Kuva: Pixabay (CC0 Creative Commons)

Ympäristökysymysten ymmärtäminen vaatii usein monitieteistä lähestymistapaa. Monitieteinen ympäristötutkimus 5 op alkaa 6.5.2019!

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

lmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii biologian ja ympäristötieteiden koulutusohjelman opiskelijoille, ympäristöalan tehtävissä työskenteleville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuasi

  • ymmärrät ympäristötutkimuksen kentän laajuuden
  • tunnistat eri tieteenaloilla käytettäviä tapoja tuottaa tieteellistä ympäristötietoa
  • ymmärrät keskeisimmät ympäristötutkimuksen käsitteet ja osaat käyttää niitä ympäristökysymysten kuvaamisessa
  • osaat etsiä ja käsitellä ympäristöä koskevaa tieteellistä tietoa, jäsentää sitä ja koostaa ympäristökatsauksen itsenäisesti tai ryhmässä.

Luennot kattavat luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja yhteiskuntatieteiden ympäristötutkimuksen menetelmiä, tuloksia, teorioita ja lähestymistapoja. Sinä perehdyt kiinnostuksesi mukaan valitsemiesi tieteenalojen ympäristötietoon ja vastaat oppimistehtäviin. Kurssilla työskentelet itsenäisesti tai ryhmissä valittujen teema-aiheiden piirissä.

Suositeltava kirjallisuus: Ihminen ja ympäristö. 2011. Niemelä, J. ym. (toim.) Gaudeamus.

Arvostelu hyväksytty – hylätty. Arvostelu perustuu oppimistehtäviin ja ryhmätyöhön tai esseeseen.

Esittelytehtävä ja alkutesti 2,5 t + johdantotehtävät noin 1,5 t + verkkoluennot tallenteina 17 t + oppimistehtävät ja vertaisarvioinnit noin 49 tuntia + ryhmätyö tai itsenäinen essee noin 60 t.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 6.5.2019

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat klikkaamalla opinto-ohjelman Moodle-painiketta ja kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella (tämä on mahdollista ilmoittautumistasi seuraavana päivänä). Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Tarkemmat tiedot opintojaksolla työskentelystä tulevat kurssin Moodle-ympäristöön.

Ennakkotehtävä:

Pohdi lyhyesti seuraavia kysymyksiä:

1) Mistä ympäristöongelmat johtuvat?
2) Mitä toivon oppivani tällä kurssilla?

Tätä tehtävää varten ei tarvitse etsiä tietoa, vaan riittää, että pohdit siltä pohjalta, mitä tiedät aiheesta etukäteen. Sinun ei tarvitse käsitellä kaikkia mahdollisia näkökulmia, voit käsitellä myös 1. kysymystä omien kiinnostuksenkohteidesi kautta.

Kirjoita pohdinnoistasi lyhyt (alle sivu, esim. 200 sanaa riittää) teksti. Kerro lisäksi hieman taustastasi eli opiskeletko/oletko opiskellut jotain alaa tai onko sinulla kurssin aiheeseen liittyvää työkokemusta. Kerro myös, haluatko tehdä kurssilla ryhmätyön vai esseen. Lähetä tekstisi Moodleen to 9.5.2019 mennessä.

Essee tai ryhmätyö:

Opintojaksolla kirjoitat joko esseen tai teet kirjoitustyön ryhmässä. Ryhmätyövaihtoehdossa työskentelet monitieteisessä ryhmässä, jossa annetaan vertaispalautetta ja keskustellaan verkossa. Essee-työssä valikoit itsenäisesti sopivaa lähdemateriaalia luettavaksi ja harjoittelet sen pohjalta kirjoittamista opettajan palautteen avulla. Ryhmätyöskentelyssä korostuu vuorovaikutus eri tieteenaloilta tulevien välillä, itsenäisessä työskentelyssä taas painottuu enemmän lukeminen ja kirjoittaminen.

Huom! Jos valitset ryhmätyön, sitoudut ryhmän kesken sovittaviin aikatauluihin ja välipalautuspäivämääriin. Ryhmätyö on hyvä vaihtoehto siinä tapauksessa, että haluat jaksottaa opiskelusi tasaisemmin kesän ajalle. Esseen laatimisessa taas otat enemmän vastuuta siitä, että suunnittelet itsellesi sopivan työskentelyaikataulun ja pidät siitä kiinni.

Mieti etukäteen, haluatko kirjoittaa ryhmätyön vai esseen ja kerro se esittelysi yhteydessä. Johdantotehtäviä varten kurssilaiset jaetaan pienryhmiin. Ryhmätyövaihtoehdon valinneet jatkavat samassa pienryhmässä kurssityön tekoon, joten johdantotehtäviä tehdessä pääsette tutustumaan toisiinne.

Esittelytehtävän ja alkutestin palauttaminen viimeistään to 9.5.2019

Johdantotehtävien materiaalit ja ryhmät tulevat Moodleen.

Johdantotehtävät suoritetaan jaettuihin materiaaleihin perustuvina pienryhmäkeskusteluina Moodlessa ma 13.5. ja ti 14.5. Varaudu käyttämään johdantotehtäviin vähintään 1,5 t näinä päivinä (molempina päivinä ei siis ole pakko ehtiä paikalle) Opettaja on paikalla molempina päivinä klo 17.15 - 18.45.

Esseen tai ryhmätyön ensimmäisen luonnoksen palauttaminen Moodleen viimeistään to 20.6.2019.

Valmiin esseen tai ryhmätyön palautus viimeistään pe 16.8.2019.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Yliopistonlehtori Janna Pietikäinen. Kesän kurssia koordinoi Milja Heikkinen ja syksyn kurssia Casimir Schauman.

Opintojakso on osa Ympäristötieteiden opintoja.