Kuva: Pixabay

Millaista on hyvä ravitsemushoito ja milloin sitä tarvitaan?
Millaisia erityisruokavalioita ja -elintarvikkeita on olemassa?

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille (kiintiö: 25 opiskelupaikkaa). Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille ravitsemustieteestä kiinnostuneille.

Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansaravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ­ tuntee ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravitsemushoidon perusteet sekä osaa suunnitella ruokavalioita ravitsemushoitoa vaativissa sairauksissa.

  • Ravitsemushoitoa vaativat sairaudet ja ravintoanamneesi
  • Ravitsemushoidon perusteet ja erityisruokavalion suunnittelu (ruoansulatuskanavan sairaudet, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, munuaissairaudet, kihti, reumataudit, ruoka-allergiat)
  • Tutustuminen erityiselintarvikkeisiin ja erityisruokavaliohin
  • Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Käypä hoito –suositukset opettajan osoittamin osin, saatavilla http://www.kaypahoito.fi
  • M Elia, O Ljungqvist, R J. Stratton, S A. Lanham-New (toim) Clinical Nutrition, 2nd Edition. Wiley, 2013
  • Aro A, Mutanen M, Uusitupa M. (toim) Ravitsemustiede. Helsinki
  • Academy of Nutrition and Dietetics: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Dietetics, 2016
  • opettajan osoittamat artikkelit

Asteikolla 0 - 5

Verkkokurssi: 24.8.-25.10.
Asiantuntijoiden luentotallenteet, verkkoluennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelu, essee ja verkkotentti.

Tallenteet:

  • TtM Mari Aalto: syömishäiriöt
  • ETT Noora Kanerva: diabetes
  • Dos. Mikael Kuitunen: ruoka-allergiat
  • THM, MBA Reijo Laatikainen: toiminnalliset vatsavaivat (ärtyvän suolen oireyhtymä, toiminnallinen ummetus ja toiminnallinen dyspepsia)
  • LT Leena Martola: munuaistaudit
  • TtM Lotta Pelkonen: vegaanius

Asiantuntijatallenteiden kuuntelu ja niistä tehtävät oppimistehtävät vk 35-36: 24.8.-13.10.

Verkkoluennot: (luennot tallennetaan)
ma 24.8. klo 18-19.30
ma 28.9. klo 18-19.30

Verkkokeskustelu vk 38-39: 14.9.-27.9.20

Esseen palautus 18.10.20 mennessä.

Verkkotenttipäivät:
ma 26.10.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (kesto 3 t)
ti 8.12.2020 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (kesto 3 t)
ke 3.2.2021 klo 0.00-23.59 välisenä aikana (kesto 3 t)

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom!

Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Lisätietoa verkkotenteistä

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 21.8.2020

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Suositeltavia edeltäviä kursseja ovat erityisesti Elintarvikkeet ruokavalioissa (AYHNFB-122, 5 op), Ravitsemusfysiologia (AYHNFB-112, 5 op), ja Kansaravitsemus (AYHNFB-121, 5 op)