kauhu, pelko ja inho

Oletko kiinnostunut kauhusta? Pohditko, miten erilaisia pelkoja käsitellään ja säädellään? Tämä opintojakso on sinua varten!

Luentovideoiden aiheina esimerkiksi villi luonto ja eläinpelko, kauhu ja väkivaltaelokuvien vuorovaikutus yhteiskunnan kanssa, pelon tunne biologisena ja sosiaalisesti rakentuneena ilmiönä, painajaiset ja pahat unet, pelon sointi vainoamiselokuvissa, helsinkiläiset kummitustarinat. Tervetuloa mukaan!

(16.3.2020. Kurssin suoritusmuoto on muuttunut lähiopetuksesta verkkokurssiksi.)

Kurssin rekisteröinti: Arki ja elämäntavat
Lisätieto: Kauhun ja pelon heijastuksia

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Video

Muiden yliopistojen opiskelijoiden ilmoittautuminen opintoihin

Ilmoittaudu täyttämällä ilmoittautumislomake (Ilmoittaudu- painike ja "ilman tunnusta"-ilmoittautuminen), täytä tieto omasta yliopistostasi sekä opiskelijanumerosi.

Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta automaattiviestin, jossa on mm. linkki opintojaksosi tietoihin.
Saat ilmoittautumista seuraavana päivänä ohjeen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen aktivointiin.

Voit suorittaa jakson ilman Helsingin tunnusta, käyttämällä oman yliopistosi tunnusta Moodle kirjautumiseen (HAKA-login).

Moodle linkki: https://moodle.helsinki.fi/course/view.php?id=38006
HUOM! Moodle avautuu vasta opintojakson alkaessa.
Saat kurssiavaimen ennen jakson alkua.

Opintojen jälkeen:
Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Jos et aktivoinut HY:n tunnusta, näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun: https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

0 euroa. Lisätietoja.

Kesäopetus on maksutonta Helsingin yliopiston läsnäoleville perustutkinto-opiskelijoille. Ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille. Lue lisää: Etäopintoja ympäri maan (uutinen). Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautuminen alkaa 25.3 klo 12.00. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Oletko kiinnostunut kauhusta? Pohditko, millaisia asioita ihmiset ovat pelänneet eri aikakausina ja miten erilaisia pelkoja käsitellään tai säädellään? Tämä opintojakso on sinua varten!

Jakso ei edellytä edeltäviä opintoja, mutta suositellaan suoritettavaksi kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman perusopintojen jälkeen.

Opintojakso järjestetään verkkokurssina. Opintojaksolla on useiden eri asiantuntijoiden tekemiä lyhyitä videoita Moodlessa, eri tutkimusalojen edustajia. Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle kuva ilmiön moninaisuudesta. Samalla tuodaan esille mahdollisuudet hyödyntää omaa osaamistaan ja omia valmiuksia osana omaa suoritustaan.

Tuntemattomat asiat, kuten luonto, kuolema ja jopa toiset ihmiset, ovat herättäneet pelon, inhon ja kauhun tunteita menneisyydessä ja nykyhetkessä. Nämä voimakkaat tunteet ovat heijastuneet esimerkiksi yleiseen keskusteluun susista. Kurssilla luodaan monialainen katsaus siihen, millaisia asioita ihmiset ovat pelänneet eri aikakausina ja miten näitä pelkoja on pyritty käsittelemään ja säätelemään.

 • Scheer, Monique 2012: “Are Emotions a Kind of Practice (and Is That What Makes Them Have a History)? A Bourdieuian Approach to Understanding Emotion.” – History and Theory 51(2) 2012, 193–220.
 • Muu oheislukemisto, ilmoitetaan opetuksen yhteydessä Moodlessa.

Asteikolla 0-5.

Luentovideot + luentopäiväkirja + oheiskirjallisuus + muu(t) mahdolliset tehtävä(t)

Luentopäiväkirjassa nostetaan esille 3-4 luentovideon teemoista aiheita, joita tarkastellaan lähemmin. Tarkoituksena ei ole toistaa luentovideoita, vaan laajentaa opittua asiaa reflektoiden. Luentopäiväkirjassa viitataan lähdeviitteisiin. Luentopäiväkirjan palautus 21.6 tai 1.8 mennessä. Luentopäiväkirja arvostellaan asteikolla 0-5. Lisäohjeet Moodlessa.

Muut lyhyet tehtävät ohjeistetaan Moodlessa.

Moodle: Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka aukeaa jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on avoinna myös muiden yliopistojen opiskelijoille. Moodlen avain lähetään ilmoittautuneille tämän vuoksi poikkeuksellisesti myös sähköpostitse.

Luentovideoiden sisällöt (muutokset mahdollisia):

 • Vastuuopettaja Karolina Kouvola: Esimerkkitapaus ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta: miten pelkoa oman onnen ja terveyden viemisestä on säädelty maagisin keinoin.

  a. Käsitys rajallisesta onnesta
  b. Pelon säätely magian kautta; loitsuperinne; tietäjäperinne

 • Liisa Kaski: Metsän pelko on viisauden alku? Villi luonto ja eläinpelko suomalaisessa perinteessä
 • Noora Kaunisto: Kaukaisesta vieraasta kanssatarpojaksi – erilajisten ymmärtäminen uuden eläintiedon valossa
 • Kirsi Kanerva: ”Pelon tunne biologisena ja sosiaalisesti rakentuneena ilmiönä", "Pelko keskiajan skandinaavisessa kulttuurissa” ja ”Painajaiset, pahat unet ja pelko”.

  Lue artikkeli: Scheer, Monique 2012: “Are Emotions a Kind of Practice (and Is That What Makes Them Have a History)? A Bourdieuian Approach to Understanding Emotion.” – History and Theory 51(2) 2012, 193–220.

 • Ville Harjunen: Virtuaalitodellisuuden käyttö pelon ja ahdistuksen tutkimuksessa ja hoidossa. 6.4.2020: Villen luento-osuus on valitettavasti peruuntunut.
 • Sini Mononen: Pelon sointi vainoamiselokuvissa: akusmaattinen vainoaja ja puhelivainoamisen kokemus
 • Museolehtori Marjo Eerikäinen ja museoamanuenssi Anna-Reetta Rikala, Vantaan kaupunginmuseo: Kokemuksia Kohti tuntematonta - näyttely kuolemasta. Kerromme mm. miten Vantaan kaupunginmuseossa päädyttiin tähän aiheeseen, miten näyttelyprosessi meni, minkälaisia ajatuksia näyttely kävijöissä herätti ja minkälaista palautetta saimme.

  Näyttelyn äänitarinat ovat kuunneltavissa osoitteessa tarinasoitin.fi/kohtituntematonta

 • Heikki Rosenholm: Kauhu- ja väkivaltaelokuvien vuorovaikutus yhteiskunnan kanssa
 • Riikka Rossi: Kirjallisuus ja kielteiset tunteet
 • Vastuuopettaja Karolina Kouvola: Miten helsinkiläiset kummitustarinat heijastelevat kaupunkilaisten pelkoja sadan vuoden ajalta.

Opintojakso on monitieteinen ja sopii useiden eri koulutusohjelmien opintoihin. Opiskelija ilmoittautuu AYKUKA-AL215 -koodille (alue- ja kulttuurintutkimus). Tieto korvaavuuksista merkitään opintojakson suorituksen rekisteröinnin yhteydessä näkyviin lisätieto-kenttään. Korvaavuudet Helsingin yliopisto:

 • AYALKU-E320 Euroopan kulttuurien valinnainen teema-alue (alue- ja kulttuurintutkimus)
 • AYTTK-YL242 (yleinen kirjallisuustiede)
 • AYKSV-SL206
 • AYKUMA-KA308 (kansatiede)
 • AYKUMA-KP505 (kulttuuriperinnön tutkimus)
 • AYKUMA-MU512* (museologia) museologian korvaavuus vain, kun opiskelija painottaa lopputyössä / tehtävissä museologian alaa (teoriat ym.) - Sovittava erikseen kurssin vastuuopettajan kanssa. Vastuuopettajana toimii Karolina Kouvola.