Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojakso on valinnainen kielten kandiohjelman yhteisissä opinnoissa. Se on myös avoin muille aiheesta kiinnostuneille.
Kurssin jälkeen opiskelijalla on käsitys niistä tekijöistä, jotka edesauttavat tai haittaavat ihmisten välistä kommunikaatiota. Tämän tiedon avulla voi analysoida väärinymmärtämistilanteita ja mahdollisesti myös välttää niitä. Kurssi auttaa myös selittämään paradoksin: arkikeskustelussa läheisten kanssa tapahtuu väärinymmärryksiä enemmän kuin keskustelussa ulkomaalaisen kanssa. Tavoitteena on myös synnyttää tutkimuksellinen lähestymistapa jokapäiväisiin kielenkäyttötilanteisiin.
Kielen ja puheen epätarkkuus ja epämääräisyys, puhumme yhtä ja tarkoitamme toista, valehtelu ja harhauttaminen, puheen tuottamisen ja vastaanottamisen eri vaiheet ja niihin liittyvät riskit, puheen mukauttaminen kuulijan mukaan, mentaalit maailmat ja kulttuurierot, yhteisen maailmakuvan harha, mitä väärinymmärryksistä seuraa.
Osallistujat tutustuvat etukäteen artikkeliin Arto Mustajoki Väärinymmärrysten anatomia. Tieteessä tapahtuu 2/2011. Moodle-alustalla jaetaan käsiteltäviin aiheisiin liittyviä tieteellisiä artikkeleita, joita hyödynnetään tunneilla ja kotitehtävissä.
Asteikolla 0-5.
Arviointiin vaikuttaa aktiivisuus oppitunneilla, kurssipäiväkirjamerkinnät sekä kirjalliset työt.
Luennot 24 h, luentopäiväkirja, tehtävät ja loppuessee jossa käsitellään jotakin aiheeseen liittyvää teemaa opiskelijan valitsemasta näkökulmasta. Kurssin kantava periaate on dialogi osallistujien kesken. Sen vuoksi läsnäolo oppitunneilla on pakollista (vähintään 80 %).
Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 14.1.2019.
Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.