15 op:n kokonaisuuden pakolliset jaksot: HNFB-122 Elintarvikkeet ruokavalioissa 5 op, HNFB-112 Ravitsemusfysiologia 5 op ja HNFB-121 Kansanravitsemus 5 op.
25 op:n kokonaisuuteen liitetään edellisten lisäksi kaksi jaksoa seuraavista: HNFB-111 Anatomian ja fysiologian perusteet 5 op, HNFB-123 Erityisruokavaliot 5 op ja AY930001 Liikunta ja ravitsemus 5 op.
Elintarvikkeet ruokavalioissa, 5 op
Opintojakson suoritettuasi:
- osaat arvioida ruokavalioiden ja elintarvikkeiden ravintosisältöjä
- osaat arvioida eri ruoka-aineiden merkitystä ruokavaliossa
- tunnet ruokavalion laatimisen peruskysymykset
- osaat suunnitella ruokavaliota eri väestöryhmien tarpeisiin
- tunnet eri elämänvaiheiden erityiselintarvikkeita
Ravitsemusfysiologia, 5 op
Opintojakson käytyään opiskelija osaa:
- selittää ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
- perusteet energia-aineenvaihdunnasta sekä energiaravintoaineiden vitamiinien ja kivennäisaineiden käsittelystä ja tehtävistä elimistössä
- hahmottaa kuidun ja ravinnon sisältämien bioaktiivisten aineiden merkitystä elimistössä
- hahmottaa joidenkin ajankohtaisten ilmiöiden taustoja
Suositellaan tai opiskelua helpottaa, jos on tiedot lukion kemiasta ja biologiasta.
Anatomian ja fysiologian perusteet, 5 op
Opintojakson käytyään opiskelija osaa:
- tunnistaa ja nimetä nisäkkään, erityisesti ihmisen elimistön perusrakenteet
- selittää anatomian ja fysiologian peruskäsitteet ja -ilmiöt
- kuvata keskeiset elinjärjestelmät ja niiden toiminnan perusteet
- selittää elimistön toimintojen ja niiden säätelyn pääpiirteet
- yhdistää keskeisten elintoimintojen merkityksen terveyden ylläpitoon
Kansanravitsemus, 5 op
Tavoitteena on, että opiskelija osaa
- määritellä ravitsemustieteen peruskäsitteitä
- kuvata ja ymmärtää ravitsemustieteen ja ruoankäytön historiaa
- selittää, miten tutkitaan ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä
- kuvata ja arvioida yksilöiden ja yhteisöjen ruoankäyttöön vaikuttavia tekijöitä
- kuvata ja arvioida suomalaisten ruoankäyttöä, ravinnonsaantia ja ravitsemushaasteita elämänvaiheittain
Suositellaan Elintarvikkeet ruokavalioissa 5 op, Ravitsemusfysiologia 5 op.
Liikunta ja ravitsemus, 5 op
Opintojakson käytyään opiskelija osaa:
- esittää periaatteet terveyttä edistävästä liikunnasta ja liikunnan terveysvaikutuksista
- kuvata liikunnan ja kilpaurheilun aiheuttamia aineenvaihdunnallisia muutoksia ja niiden merkitystä ravintoaineiden tarpeeseen
- arvioida ravitsemuksen ja liikunnan yhteisiä terveysvaikutuksia
- kertoa ravitsemuksen merkityksestä fyysiselle suorituskyvylle ja tämän avulla arvioida, miten ruoalla/ravintoainelisillä mahdollisesti voidaan vaikuttaa urheilijoiden suoritukseen
Ei ehdottomia esitietovaatimuksia. Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansanravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)
Erityisruokavaliot, 5 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravitsemushoidon perusteet sekä osaa suunnitella ruokavalioita ravitsemushoitoa vaativissa sairauksissa.
Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansaravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)