Ravitsemustieteessä on ravinnon tarpeen ja ravintoaineiden tehtävien tutkimisessa pohjana kemia ja fysiologia.

Ravitsemustiede kuuluu elintarviketieteiden koulutusohjelmaan.

Ravitsemustieteessä tutkitaan ja opetetaan ihmisen ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä. Kemia ja fysiologia ovat pohjana ravinnon tarpeen ja ravintoaineiden tehtävien tutkimisessa. Ravitsemukseen vaikuttavat myös sosiaaliset, taloudelliset, kulttuuriset ja psyykkiset tekijät. Opinnoissa käsitellään elintarvikkeiden koostumusta, ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä, liikunnan ravitsemusta,ihmisen fysiologiaa ja ravintoaineita sekä erityisruokavaliota.

Ravitsemustieteen yliopisto-opettaja Eeva Voutilainen ja yliopistonlehtori Riitta Freese kertovat opinnoista YouTube-videoilla:
Ravitsemustieteen opiskelu kannattaa!
Ravitsemustieteen opinnot Avoimessa yliopistossa
Miten päästä opiskelemaan ravitsemustiedettä Helsingin yliopistoon?

Avoimen yliopiston opiskelijalla on oikeus osallistua oppaineen järjestämille Kansanravitsemuksen luennoille ilman ennakkoilmoittautumista. Luennot järjestetään tiistaisin ja keskiviikkoisin 5.9.-13.12.17 klo 10-12.
Katso tarkemmat tiedot ja opetuspaikat kurssisvuilta kohdasta Aikataulu.

Opinnot Avoimessa yliopistossa

Avoimen yliopiston ravitsemustieteissä opiskellaan Elintarviketieteiden koulutusohjelman ravitsemustieteen suuntautumisopintoja sekä oppiaineeseen kuuluvia valinnaisia opintoja.

Lukuvuoden 2016-2017 ja kesän 2017 opinto-ohjelmat.

Ravitsemustieteen opintoja 25 op

Opintojaksot Erityisruokavaliot 5 op ja Liikunta ja ravitsemus 5 op toteutetaan lukuvuonna 2018-2019.

Elintarvikkeet ruokavalioissa, 5 op

Opintojakson käytyään opiskelija:

- osaa arvioida ruokavalioiden ja elintarvikkeiden ravintosisältöjä

- osaa arvioida eri ruoka-aineiden merkitystä ruokavaliossa

- tuntee ruokavalion laatimisen peruskysymykset

- osaa suunnitella ruokavaliota eri väestöryhmien tarpeisiin

- tuntee eri elämänvaiheiden erityiselintarvikkeita

Elintarvikkeet ruokavalioissa, Helsingin aikuisopisto, syksy 2017
Helsingin AikuisopistoHelsinki 12.9.2017 - 30.11.2017
Elintarvikkeet ruokavalioissa, syksy 2017
Avoin yliopistoEtäopinnot 25.9.2017 - 30.11.2017

Ravitsemusfysiologia, 5 op

Opintojakson käytyään opiskelija osaa:

- selittää ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)

- perusteet energia-aineenvaihdunnasta sekä energiaravintoaineiden vitamiinien ja kivennäisaineiden käsittelystä ja tehtävistä elimistössä

- hahmottaa kuidun ja ravinnon sisältämien bioaktiivisten aineiden merkitystä elimistössä

- hahmottaa joidenkin ajankohtaisten ilmiöiden taustoja

Ravitsemusfysiologia, kirjatentti, syksy 2017
Avoin yliopistoHelsinki 21.10.2017 - 31.3.2018
Ravitsemusfysiologia, Helsingin aikuisopisto,syksy 2017
Helsingin AikuisopistoHelsinki 4.11.2017 - 28.2.2018
Ravitsemusfysiologia, syksy 2017
Avoin yliopistoEtäopinnot 5.12.2017 - 31.3.2018

Kansanravitsemus, 5 op

Tavoitteena on, että opiskelija osaa

  • määritellä ravitsemustieteen peruskäsitteitä
  • kuvata ja ymmärtää ravitsemustieteen ja ruoankäytön historiaa
  • selittää, miten tutkitaan ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä
  • kuvata ja arvioida yksilöiden ja yhteisöjen ruoankäyttöön vaikuttavia tekijöitä
  • kuvata ja arvioida suomalaisten ruoankäyttöä, ravinnonsaantia ja ravitsemushaasteita elämänvaiheittain
Kansanravitsemus, kirjatentti, syksy 2017
Avoin yliopistoHelsinki 18.11.2017 - 20.5.2018
Kansanravitsemus, Helsingin aikuisopisto kevät 2018
Helsingin AikuisopistoHelsinki 28.2.2018 - 31.5.2018
Kansanravitsemus, kevät 2018
Avoin yliopistoEtäopinnot 19.3.2018 - 31.5.2018

Erityisruokavaliot, 5 op

Liikunta ja ravitsemus, 5 op

Hakijapalvelut
Opinnoista kiinnostuneiden opintoneuvonta ja ilmoittautumiseen liittyvät asiat
Siltavuoren opiskelijapalvelut
Avoimessa opiskelevien neuvonta (opintosuoritusotteet, nimenmuutokset)
Anni Ukskoski, koulutussuunnittelija
Kysy opintotarjonnasta ja opiskelumuodoista