Kuva: Pixabay

Mitkä sairaudet vaativat ravitsemushoitoa?
Mitä tulisi ottaa huomioon erityisruokavaliota suunniteltaessa?

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille ravitsemustieteestä kiinnostuneille.

Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansaravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ­ tuntee ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravitsemushoidon perusteet sekä osaa suunnitella ruokavalioita ravitsemushoitoa vaativissa sairauksissa.

  • Ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravintoanamneesi
  • Ravitsemushoidon perusteet ja erityisruokavalion suunnittelu (ruoansulatuskanavan sairaudet, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, munuaissairaudet, kihti, reumataudit, ruoka-allergiat)
  • Tutustuminen erityiselintarvikkeisiin ja erityisruokavalioihin

Tentitään sekä kirjallisuus että asiantuntijatallenteet

Asiantuntijatallenteet (Moodlessa)

  • TtM Mari Aalto: syömishäiriöt
  • ETT Noora Kanerva: diabetes
  • Dos. Mikael Kuitunen: ruoka-allergiat
  • THM, MBA Reijo Laatikainen: toiminnalliset vatsavaivat (ärtyvän suolen oireyhtymä, toiminnallinen ummetus ja toiminnallinen dyspepsia)
  • LT Leena Martola: munuaistaudit
  • TtM Lotta Pelkonen: vegaanius

sekä

Kirjallisuus

  • M Elia, O Ljungqvist, R J. Stratton, S A. Lanham-New (toim) Clinical Nutrition, 2nd Edition. Wiley, 2013. s. 97-139, 176-252, 300-326 ja 385-419
  • Aro A, Mutanen M, Uusitupa M. (toim) Ravitsemustiede. Helsinki, uusin painos. s. 339-501 ja liite 1
  • Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki: Edita 2010. s. 33-42, 75-147 ja 162-174.

Saatavilla: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja--ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/

  • Academy of Nutrition and Dietetics: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Dietetics, 2016
  • Haahtela T, Valovirta E, Hannuksela M, ym. Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018 puolivälissä -suunnanmuutos tuo tuloksia. Suomen lääkärilehti 35/2015 vsk 70. s.2165-72.
  • Sinkko J, Honkanen E. Onko liiasta proteiinista haittaa munuaisille? Suomen lääkärilehti 4/2016 vsk 71. s. 233-35.
  • Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Käypä hoito – suositukset opettajan osoittamin osin, saatavilla http://www.kaypahoito.fi : Käypä Hoito -suositukset

Asteikolla 0 - 5

Verkkotentti sekä kirjallisuus ja asiantuntijatallenteet (tallenteet Moodlessa)

Tenttipäivät:
la 1.2.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)
to 26.3.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)
to 28.5.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (tenttiaika 3 t)

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 18.12.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa ravitsemustieteen opintoja.