Pohditko, miten tietotekniikka ja digitalisaatio ovat toisaalta muuttaneet ja toisaalta edelleen muuttavat maailmaa?

Tällä opintojaksolla tutustut eräisiin keskeisiin tietotekniikan soveltamisen yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Käsiteltävät asiat liittyvät esimerkiksi tietotekniikan käytön lisääntymiseen ja monipuolistumiseen, eettisiin valintoihin, tietoturvaan sekä tekijänoikeuksiin. Lisätietoa löydät kuvauksesta.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa Lisätietoja

Jaksolla on maksuton kiintiö Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille, jotka ovat opintojensa, työnsä tai harrastustensa kautta kiinnostuneita tietotekniikan ja digitalisaation yhteiskunnallisista kytköksistä.

Kurssilla ei ole erityisiä ennakkotietovaatimuksia ja se sopii niin sivu- kuin pääaineopiskelijoille.

Tietotekniikka ja digitalisaatio ovat muuttaneet ja muuttavat maailmaa. Kurssilla tutustutaan eräisiin keskeisiin tietotekniikan soveltamisen yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Käsiteltävät asiat liittyvät mm. tietotekniikan käytön lisääntymiseen ja monipuolistumiseen, eettisiin valintoihin, tekijänoikeuksiin, yksityisyyteen ja tietoturvaan sekä kestävään kehitykseen.

Oheislukemistoksi (ei pakko hankkia) sopii esimerkiksi Tavani, H. T. (2011) Ethics And Technology: Controversies, Questions, and Strategies for Ethical Computing. 3. painos tai uudempi. John Wiley & Sons.

Asteikolla 0-5

Kurssi suoritetaan tentillä ja esseetehtävillä. Arvosanaan vaikuttavia pisteitä on tarjolla myös esseisiin liittyvistä lyhyistä itsereflektioista ja vertaispalautteista sekä monivalintoja ja vastaavia tehtäviä sisältävästä pienestä pikatentistä. Kurssi suoritetaan kokonaan verkon välityksellä.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 14.1.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Viikoittain ohjelmassa on luentoja (10 kpl) ja harjoituksia. Kurssilla tulee olemaan verkon välityksellä seurattavissa olevia luentoja (tiistaisin klo 17.00 - 19:00) sekä tallenteita. Luentotallenteet ovat katsottavissa seuraavaan luentoon

Voidaksesi katsoa luentoja/tallenteita: koneessasi tulisi olla verkkoyhteys, jonka nopeus on vähintään 226 kb/s (eli minimilaajakaista). Lisäksi tarvitaan Flash Player, joka on useimmissa koneissa jo valmiiksi. Tarvittaessa voit ladata sen ilmaiseksi.

Kurssilla on tuutori, joka vastaa keskustelualueella opiskelijoiden kysymyksiin

Ensimmäinen luento on ti 15.1. klo 17.00 – 19.00 ja luennot jatkuvat joka viikon tiistai samaan aikaan tiistaihin 19.3.2019 saakka.

Verkkotenttipäivät:

ke 27.3.2019 klo 17.00 – 20.00

ma 6.5.2019 klo 17.00 – 20.00

ma 3.6.2019 klo 17.00 – 20.00

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Lisätietoa verkkotenteistä

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen muita opintoja.

Opintojakso korvaa 5 op: KUMA-KP505 Kulttuuriperinnön erikoistumisopinnot. Jos haluat korvaavuuden tähän, ilmoittaudu kulttuuriperinnön opinto-ohjelmasta täältä. Muista korvaavuuksista opiskelijan tulee sopia oman koulutusohjelman kanssa.