Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Opintojaksoon kuuluu viisi luentoa sekä vapaaehtoinen ekskursio Länsi-Uudellemaalle.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot Arkeologian opintojen ohjelmassa:
https://courses.helsinki.fi/fi/aykuka-ta217/128315627

Kuvaus

Ei edeltäviä opintoja.

Opintojakson suoritettuasi sinulla on hyvät perustiedot taloushistorian luonteesta ja sen erityispiirteistä. Opintojakson suoritettuasi osaat hahmottaa maailmantalouden rakenteita ja nähdä talouden laajemmat yhteydet yhteiskuntaan, politiikkaan ja kulttuuriin.

Millainen ilmiö on varhainen teollisuus? Miten ruukit sekä ruukkimiljöö rakennettuna maisemana sekä puutarhoineen liittyy myös talous- ja sosiaalihistoriaan. Millaista on ollut elämä ruukkien yhteisöissä? Millainen yhteisö ruukkien ympärille on muodostunut – kartanoinen, työpajoineen, kirkkoineen?

Näitä sekä muita aihetta käsitellään mm. arkeologian, historiallisen arkeologian, keskiajan tutkimuksen, historian sekä taidehistorian silmälasien kautta.

Jaksolla käsitellään eri näkökulmista ja eri aikakausien kautta ruukkeja ja kartanoita sekä kirkkoja - painopistealueena on Länsi-Uusimaa. Luennot ovat temaattisia asiantuntijaluentoja, tutustu luento-otsikkoihin. Luennoilla esitellään myös eräitä metodologisia keinoja.


Kurssin suorittaminen:

Luennot (3x5h) + retki Läsi-Uudellemaalle (6h, matka-aika kokonaisuudessaan noin 11h) + kirjallinen tehtävä

Luentojen aiheet:
- Varhainen teollisuus case: ruukit (dos. Georg Haggrén)
- Rakennettu maisema Länsi-Uusimaan ruukkimiljöissä (FM Oscar Ortiz-Nieminen)
- Ruukkien ja kartanoiden puutarhat (FT Teija Alanko)
- opettaja: Historian näkökulma (FM Tuula Rantala)
- Ruukkien työväki ja yhteisö (dos. Georg Haggrén)

Tarkemmat kurssin suoritustavat ja ilmoittautuminen:
https://courses.helsinki.fi/fi/aykuka-ta217/128315627

Asteikolla 0-5.

Kurssi on monitieteinen. Se sopii osaksi taidehistorian (KUKA-TA217), arkeologian (KUMA-AR311), museologian (KUMA-MU503, KUMA-MU512), kansatieteen (KUKA-KA217) ja kulttuuriperinnön tutkimuksen (KUMA-KP505) sekä historian (HISK-225, HISK-226) opintoja. Kurssi rekisteröidään opiskelijalle sille koodille, jolle hän palauttaa lopputehtävän Moodlessa. Tarkempi ohjeistus Moodlessa.