Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Suositellaan Elintarvikkeet ruokavalioissa 5 op, Ravitsemusfysiologia 5 op.
Tavoitteena on, että opiskelija osaa
- määritellä ravitsemustieteen peruskäsitteitä
- kuvata ja ymmärtää ravitsemustieteen ja ruoankäytön historiaa
- selittää, miten tutkitaan ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä
- kuvata ja arvioida yksilöiden ja yhteisöjen ruoankäyttöön vaikuttavia tekijöitä
- kuvata ja arvioida suomalaisten ruoankäyttöä, ravinnonsaantia ja ravitsemushaasteita elämänvaiheittain
- Voutilainen E, Fogelholm M, Mutanen M. Ravitsemustaito. Helsinki: SanomaPro 2015, 9--54, 169-209,(e-kirja; kirja luettavissa yliopiston tunnuksilla)
- Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. 4. uudistettu painos. Helsinki: Duodecim 2012, Luku 2. Syömisen säätely, s. 19-24
Luku 6. Energia-aineenvaihdunta, s. 76-87
Luku 14. Suomalainen ravitsemus ja sen kehitys, s. 248-255
Luku 16. Lapsuuden ja kasvuiän vaikutukset ravitsemukseen, s. 264-275
Luku 17. Raskauden ja imetyksen aikainen ravitsemus, s. 276-280
Luku 18. Ikääntyneiden ravitsemus, s. 281-293
Luku 19. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy, s. 294-305
Luku 20. Lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisy, s. 306-309
Luku 21. Syöpätautien ehkäisy, s. 310-313
Luku 22. Ravitsemus ja luusto, s. 314-325
Luku 23. Muistihäiriöiden ehkäisy, s. 326-331
Luku 24. Suu- ja hammassairauksien ehkäisy, s. 332-338
Luku 46. Kasvisruokavaliot ja etniset ruokavaliot, s. 578-582, (e-kirja; kirja luettavissa yliopiston tunnuksilla) - Langley-Evans S. Nutrition, health and disease - a lifespan approach. 2 nd edition. Oxford: Wiley-Blackwell, 2015, sivut 1-13; 20-28; 35-299, (e-kirja; kirja luettavissa yliopiston tunnuksilla)
- Terveyttä ruoasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki,
Verkkoluennot 5 x 2 h, ryhmäoppimistehtävät ja siihen liittyvä verkkokeskustelu ja verkkotentti (monivalinnat ja esseekysymykset)
Lähitapaaminen (vapaaehtoinen) la 17.3.18 klo 10.00-13.45.
Verkkoluennot ti ja to 22.3., 27.3. 5.4., 10.4. ja to 12.4.18 klo 17.15-18.45
Verkkoluennoille suositellaan osallistumista reaaliaikaisesti. Verkkoluennon aikana tehdään tehtäviä ja keskustellaan chatissa. Luennot ovat myös kuunneltavisa tallenteina noin viikon ajan.
Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 14.3.18.
Linkin ja kurssiavaimen oman opintojaksosi Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Verkkotenttipäivät
23.5.2018
13.8.2018
24.9.2018
Verkkotenttiä koskeva ohjeistus on Moodlessa.
Opintojakso on osa Elintraviketieteiden koulutusohjelman ravitsemustieteen suuntautumisopintoja.