Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojakso sopii kulttuurien tutkimuksen opiskelijoille, kulttuurien tutkimuksen tai Aasian tutkimuksen opintokokonaisuuden opiskelijoille, harrastajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Opintojakso sopii myös lukiolaisille; ei edeltäviä opintoja.
Ei edeltäviä opintoja.
Opiskelija oppii havainnoimaan, selittämään ja tulkitsemaan visuaalisen ja materiaalisen kulttuurin ilmiöitä sekä niiden vuorovaikutteista suhdetta yhteisön jäseniin ja yhteiskuntaan. Hän oppii jäsentämään ja tunnistamaan valikoituja aineistoja.
Kurssilla esitellään ja analysoidaan visuaalisen ja materiaalisen kulttuurin muotoja, ilmiöitä ja teemoja, sekä näiden konteksteja ja tulkintoja.
Pakollinen kurssikirjallisuus: Kirjallisuus on saatavissa Moodlesta pdf-tiedostoina.
Kuusamo & Kontturi & Markkula & Sihvonen 2014. Kuva. Teoksessa Heinonen 2014. Taide, kokemus ja maailma: Risteyksiä tieteidenväliseen taiteiden tutkimukseen. Turku. 77–131.
Seuraavat artikkelit teoksesta Waenerberg & Kähkönen 2012. Taidetta tutkimaan. Menetelmiä ja näkökulmia.
- Waenerberg: Menetelmämetsiköstä mielekkääseen tutkimusotteeseen, s. 10–20.
- Lähdesmäki: Diskurssianalyysi taiteen tutkimuksen menetelmänä, s. 39–61.
- Lähdesmäki: Sukupuoli taiteen tutkimuksen näkökulmana, s. 111–138.
Seuraavat artikkelit teoksesta Rossi & Seppä 2007. Tarkemmin katsoen: Visuaalisen kulttuurin lukukirja. Helsinki: Gaudeamus.
- Rossi & Seppä: Lukijoille ja katsojille.
- Seppä: Kulttuurin kuvallistuminen. Teknologisoitumisen seuraus vai teoreettinen ylilyönti?
- Kupiainen: Voiko kuvaa lukea? Visuaalisen lukutaidon kysymyksiä.
Asteikolla 0-5. Kurssiarvosana määräytyy ryhmätehtävän ja kotitentin keskiarvona.
Luennot (18h) + ekskursio Kansallismuseoon + ryhmätehtävä + kotitentti
Ekskursio: Jokainen opiskelija osallistuu yhteen Kansallismuseossa järjestettävään ekskursioon. Yksi ekskursio sisältää kaksi eri kierrosta kahden eri oppaan johdolla. Paikan päällä osallistujat jaetaan ryhmään.
Ryhmätehtävä: Ryhmätehtävän aihe valitaan valmiiksi annettujen aiheiden joukosta. Jokainen voi valita annetusta listasta aiheen, joka kiinnostaa, ja ryhmät kootaan sen mukaan, ketkä kustakin aiheesta ovat kiinnostuneita. Kukin ryhmä laatii kirjallisen raportin omasta tehtävästään ja palauttaa sen Moodleen. Lisäksi ryhmä valmistelee Pecha Kucha -esityksen (20 kuvaa x 20 sekuntia, lisätietoa formaatista esim. täällä). Raportti ja esitys arvostellaan asteikolla 0–5. Ryhmätehtävän kohteet sekä ulkokohteita että sisätiloissa (esim. Suomenlinna, Hietaniemen hautausmaa). Tarkempi ohjeistus ja ryhmätehtävän kohteet ilmoitetaan kurssilla.
Kotitentti: Kotitentti perustuu luentosisältöihin ja kurssikirjallisuuteen. Kotitentissä kirjoitetaan annetuista, valinnaisista kysymyksistä tietyn ajan sisällä essee, joka palautetaan Moodleen. Tentissä saa käyttää apuna kurssikirjallisuutta. Tentti arvostellaan asteikolla 0–5. Kurssiarvosana määräytyy näiden kahden (ryhmätehtävä + kotitentti) keskiarvona.
Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Opintojakso on osa kulttuurien tutkimuksen perusopintoja. Lisäksi se on osa kulttuurien tutkimuksen sekä Aasian tutkimuksen opintokokonaisuuksia.
Opintojakso sopii suoritettavaksi ennen opintosuuntakohtaisia opintoja (esim. taidehistoria, Aasian tutkimus, arkeologia) tai niiden rinnalla. Sen voi suorittaa myös yksittäin.