Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Antiikin ja keskiajan naisia

Opintojakso on täynnä. Pidämme ilmoittautumisen auki vielä jakson alkamisenkin jälkeen ja tarjoamme vapautuvat paikat jonottajille

Kurssilla tarkastellaan naisen asemaa ja toimijuutta avioliiton kautta, mutta myös antiikin ja keskiajan uskonnollisessa elämässä.
Luennoilla käsitellään naisen asemaa ja toimijuutta klassisen kauden Kreikassa, hellenistisessä Egyptissä, tasavallan ja keisarikauden Roomassa, myöhäisantiikin kristillistyvässä maailmassa sekä keskiajalla.

Ajallisesti kurssi kattaa klassisen kauden Kreikasta n. 500 eaa. läntisen Euroopan 1400-luvulle/pohjoisen Euroopan 1500-luvun alkuun.

Kurssilla pohditaan myös naisten taloudellista toimintaa perheessä ja perheen ulkopuolella. Teemoja lähestytään antiikin ja keskiajan lähteiden tarjoamien esimerkkien ja naisten elämäntarinoiden kautta.

Kurssin tavoitteena on, että kurssin suoritettuaan opiskelijalla on tietoa naisten mahdollisuuksista ja elämänpiireistä pitkällä aikavälillä antiikin ja keskiajan aikana. Tavoitteena on myös, että opiskelijoille tulee käsitys aikakauden lähteistä sekä että he osaavat tulkita ja analysoida joitakin lähteitä. Lisätiedot kuvauksessa!

Jakso toteutetaan luentotallenteina ja tehtävinä. Jaksolle voi tulla mukaan 15.6. asti.

Sinua voisi kiinnostaa myös Antiikin filosofia 5 op. Opinto-ohjelma https://courses.helsinki.fi/fi/aykik-ay125/134885102
Jakso 75 euroa/ maksuton Helsigin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Aloitusluento järjestetään verkossa Adobe Connect sovelluksella

Luentoa voi kuunnella reaaliaikaisesti osoitteessa (tulossa)

Avaa linkki Chrome/Edge selaimeen.
Kirjaudu sisään Enter as a guest -kentästä ja kirjoita kenttään etu- ja sukunimesi.

Jos menet verkkokokousympäristöön käyttämältäsi koneelta ensimmäistä kertaa, ohjelmisto kysyy pari englanninkielistä kysymystä pikku ikkunoissa. Valitse niihin myöntävä vastaus eli Accept tai Yes, sillä näin annat luvan sille, että verkkokokousympäristö skaalautuu miellyttävämmin tietokoneesi selaimeen. Hyväksy "Did you mean to switch app?" > etäyhteys avautuu selaimeen uuteen välilehteen

Adobe Connect on verkkokokousjärjestelmä. Järjestelmä sijaitsee palvelimella verkossa, joten ohjelma-asennuksia ei vaadita käyttäjälle eikä osallistujille.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Ti 5.5.2020
16:30 - 17:30

Muutoksia opetusjärjestelyissä (tieto päivitetty 18.3.20)

Opintojakson ilmoittautuminen alkaa myöhemmin.

Jakson suoritustapaan on muuttunut. Lähiopetus on korvattu luentotallenteilla. Uusi suoritustapa on päivitetty ohjelmaan.

Muiden yliopistojen opiskelijoiden ilmoittautuminen opintoihin

Ilmoittaudu täyttämällä ilmoittautumislomake (Ilmoittaudu- painike ja "ilman tunnusta"-ilmoittautuminen), täytä tieto omasta yliopistostasi sekä opiskelijanumerosi.

Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta automaattiviestin, jossa on mm. linkki opintojaksosi tietoihin.
Saat ilmoittautumista seuraavana päivänä ohjeen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen aktivointiin.

Voit suorittaa jakson ilman Helsingin tunnusta, käyttämällä oman yliopistosi tunnusta Moodle kirjautumiseen.

Moodle linkki https://moodle.helsinki.fi/course/view.php?id=38716
Saat kurssiavaimen ennen jakson alkua.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille.Tervetuloa mukaan!

Maksuton (0 euroa). Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Muutos: jakson ilmoittautuminen alkaa 25.3.2020 klo 12:00

Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso on monioppiaineinen katsaus teemaan. Se soveltuu hyvin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Ei edeltäviä opintoja. Luentojaksoilla ei kerrata perustietoja tai -käsitteitä, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista käsitteiden kertausta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ymmärräys keskiajan erityiskysymyksistä.

Jakso toteutetaan useimmiten uniikkina asiantuntija jaksona, jossa näkökulma kytkeytyy yksittäisen aiheen tai teeman ympärille.

Luentojaksoilla tuodaan usein monen tutkijan avulla esille erilaisia tulokulmia ja erityisaloja.

Luennoilla käsitellään naisen asemaa ja toimijuutta klassisen kauden Kreikassa, hellenistisessä Egyptissä, tasavallan ja keisarikauden Roomassa, myöhäisantiikin kristillistyvässä maailmassa sekä keskiajalla. Ajallisesti kurssi kattaa klassisen kauden Kreikasta n. 500 eaa. läntisen Euroopan 1400-luvulle/pohjoisen Euroopan 1500-luvun alkuun.

Kurssilla tarkastellaan naisen asemaa ja toimijuutta ennen kaikkea avioliiton kautta, mutta myös antiikin ja keskiajan uskonnollisessa elämässä. Kurssilla pohditaan myös naisten taloudellista toimintaa perheessä ja perheen ulkopuolella. Teemoja lähestytään antiikin ja keskiajan lähteiden tarjoamien esimerkkien ja naisten elämäntarinoiden kautta.

Kurssin tavoitteena on, että kurssin suoritettuaan opiskelijalla on tietoa naisten mahdollisuuksista ja elämänpiireistä pitkällä aikavälillä antiikin ja keskiajan aikana. Tavoitteena on myös, että opiskelijoille tulee käsitys aikakauden lähteistä sekä että he osaavat tulkita ja analysoida joitakin lähteitä.

Oheiskirjallisuus

Sheila Dillon & Sharon Jones, A companion to women in the ancient world, 2012.
The Oxford handbook of women and gender in medieval Europe (toim. Bennett, Judith M. ja Karras, Ruth Mazo). 2013. (E-kirja).

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Harjoitustehtävät hyväksytty/hylätty.

Opettajat: Dos. Marja-Leena Hänninen (antiikki) ja FM, tohtorikoulutettava Tuula Rantala (keskiaika)

Aloitusluento 5.5 klo 16.30-17.30 opettajat kertovat jaksosta sekä mm. esseiden ohjeit. (luento tallennettu ja tallenne jakson oppimisympäristö Moodlessa)

Luentotallenteet + harjoitustöitä+ kaksi esseetä (4-5 s.).

Opintojakson voi suorittaa omassa tahdissa noudattaen esseiden palautusaikataulua. Mukaan voi tulla 15.6. asti

Harjoitustöiden ja esseen aiheet löytyvät Moodlesta, jonne ne myös palautetaan.

Arviointi on harjoitustehtävissä hyväksytty/hylätty, muu arviointi (0-5) perustuu esseeseen. Harjoitusten tarkoitus on johdattaa esseen kirjoittamiseen.

Antiikin esseen palautus 25.5. ja keskiajan esseen palautus 15.6. tai molempien esseiden palautus viimeistään 20.7.2020 klo 23:55

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa.

  • Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.
  • Helsingin yliopiston sekä Avoimen yliopiston omat opiskelijat: Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan

Opintojaksolla on 5 op korvaavuus seuraaviin opintoihin:

  • Historian kandiohjelma HISK-226 Yksilö ja yhteisö
  • Keskiajan tutkimus: KESK-525 Keskiajan historian erityiskursseja
  • Kulttuurien tutkimus, Antiikin tutkimus: KUKA-AN502 Klassinen ja hellenistinen Kreikka ja KUKA-AN503 Myöhäisantiikki

Suoritukset tallennetaan koodille AYKESK-525 Keskiajan erityiskurssi.

Lisätietoihin tallennetaan: Antiikin ja keskiajan naisia (HISK-226/KESK-525/KUKA-AN502/KUKA-AN503)