Kuva: Pixabay

Tutustu sosiologian yleisiin käsitteellisiin välineisiin, joiden avulla voi jäsentää kasvatusilmiöitä osana yhteiskunnan kehitysprosessia ja sosiaalista toimintaa.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Pe 4.9.2020
17:00 - 18:30
Ti 8.9.2020
17:00 - 18:30
Ti 15.9.2020
17:00 - 18:30
Ti 22.9.2020
17:00 - 18:30
Ti 29.9.2020
17:00 - 18:30
Pe 2.10.2020
17:00 - 18:30
Pe 9.10.2020
17:00 - 18:30

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Yleisen ja aikuiskasvatustieteen aineopintojen opiskelijat. Kurssi sopii kasvatustieteiden koulutusohjelman opiskelijoille, kasvatus- ja koulutusalan tehtävissä työskenteleville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Suositus: kasvatustieteen (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Opit tuntemaan kasvatuksen ja koulutuksen sosiologisen tutkimuksen keskeisimmät teemat sekä sosiologisen näkökulman merkitykseen koulutuksen käytännöissä. Kurssin suoritettuasi ymmärrät sosiologian ja kasvatussosiologian keskeiset käsitteet ja teoriasuuntaukset sekä osaat jäsentää koulutuksen yhteiskunnallisia funktioita ja prosesseja.

Kurssilla tarkastellaan kasvatusta ja koulutusta sosiaalisena toimintana, joka tapahtuu erilaisissa sosiaalisissa prosesseissa ja yhteisöissä kuten luokkahuoneissa sekä perheissä.

  • Ball. J. (toim.) 2004. The RoutledgeFalmer reader in sociology of education. London: RoutledgeFalmer. (Saatavissa e-kirjana)
  • Aittola, Tapio (toim.) (2012). Kasvatussosiologian suunnanäyttäjiä. Gaudeamus. (Saatavissa e-kirjana)
  • Lisäksi muu erikseen opintojakson alussa ilmoitettava kirjallisuus tai tieteelliset ajankohtaiset artikkelit

Asteikolla 0–5. Arviointi perustuu kurssilla osoitettuun kirjalliseen ryhmä- tai yksilötyöhön, jonka avulla opiskelija osoittaa pystyvänsä analysoimaan esimerkiksi kasvatuksen yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ehtoja sekä mahdollisuuksia.

Verkkoluennot, oppimispäiväkirja ja kirjalliset ennakkotehtävät reaaliaikaisille verkkoluennoille sekä ennakkotehtävien käsittely ryhmissä verkkoluennoilla. Reaaliaikaisille verkkoluennoille ja ryhmätyöskentelyyn osallistumisen voi vaihtoehtoisesti korvata myös laajemmilla kirjallisilla ennakkotehtävillä sekä luentotallenteiden katsomisella.

Verkkoluennoille ja ryhmätyöskentelyyn osallistumiseen tarvitset internet-yhteyden, jonka nopeus on vähintään 226 kb/s sekä oheislaitteeksi kuulokkeet ja mikrofonin tai niiden yhdistelmän. Verkkoluentojen aikataulut löydät ylhäältä Aikataulut-osion alta.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 1.9.2020.
Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kirjauduthan Moodleen mahdollisimman pian sen avauuduttua. Moodlesta löydät tarkemmat ohjeet jakson suorittamiseen sekä ennakkotehtävien aikataulut. Jakson suorittaminen vaatii aktiivista osallistumista verkkokurssin alusta saakka. Jakson oppimispäiväkirja palautetaan viimeistään 31.10.2020.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kurssi on osa yleisen ja aikuiskasvatustieteen aineopintojen opintokokonaisuutta (35 op).