Oriental Pearl Tower, Shanghai China. Kuvaaja: Yiran Ding

modernin kiinan historia

Verkkokurssin aikana tutustut Kiinan poliittiseen ja kulttuuriseen historiaan, maan modernin historian ilmiöihin ja tapahtumiin.

Ajallisesti kurssi käsittelee maan historiaa Qing-dynastian ajasta aina 2000-luvulle. Esille tulevat Kiinan kehitystä viime vuosisadoila muokanneet vallankumoukset ja protestiliikkeet, niiden johtajat ja seuraajat. Samalla käydään läpi nationalismin kehittymistä, joka johti uuden valtiomuodon syntymiseen v. 1949.

Verkkokurssilla tarkastellaan myös naisten asemaa Kiinan historiassa ja heidän toimintaansa yhteiskunnassa ja työelämässä. Länsimaalaisten kolonialistinen politiikka Kiinassa ja sen vaikutus maan sisä- ja ulkopolitiikkaan ja kulttuuriin on yksi kurssin tärkeistä teemoista.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Verkkokurssi sopii Aasian tutkimuksen, historian ja yhteiskunnallisen muutoksen opiskelijoille, harrastajille sekä kaikille Aasian tutkimuksesta ja verkkokurssin aiheesta kiinnostuneille.

Verkkokurssi sopii myös lukiolaisille; ei edellytetä ennakkotietoja.

Opintojakso ei edellytä aiempia opintoja teemasta.

Verkkokurssin aikana tutustut Kiinan poliittiseen ja kulttuuriseen historiaan sekä maan modernin historian ilmiöihin ja tapahtumiin. Sen lisäksi opit näkemään yhteyksiä nyky-kiinalaisen yhteiskunnan ja historian tapahtumien välillä.

Verkkokurssilla analysoidaan Kiinan monimuotoista poliittista historiaa unohtamatta kulttuurien ja uskontojen vaikutusta historian kulkuun. Ajallisesti kurssi käsittelee maan historiaa Qing-dynastian ajasta aina 2000-luvulle. Esille tulevat Kiinan kehitystä viime vuosisadoila muokanneet vallankumoukset ja protestiliikkeet, niiden johtajat ja seuraajat. Samalla käydään läpi nationalismin kehittymistä, joka johti uuden valtiomuodon syntymiseen v. 1949.

Kurssilla tarkastellaan myös naisten asemaa Kiinan historiassa ja heidän toimintaansa yhteiskunnassa ja työelämässä. Länsimaalaisten kolonialistinen politiikka Kiinassa ja sen vaikutus maan sisä- ja ulkopolitiikkaan ja kulttuuriin on yksi kurssin tärkeistä teemoista.

Materiaaleja esseetä varten:

- Airaksinen, Tiina, Elina Sinkkonen ja Minna Valjakka (toim.) Enemmän kuin puoli taivasta: Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kultturissa, 2016
- Asikainen, Raisa, Teemu Naarajärvi & Juha A. Vuori (toim.): Pekingin kevät 1989 - Tiananmen ja Kiinalaisen aktivismin rajat, 2009
- Dikötter Frank, Mao - Kiinan suuri nälänhätä 1958-1962, 2011
- Fairbank, John and M. Goldman, China a New History, 2nd enlarged edition, 2006
- Huotari, Tauno-Olavi ja Pertti Seppälä, Kiinan kulttuuri, 1999 (eri painoksia)
- Lahtinen Anja, China´s Diplomacy and Economic Activities in Africa: Relations on the Move (saatavilla e-kirjana)
- Paltemaa, Lauri & Vuori, Juha A. Kiinan kansantasavallan historia, 2012
- Sivonen, Seppo, Aasian kaupunkivaltioiden historia: Hongkong, Macao ja Singapore, 2006
- Spence Jonathan D, The Search for modern China, 1990
- Journal of Modern Chinese History

Artikkeleita myös esim. www.jstor.org tai haku Helkan sivuilta

Tarkempi ohjeistus Moodlessa.

Asteikolla 0-5

Verkkotyöskentely sisältäen mm. luentovideot sekä erilaisia tehtäviä.

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Avain näkyy viimeistään ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori, dos. Tiina Airaksinen

Kurssi on osa Aasian tutkimuksen opintoja ja opiskelijat ilmoittautuvat koodille AYKUKA-AA213. Kurssi rekisteröidään ilmoittautumisen mukaisesti. Kurssilla on korvaavuudet seuraaviin opintoihin - tieto korvaavuuksista merkitään opiskelijoille lisätieto-kenttään:

  • KUKA-AA212 (Aasian tutkimus, kulttuurien tutkimuksen koulutusohjelma)
  • ALKU-AA315 (Aasian tutkimus, Alue- ja kulttuurintutkimuksen koulutusohjelma)
  • ALKU-C501(Aasian tutkimus, Alue- ja kulttuurintutkimuksen koulutusohjelma)
  • HISK-222 (historia)
  • YMV-P513 (yhteiskunnallinen muutos)

Korvaavuudet merkitään opiskelijalle näkyviin opintojaksoa rekisteröitäessä lisätieto-kenttään.