HY/Opetusteknologiapalvelut

Opintojaksossa opiskelija tutustuu Helsingin yliopiston digitaaliseen opiskeluympäristöön, tietoturvaan ja tietosuojakysymyksiin. Lisäksi hän opiskelee tietokoneen käytön sekä tiedonhankinnan perusteita.

Lähiopetusryhmässä suorittaminen on suunniteltu niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat opettajan tukea digitaitojen opiskelussa.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Huom. Opetuskerta to 21.11 peruttu, opetus siirretty ke 20.11.

PäivämääräAikaOpetuspaikkaLisätieto
To 7.11.2019
16:30 - 19:00
To 14.11.2019
16:30 - 18:00
Ke 20.11.2019
16:30 - 18:00
To 21.11.2019
16:30 - 18:00
peruttu
To 28.11.2019
16:30 - 18:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

30 euroa Lisätietoja

Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. HUOM! Kurssin voi suorittaa Itseopiskelukurssilla, Lähiopetusryhmällä tukea tarvitseville tai Sparrauskurssilla. Ilmoittaudu yhteen kursseista ja maksa opintomaksu vain kerran. Ilmoittauduthan kurssille mahdollisimman ajoissa, sillä emme voi taata kaikkien lähiryhmien toteutumista, jos niihin ei ole tarpeeksi ilmoittautuneita.

Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Lähiopetusryhmään mahtuu yhteensä 21 opiskelijaa, jotka valitaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Kurssin Digitaidot: orientaatio, ensisijainen suoritustapa on itseopiskelu, jonka päätteeksi suoritetaan näyttökoe.

Sinun kannattaa osallistua Lähiopetusryhmään, jos vähintään kolme seuraavista väittämistä pitää kohdallasi paikkansa:

* En ole juurikaan/ollenkaan käyttänyt tietokonetta. Kaikki niihin liittyvä tuntuu vieraalta ja ehkä vähän vaikealtakin.
* Sähköpostin kanssa toimiminen on hankalaa ja Internet on minulle melko tuntematon.
* Toimisto-ohjelmat ovat minulle melko vieraita, enkä usko osaavani käyttää niitä ilman tukea.
* En ole käyttänyt kirjastotietokantoja, enkä ole ihan varma, miten aineistohakuja edes tehdään.

Voit osallistua yhteen tai useampaan tapaamiseen, tutustu tapaamiskertojen aiheisiin.

Opintojaksossa opiskelija tutustuu Helsingin yliopiston digitaaliseen opiskeluympäristöön, tietoturvaan ja tietosuojakysymyksiin. Lisäksi hän opiskelee tietokoneen käytön sekä tiedonhankinnan perusteita.

Tapaamisissa harjoitellaan yhdessä seuraavia teemoja opiskelijoiden osallistujien tarpeiden mukaan:

 • Tietokoneen käytön perusteet: Opiskelija osaa käyttää tietokonetta, sen oheislaitteita ja hallitsee tiedostojen sekä hakemistojen käytön. Lisäksi hän selviytyy yleisimmistä tietoteknisistä ongelmatilanteista, hallitsee Internetin käytön perusteet ja tuntee verkko-etiketin perusteet.
 • Helsingin yliopiston tietotekninen ympäristö: Opiskelija osaa käyttää itsenäisesti HY:n tietoteknistä ympäristöä ja sen palveluita. Lisäksi opiskelija tietää, millä HY:n tarjoamilla verkko-opiskelun palveluilla hän voi edistää opiskeluaan.
 • Tiedonhankinta: Opiskelija osaa käyttää HY:n kirjastojen palveluita ja hakea tietoa eri lähteistä. Hän tuntee erilaisia hakutekniikoita, joiden avulla voi tehostaa työskentelyään. Lisäksi tekijänoikeuksiin liittyvät perusteet tulevat opiskelijalle tutuiksi.
 • Tietoturva ja tietosuoja: Opiskelija ymmärtää tietoturvan ja tietosuojan merkitykseen opiskelun ja muun toiminnan kannalta. Lisäksi hän osaa vaikuttaa omaan tietoturvaansa tekemiensä valintojen kautta.

Opintojakson itseopiskelumateriaali (luvut: Tietokoneen käytön perusteet, HY:n tietotekninen ympäristö, Tiedonhankinta): http://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/

Opintojakson suoritus perustuu verkosta löytyvään itseopiskelumateriaaliin. Opiskelija osoittaa opintojakson hyväksyttyyn suoritukseen vaadittavat tiedot ja taidot verkossa suoritettavalla näyttökokeella.

Jaksoon kuuluu lähtötasotestit, voit tehdä näyttökokeen vasta saatuasi kaikista neljästä lähtötasotestistä 70% maksimipisteistä. Testin voit suorittaa testit niin monta kertaa kuin haluat.

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla.

Neljä tukitapaamista: Luento (Kai Korpimies) to 7.11. klo 16.30 - 19.00 ja harjoitukset: to 14.11., ke 20.11. ja to 28.11.2019 klo 16.30-18.00. Voit valita tukitapaamiset, joihin haluat osallistua. (to 21.11.19 opetuskerta peruttu ja siirretty keskiviikolle 20.11).

Suoritus perustuu lähtötasotesteihin sekä verkkotenttiin.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle. Moodle aukeaa maanantaina 23.9.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Vaihtoehdot verkkotentille:

 • 31.10.
 • 29.11.2019
 • 31.1.2020
 • 28.2.
 • 31.3.
 • 30.4.
 • 29.5.

Opintomaksuun sisältyy opinto-ohjelmassa mainituista tenttipäivistä 3 kpl.

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Lisätietoa verkkotenteistä

Huom! Jos olet yliopiston perustutkinto-opiskelija ja suoritat kurssia Avoimessa yliopistossa: jos sinulla on pääsy myös koulutusohjelmasi Opiskelijan digitaidot -Moodle-alueelle, pidä huoli siitä, että suoritat kaikki lähtötasotestit ja näyttökokeen täällä Avoimen yliopiston Moodlessa. Jos suoritat testejä tai kokeen jossain muussa Moodlessa, joudut tekemään ne uudelleen Avoimen yliopiston Moodlessa. Muista Moodleista ei siirry suoritustietoja Avoimen yliopiston Moodleen ja muilla Moodle-alueilla tehtyjä suorituksia ei huomioida Avoimen yliopiston kurssilla.

Osasuoritus opintojaksosta Opiskelijan digitaidot. Lisäksi suoritetaan opintojakso Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot.