Kuva: Pixabay

Opintojaksolla perehdytään taloustieteen peruskäsitteisiin ja ajattelutapaan.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille. Tervetuloa mukaan!

Maksuton (0 euroa). Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Oletko kiinnostunut siitä kuinka analyyttisia työkaluja voi hyödyntää taloudellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten ymmärtämiseen? Mitä ovat mikro- ja makrotalous?

Tällä jaksolla perhdyt taloustieteen peruskäsitteisiin ja ajattelutapaan. Jakso sopii kaikille taloustieteestä kiinnostuneille!

Opintojakson aikana tutustutaan mikro- ja makrotaloustieteen perusteisiin.

Opintojakso aloittaa Taloustieteen opintokokonaisuuden ja sopii sisältöjensä kautta kaikille teemasta kiinnostuneille. Jakso on osa Taloustiede sivuaineena -opintoja

Opintojakson suorittaneet ymmärtävät taloustieteen peruskäsitteitä ja taloustieteen ajattelutapaa, tuntevat mikrotaloustieteen tutkimusteemoja ja tuloksia, ymmärtävät markkinoiden ja taloudellisten instituutioiden toimintaa ja ymmärtävät makrotaloustieteen peruskäsitteitä.

Opintojakso on johdanto taloustieteeseen. Se esittelee taloustieteen menetelmiä jäsentää yhteiskuntaa ja taloudellista käyttäytymistä. Opintojakson tavoitteena on herättää opiskelijan kiinnostus taloustieteen opiskeluun ja opettaa kuinka analyyttiset työkalut ovat hyödyllisiä taloudellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten ymmärtämiseksi. Opintojakson aihealueeseen kuuluvat mm. talouden mallinnus, resurssien allokaatio, yritysten päätöksenteko sekä epätäydellinen kilpailu. Lisäksi analysoidaan kuluttajien käyttäytymistä, markkinoiden toimintaa ja makrotaloustieteen peruskäsitteitä.

Kurssimateriaali koostuu verkkoluennoista ja niihin liittyvistä kalvoista.

Lisäksi kurssilla hyödynnetään valikoivin osin seuraavia kirjoja, joten niiden opiskelusta on hyötyä kurssin suorittamiseksi.
- Taloustieteen oppikirja, Matti Pohjola (2008 tai uudempi) on hyvä suomenkielinen perusteos.
- Economics, Mankiw & Taylor on suosituimpia taloustieteen perusteiden oppikirjoja.

Opintojakso arvostellaan asteikolla 0-5.

Kurssin kokonaisarvionti koostuu mikrotaloustieteen (50%) ja makrotaloustieteen (50%) verkkotenteistä. Läpipääsyyn vaaditaan 50% kokonaispisteistä.

Tenttien lisäksi kurssilla ei ole perinteisiä harjoitustehtäviä vaan kunkin videoluennon jälkeen on muutamia aihealueeseen liittyviä kertaavia kysymyksiä.

Aloistusluento 2 t + videotallenteet 34 t + laskutehtävät + verkkotentti (mikro- ja makrotaloustieteen osuus).

Moodlesivu avautuu ma 14.09.2020
Aloitusluento verkossa 15.09.2020 klo 16.15-17.45
Mikrotaloustieteen osuus: 15.09.-07.10.2020
tentti ke 07.10.2020 klo 17-19

Makro-osuus 07.10.-28.10.2020
tentti ke 28.10.2020 klo 17-19

Uusintatentit ke 25.11.2020 klo 17-19 ja ke 13.01.2020 klo 17-19.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu opintojakson alkaessa.

  • Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.
  • Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijat sekä Avoimen yliopiston opiskelijat: Saat linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan.

Opintojakson voi liittää osaksi taloustieteen 15 op, 25 op tai 35 op opintokokonaisuutta.