Kuva: Pixabay

Onko härkäpavun ravintosisältö samanarvoinen kuin lihatuotteen? Onko jäätelö emulsio vai vaahto? Miten ruokaa voisi tuottaa ja kuluttaa kestävästi?

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

30 euroa. Lisätietoja.

MOOC-opintojaksolle voi osallistua ja tehdä osatehtäviä ilman maksua ja ilmoittautumista.

Mikäli haluat suorittaa jakson ja saada suoritusmerkinnän (2 op) Helsingin yliopiston opintorekisteriin, sinun tulee ilmoittautua Avoimeen yliopiston opiskelijaksi ja maksaa opintomaksu. Jakso on lukiolaisille maksuton.

Ilmoittautumislinkki sekä ohjeet ovat jakson oppimisympäristössä.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Kurssi soveltuu hyvin lukiolaisille, ja lukio-opettajat voivat käyttää kurssin materiaaleja opetuksessa. Kaikki aihepiiristä kiinnostuneet ovat tervetulleita kurssille.

Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on käsitys ruoantuotannon eri teknologioista, elintarvikkeiden raaka-aineista, kemiallisesta koostumuksesta ja siitä, miten prosessointi vaikuttaa elintarvikkeiden laatuun ja säilyvyyteen. Opiskelija ymmärtää myös ruoan merkityksen ravitsemuksen, talouden ja kestävän kehityksen kannalta.

1. Ruokajärjestelmä; ruokaketju, sivuvirrat, ruoan turvallisuus, elintarvikelainsäädäntö ja -valvonta

2. Ruoantuotanto; peltokasvituotanto, kotieläin-tuotanto, uudet ruoan tuotantomenetelmät, ruoantuotannon ympäristövaikutukset

3. Elintarvikkeet; raaka-aineet, aistittava laatu, säilyvyys, elintarvikeinnovaatiot

4. Ainesosat ja niiden reaktiot; elintarvikkeiden ainesosat, reaktiot ja vuorovaikutukset

5. Prosessointi; prosessointimenetelmät, lisäaineet, pakkaaminen

6. Ravitsemus; ravitsemusfysiologia, kansanterveys

7. Elintarviketalous ja kulutus; ruoka ja kestävyys, ruoan valinta, kotitalouksien kulutusmenot ja ruoka

8. Elintarvikealan opiskelu ja ammatit

Kaikki oppimateriaali on saatavilla kurssin verkko-oppimisympäristössä.

Kurssi avataan elokuussa 2020. Kurssin voi suorittaa lukuvuoden 2020-2021 aikana, itsenäisesti oman aikataulun mukaan. Kurssin laajuus (2 op) vastaa noin 54 tunnin työskentelyä.

Verkkomateriaalit (tekstit, videot), verkossa tehtävät oppimistehtävät ja osiokohtaiset verkkotentit. Hyväksyttyyn opintosuoritukseen vaaditaan osioiden verkkotenttien suoritus sekä materiaalien ja aktivoivien tehtävien läpikäyminen.