HY/Opetusteknologiapalvelut

Kurssilla opiskelija tutustuu tiedon muokkaamisen ja esittämisen perusteisiin.

Sparrauskurssi on tarkoitettu tukemaan opiskelijoita, joilla on haasteita jossain yksittäisessä syventävät taidot jakson osassa.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

15 euroa. Lisätietoja.

Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen ensimmäisen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta. Ilmoittauduthan kurssille mahdollisimman ajoissa, jotta voimme taata kurssin toteuttamisen.

HUOM! Kurssin voi suorittaa Itseopiskelukurssilla tai Sparrauskurssilla, kurssi suoritetaan samassa Moodlessa. Ilmoittaudu jompaan kumpaan kursseista ja maksa opintomaksu vain kerran.

HY:n perustutkinto-opiskelijat suorittavat itseopiskelukurssin maksutta tiedekunnassa, lisätietoja:
https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/opiskelijan-digitaidot

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Sparrauskurssilla opiskellaan kurssin sisältöjä tuutorin johdolla. Jaksolla on maksuttomia paikkoja Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot -kurssin ensisijainen suoritustapa on itseopiskelukurssi, jonka päätteeksi suoritetaan näyttökoe. Kurssin suorittaminen Sparrauskurssilla on suunniteltu niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat tukea digitaitojen opiskelussa. Toisin sanoen opiskelijoille, joilla tieto- ja viestintäteknisen osaamisen lähtötaso on heikko.

Voit osallistua yhteen tai useampaan tapaamiseen.

Opintojakso vastaa sisällöltään Helsingin yliopiston tiedekuntien yhteistä Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot-jaksoa. Korvaavuus ei koske eräitä Kumpulan koulutusohjelmia ja lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmia (katso kohta yhteydet muihin opintojaksoihin).

Opintojakso kuuluu yleisopintoihin ja se on pakollinen kaikille alempaa korkeakoulututkintoa suorittaville. Jakso suositellaan suoritettavaksi opintojen alkuvaiheessa jakson Opiskelija digitaidot: orientaatio jälkeen.

Pakollinen edeltävä opintojakso: AYDIGI-500A Opiskelijan digitaidot: orientaatio (2 op) tai vastaava opintojakso (DIGI-A, DIGI-000A, DIGI-100A, DIGI-200A, DIGI-300A, DIGI-400A).

Opiskelija osaa valita oikean työvälineen tehtävää varten ja hallitsee kyseisen työvälineen peruskäytön. Opiskelija osaa lisäksi siirtää tietoa eri ohjelmien välillä.

Opintojaksossa opiskelija tutustuu tiedon muokkaamisen ja esittämisen perusteisiin. Tapaamisissa harjoitellaan yhdessä seuraavia teemoja opiskelijoiden osallistujien tarpeiden mukaan:

Näyttökokeessa suoritettava opintojakson itseopiskelumateriaali (syventävät taidot, 1 op):

http://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/syventavat-taidot-tiedon-esittaminen/

Opintojakson suoritus perustuu verkosta löytyvään itseopiskelumateriaaliin. Opiskelija osoittaa opintojakson hyväksyttyyn suoritukseen vaadittavat tiedot ja taidot näyttökokeessa.

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Opintojakson suorittaminen hyväksytysti edellyttää vähintään 70 % kokeen maksimipistemäärästä.

Kurssin suoritus perustuu lähtötasotesteihin sekä verkkotenttiin. Sparrauskurssi järjestetään verkossa. Harjoitukset ovat yhteiset Orientaation ja Syventävät taidot -kurssin opiskelijoille. Sparrrausryhmän tapaamisissa kerrataan ja harjoitellaan tuutorin tukemana haastavimpia sisältöjä ja seurataan oman osaamisen kehittymistä.

- harjoitukset:to 12.11., to 19.11. ja to 26.11.2020 klo 17.00-18.30 osoitteessa: https://helsinki.zoom.us/j/66066580128?pwd=cE9hZXNkRXM3TGhxdUsvMlJTVFBIQT09

Harjoitukset ovat videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Ohje Zoom-kokoukseen osallistujalle. Helpoiten osallistut tapaamisiin avaamalla ohessa olevan linkin Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).

Huom! Zoom-työpöytäsovelluksen 5.2-versiota vanhemmat versiot lakkaavat toimimasta viikonlopun 5.–6.12.2020 aikana. Varmista siis, että sinulla on vähintään sovelluksen 5.2-versio käytössäsi.

 • Versiotiedot löydät klikkaamalla Zoom-työpöytäsovelluksen oikean yläkulman profiilikuvakkeesta: Help -> About Zoom.
 • Jos sinulla on käytössäsi 5.2-versiota aiempi versio, voit päivittää sovelluksen itse yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille Software Centeristä.
 • Jos käytät Zoomia kotikoneellasi, päivitä sovellus Zoomin sivuilta.
 • Päivitä myös mobiilisovellus vähintään versioon 5.2 laitteesi sovelluskaupasta.
 • Voit käyttää Zoomin selainversiota myös Chrome-selaimella osoitteessa http://www.helsinki.fi/zoom. Lue Helpdeskin Zoom-ohje, kohta Selainkäyttö.
 • Jos päivityksessä ilmenee ongelmia, otathan yhteyttä Helpdeskiin.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu ma 21.9.2020.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Tenttipäivät:

 • 30.10.20
 • 30.11.20
 • 29.1.21
 • 26.2.21
 • 31.3.21
 • 30.4.21
 • 31.5.21

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua! Opintomaksuun sisältyy opinto-ohjelmassa mainituista tenttipäivistä 3 kpl.

Lisätietoa verkkotenteistä

Huom!

Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Jos olet yliopiston perustutkinto-opiskelija ja suoritat kurssia Avoimessa yliopistossa: jos sinulla on pääsy myös koulutusohjelmasi Opiskelijan digitaidot -Moodle-alueelle, pidä huoli siitä, että suoritat kaikki lähtötasotestit ja näyttökokeen täällä Avoimen yliopiston Moodlessa. Jos suoritat testejä tai kokeen jossain muussa Moodlessa, joudut tekemään ne uudelleen Avoimen yliopiston Moodlessa. Muista Moodleista ei siirry suoritustietoja Avoimen yliopiston Moodleen ja muilla Moodle-alueilla tehtyjä suorituksia ei huomioida Avoimen yliopiston kurssilla.

Kai Korpimies ja Hannu Kärnä

Opintojakso on jälkimmäinen osa kurssista Opiskelijan digitaidot (3 op). Lisäksi suoritetaan opintojakso AYDIGI-500A Opiskelijan digitaidot: orientaatio (2 op).