Aikataulu
Opintojakso on osa Kiehtova keskiaika -teemakokonaisuutta
Kiehtova keskiaika -teemakokonaisuus tarjoaa ajankohtaista ja monitieteistä tutkimustietoa keskiajan ilmiöistä. Osassa jaksoja keskiaika liitetään osaksi pidempiä historiallisia jatkumoita.
Sisällöt tarjoavat mahdollisuuden myös tiedon soveltamiseen ja omien mielenkiinnonkohteiden tukemiseen; voit valita kolmesta opintopolusta itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Teemakokonaisuuden opintojaksot on mahdollista suorittaa lukuvuoden 2020-2021 aikana.
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojakso sopii harrastajille, aiheesta kiinnostuneille sekä esimerkiksi kulttuurien tutkimuksen koulutusohjelman opiskelijoille (osaksi valinnaisia opintoja).
Opintojaksolla on 6 ajankohtaista asiantuntijaluentoa (6*2), eri tutkimusalojen edustajia. Jakson tavoitteena on antaa opiskelijalle kuva ilmiön moninaisuudesta. Samalla tuodaan esille mahdollisuudet hyödyntää omaa osaamistaan ja omia valmiuksia osana omaa suoritustaan.
- Opiskelija laajentaa käsitystään aineellisen kulttuuriperinnön käsitteestä ja perehtyy sen ajankohtaisiin erityiskysymyksiin.
- Kurssin aikana opiskelija pohtii käsityksiä aitoudesta ja oppii tarkastelemaan esineiden käyttöä, tarkoitusta ja merkityksiä eri näkökulmista.
- Opintojakson suoritettuaan opiskelija on oppinut lisää aineellisen kulttuuriperinnön pitkästä elinkaaresta, tutkimushistoriasta sekä käytöstä nykypäivänä.
Kurssin tavoitteena on perehdyttää opiskelija aineelliseen kulttuuriperintöön liittyviin kysymyksiin aitoudesta ja alkuperäisyydestä ja näiden merkityksistä.
Kurssilla pohditaan eri alojen asiantuntijoiden johdattamana kysymyksiä muun muassa taideteosten väärentämisestä, esineiden materiaalisuudesta sekä kulttuuriperinnön omistajuudesta.
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Asteikolla 0-5
Opintojakso edellyttää opiskelijalta aktiivisuutta. Opintojakso on rakennettu pedagogisesti siten, että opintojakson tehtävät tukevat opintojakson suorittamista. Tehtäviä tehdään opintojakson aikana, esim.:
- Aloitustehtävä
- Debattialustus 2 s + vertaiskommentointi (vertaisoppiminen)
- Pohdintatehtävä/teosesittely
- Verkkotentti
Verkkotentti perustuu luentoihin ja kirjallisuuteen. Verkkotenttiin ei tarvitse ilmoittautua.
Verkkotenttipäivät (päivitetään myöhemmin)
xx.xx
Uusinta xx.xx
Viikko 1
ma 18.1Janika Aho: Aloitusluento/Keskiaikaisen kirkkotilan jäljillä.
Viikko 2
ma 25.1Ari Tanhuanpää:1400–1600-lukujen alankomaalaisen taiteen väärentäjistä ja aitouskysymyksistä
Viikko 3
ma 1.2Tietopalapelin rakennus: Kirsi Hiltunen:Maalaustaiteen tutkimusesimerkit; Seppo Hornytzkyj:Kulttuuriperintöesineiden tutkimusesimerkit
Viikko 4
ma 8.2Jaakko Tahkokallio: Kansalliskirjaston aineistot
Viikko 5
ma 15.2.Katri Vuola:Pars pro toto - Osa kokonaisuuden puolesta?Miten tulkita ja esittää keskiaikaisista veistoksista irronneita osia.
Saila Leskinen: Muuksi muuttuneet - poimintoja 1600-luvun kirkollisista esineistä
Viikko 6
ma 22.2ei opetusta, hiihtoloma
Viikko 7
ma 1.3Kersti Tainio:Konfliktit ja kumoukset: eettisiä näkökulmia provenienssitutkimukseen
Viikko 8
Ma 8.3Janika Aho: Suomen keskiaikaisten seinämaalausten aitous- jarestaurointikysymyksiä.+Loppukeskustelu
Moodle: Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka aukeaa jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Reaaliaikaiset verkkoluennot ZOOM:issa 18h (6*2h) + virtuaalinen ekskursio (2-3h) + tehtävät + oheislukemisto.
Luennoista ei tule tallenteita.
Väitöskirjatutkija Janika Aho
Opintojakso on osa kulttuurien tutkimuksen valinnaisia opintoja (valinnainen erikoiskurssi 2).