Kuva: Pixabay

Mitä ovat ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt?
Miten elimistö pystyy hyödyntämään saamaansa ravintoa?

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille ravitsemustieteestä kiinnostuneille.

Suositellaan tai opiskelua helpottaa, jos on tiedot lukion kemiasta ja biologiasta.

Opintojakson käytyään opiskelija osaa:

  • selittää ravitsemusfysiologian keskeiset ilmiöt (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
  • perusteet energia-aineenvaihdunnasta sekä energiaravintoaineiden vitamiinien ja kivennäisaineiden käsittelystä ja tehtävistä elimistössä
  • hahmottaa kuidun ja ravinnon sisältämien bioaktiivisten aineiden merkitystä elimistössä
  • hahmottaa joidenkin ajankohtaisten ilmiöiden taustoja

1. Sand O, Sjaastad O V, Haug E, ym. Ihminen. Fysiologia ja anatomia. Helsinki: WSOYpro, 2011, 1. painoksesta seuraavat sivut ja aihealueet:

Sivu Luku / Kappaleet, jos vain muutamia aiheita luvusta
30-38 1 Kemian ja fysiikan perusteet / Orgaaninen kemia: elimistön orgaaniset molekyylit: Makromolekyylien muodostuminen ja hajoaminen, Hiilihydraatit, Lipidit, Proteiinit, Nukleiinihapot
46-100 2,3 Solut, Solusta elimistöksi
180-213 6 Umpieritysjärjestelmä
268-270 9 Verenkiertoelimistö / Verenkiertoelimistön rakenne, tehtävät, Sydän
316-330 10 Veri
332-334 11 Immuunijärjestelmä / Mikrobit, Immuunijärjestelmän päätehtävät
378-420 13 Ruoansulatuselimistö
452-456 16 Munuaiset ja virtsatiet / Munuaisten tehtävät, Munuaisten rakenne, Virtsa, Munuaisverisuonten Verenkierto ja verenpaineet
482-487 17 Happo-emästasapaino

2. Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. 4. uudistettu painos. Helsinki: Duodecim 2012, (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)
seuraavat sivut

Sivut Luku / Kappaleet, jos vain joitakin aiheita
16-24 1-2 Ruoan sisältämät aineet, Syömisen säätely
72-75 5 Kappale Alkoholista
76-87 6 Energia-aineenvaihdunta
165-167 7 Kappale Fytokemikaalit
206-208 11 Biokemialliset laboratoriomittaukset, Immuunivaste ja tulehdustekijät, Lihasten toiminta, Kehon koostumusmittaukset, Tasemittaukset, Miten ravitsemusta arvioidaan käytännön kliinisessä työssä?

3. Gibney M J, Lanham-New S A, Cassidy A, ym. Introduction to human nutrition. 2nd ed. Wiley-Blackwell, 2009, luvut 4-6; lisäksi luvuista 8 ja 9 seuraavat ravintoaineet: fosfori, kalsium, magnesium, kalium, natrium, jodi, rauta, seleeni, sinkki, rasvaliukoiset vitamiinit, C-vitamiini, folaatti ja B12-vitamiini (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)

Sivut Luku / Kappaleet, jos vain joitakin aiheita
49-73 4 Nutrition and metabolism of proteins and amino acids
74-85 5 Digestion and metabolism of carbohydrates
86-121 6 Nutrition and metabolism of Lipids

132-152
167-176
180-185

8 The vitamins/
Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K,
Folate, vitamin B12
Vitamin C

188-209
217-226

9 Minerals and trace elements (kivennäis- ja hiven(alku)aineet/
Calcium, Magnesium, Phosphorus,
Sodium and chloride, Potassium (kalium)
Iron, Selenium, iodine, zinc

4. Voutilainen E, Fogelholm M, Mutanen M. Ravitsemustaito. Helsinki: SanomaPro 2015, sivut 55-78, 79-168 (e-kirja; voi lukea yliopiston käyttäjätunnuksilla)

Myös kirjojen uudemmat painokset käyvät.

Asteikolla 0 - 5

Verkkoluennot, oppimistehtävät, verkkotentti

Verkkoluennot: to ja ti 5.11.-19.11.2020 klo 17.15-18.45

Esseen palautus 4.1.2021 mennessä.
Videon palautus 10.1.2021 mennessä.

Verkkotenttipäivät:
to 14.1.2021 klo 17.00-20.00
ma 15.3.2021 klo 17.00-20.00
ma 17.5.2021 klo 17.00-20.00

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom!

Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä. (HUOM! 14.1.2021 tenttiin viimeistään 14.12.2020)

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.


Lisätietoa verkkotenteistä

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 2.11.2020.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa ravitsemustieteen opintoja.