HY/Opetusteknologiapalvelut

Opintojaksossa opiskelija tutustuu Helsingin yliopiston digitaaliseen opiskeluympäristöön, tietoturvaan ja tietosuojakysymyksiin. Lisäksi hän opiskelee tietokoneen käytön sekä tiedonhankinnan perusteita.

Sparrauskurssilla suorittaminen on suunniteltu niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat opettajan tukea digitaitojen opiskelussa.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

30 euroa. Lisätietoja.

Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen ensimmäisen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta. Ilmoittauduthan kurssille mahdollisimman ajoissa, jotta voimme taata kurssin toteuttamisen.

HUOM! Kurssin voi suorittaa Itseopiskelukurssilla tai Sparrauskurssilla, kurssi suoritetaan samassa Moodlessa. Ilmoittaudu jompaan kumpaan kursseista ja maksa opintomaksu vain kerran.

HY:n perustutkinto-opiskelijat suorittavat itseopiskelukurssin maksutta tiedekunnassa, lisätietoja:
https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/opiskelijan-digitaidot

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Sparrauskurssilla opiskellaan kurssin sisältöjä tuutorin johdolla. Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Opiskelijan digitaidot: orientaatio -kurssin ensisijainen suoritustapa on itseopiskelukurssi, jonka päätteeksi suoritetaan näyttökoe.

Sinun kannattaa osallistua Sparrauskurssille, jos vähintään kolme seuraavista väittämistä pitää kohdallasi paikkansa:

* En ole juurikaan/ollenkaan käyttänyt tietokonetta. Kaikki niihin liittyvä tuntuu vieraalta ja ehkä vähän vaikealtakin.
* Sähköpostin kanssa toimiminen on hankalaa ja Internet on minulle melko tuntematon.
* Toimisto-ohjelmat ovat minulle melko vieraita, enkä usko osaavani käyttää niitä ilman tukea.
* En ole käyttänyt kirjastotietokantoja, enkä ole ihan varma, miten aineistohakuja edes tehdään.

Voit osallistua yhteen tai useampaan tapaamiseen.

Opintojaksossa opiskelija tutustuu Helsingin yliopiston digitaaliseen opiskeluympäristöön, tietoturvaan ja tietosuojakysymyksiin. Lisäksi hän opiskelee tietokoneen käytön sekä tiedonhankinnan perusteita.

Tapaamisissa harjoitellaan yhdessä seuraavia teemoja opiskelijoiden osallistujien tarpeiden mukaan:

 • Tietokoneen käytön perusteet: Opiskelija osaa käyttää tietokonetta, sen oheislaitteita ja hallitsee tiedostojen sekä hakemistojen käytön. Lisäksi hän selviytyy yleisimmistä tietoteknisistä ongelmatilanteista, hallitsee Internetin käytön perusteet ja tuntee verkko-etiketin perusteet.
 • Helsingin yliopiston tietotekninen ympäristö: Opiskelija osaa käyttää itsenäisesti HY:n tietoteknistä ympäristöä ja sen palveluita. Lisäksi opiskelija tietää, millä HY:n tarjoamilla verkko-opiskelun palveluilla hän voi edistää opiskeluaan.
 • Tiedonhankinta: Opiskelija osaa käyttää HY:n kirjastojen palveluita ja hakea tietoa eri lähteistä. Hän tuntee erilaisia hakutekniikoita, joiden avulla voi tehostaa työskentelyään. Lisäksi tekijänoikeuksiin liittyvät perusteet tulevat opiskelijalle tutuiksi.
 • Tietoturva ja tietosuoja: Opiskelija ymmärtää tietoturvan ja tietosuojan merkitykseen opiskelun ja muun toiminnan kannalta. Lisäksi hän osaa vaikuttaa omaan tietoturvaansa tekemiensä valintojen kautta.

Opintojakson itseopiskelumateriaali (luvut: Tietokoneen käytön perusteet, HY:n tietotekninen ympäristö, Tiedonhankinta): http://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/

Opintojakson suoritus perustuu verkosta löytyvään itseopiskelumateriaaliin. Opiskelija osoittaa opintojakson hyväksyttyyn suoritukseen vaadittavat tiedot ja taidot verkossa suoritettavalla näyttökokeella.

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Opintojakson suorittaminen hyväksytysti edellyttää vähintään 70 % kokeen maksimipistemäärästä.

Kurssin suoritus perustuu lähtötasotesteihin sekä verkkotenttiin. Sparrauskurssi järjestetään verkossa. Luento on vain Orientaatio-kurssin opiskelijoille ja harjoitukset ovat yhteiset Orientaation ja Syventävät taidot -kurssin opiskelijoille.

- verkkoluento (Kai Korpimies) to 5.11. klo 17.00 - 19.30 (Orientaation opiskelijoille) järjestetään osoitteessa: https://helsinki.zoom.us/j/8655852511?pwd=OUVqRjl5MTlhaitJdVNaTlFCRG5JZz09

- yhteiset harjoitukset:to 12.11., to 19.11. ja to 26.11.2020 klo 17.00-18.30 osoitteessa: https://helsinki.zoom.us/j/66066580128?pwd=cE9hZXNkRXM3TGhxdUsvMlJTVFBIQT09

Luonnot ja harjoitukset ovat videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Ohje Zoom-kokoukseen osallistujalle. Helpoiten osallistut tapaamisiin avaamalla ohessa olevan linkin Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).


Huom! Zoom-työpöytäsovelluksen 5.2-versiota vanhemmat versiot lakkaavat toimimasta viikonlopun 5.–6.12.2020 aikana. Varmista siis, että sinulla on vähintään sovelluksen 5.2-versio käytössäsi.

 • Versiotiedot löydät klikkaamalla Zoom-työpöytäsovelluksen oikean yläkulman profiilikuvakkeesta: Help -> About Zoom.
 • Jos sinulla on käytössäsi 5.2-versiota aiempi versio, voit päivittää sovelluksen itse yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille Software Centeristä.
 • Jos käytät Zoomia kotikoneellasi, päivitä sovellus Zoomin sivuilta.
 • Päivitä myös mobiilisovellus vähintään versioon 5.2 laitteesi sovelluskaupasta.
 • Voit käyttää Zoomin selainversiota myös Chrome-selaimella osoitteessa http://www.helsinki.fi/zoom. Lue Helpdeskin Zoom-ohje, kohta Selainkäyttö.
 • Jos päivityksessä ilmenee ongelmia, otathan yhteyttä Helpdeskiin.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu ma 21.9.2020.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Tenttipäivät:

 • 30.10.20
 • 30.11.20
 • 29.1.21
 • 26.2.21
 • 31.3.21
 • 30.4.21
 • 31.5.21

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua! Opintomaksuun sisältyy opinto-ohjelmassa mainituista tenttipäivistä 3 kpl.

Lisätietoa verkkotenteistä

Huom!

Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Jos olet yliopiston perustutkinto-opiskelija ja suoritat kurssia Avoimessa yliopistossa: jos sinulla on pääsy myös koulutusohjelmasi Opiskelijan digitaidot -Moodle-alueelle, pidä huoli siitä, että suoritat kaikki lähtötasotestit ja näyttökokeen täällä Avoimen yliopiston Moodlessa. Jos suoritat testejä tai kokeen jossain muussa Moodlessa, joudut tekemään ne uudelleen Avoimen yliopiston Moodlessa. Muista Moodleista ei siirry suoritustietoja Avoimen yliopiston Moodleen ja muilla Moodle-alueilla tehtyjä suorituksia ei huomioida Avoimen yliopiston kurssilla.

Kai Korpimies ja Hannu Kärnä

Opintojakso on osasuoritus kurssista Opiskelijan digitaidot (3 op). Lisäksi suoritetaan opintojakso AYDIGI-500B, Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot (1 op).