Kuvaaja: Eero Siljander, Lohjan kirkon asehuoneen kuva

kurssi, josta olet haaveillut

Tule kuuntelemaan temaattisia asiantuntijaluentoja, joissa eri näkökulmat ja aikakaudet kohtaavat ruukit, kartanot ja kirkot.

Millainen ilmiö on varhainen teollisuus? Millainen yhteisö ruukkien ympärille on muodostunut – kartanoineen, työpajoineen, kirkkoineen? Tällä monitieteisellä kurssilla syvennyt asiantuntijoiden johdolla mm. ruukkimiljöisiin, ruukkien ja kartanoiden puutarhoihin sekä ruukkien työväkeen ja yhteisöihin. Sovellat luennoilla opittua teoreettista tietotaitoa myös käytännössä ekskursiolla 24.5. Kurssin painopistealueena on Länsi-Uusimaa, jonne kurssin ekskursiokin suuntautuu. Tervetuloa mukaan!

HUOM! Ilmoittautuminen on nyt käynnissä kohdassa "ilmoittautuminen jaksolle".

Tutustu myös loppukesän 2019 jaksoon Tutkimusretkiä menneisyyteen modernisoituvassa Suomessa

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikkaLisätieto
Ma 6.5.2019
16:30 - 19:00
Ke 8.5.2019
16:30 - 19:00
Ma 13.5.2019
16:30 - 19:00
Ke 15.5.2019
16:30 - 19:00
Ma 20.5.2019
16:30 - 19:00
Pe 24.5.2019
08:00 - 19:00
Ekskursio Länsi-Uudellemaalle

Video

Tule mukaan ekskursiolle 24.5.19 kanssamme! Videolta näet ekskursion kohteista muutamia esimerkkikuvia. Koko näytön tila katsottavissa Youtubessa tästä.

Ilmoittautuminen jaksolle

Opintojakson ilmoittautuminen alkaa 22.3.2019 12:00

Luennot ja ekskursio 75 euroa / perustutkinto-opiskelijat 25 euroa
ILMOITTAUTUMINEN Luennot ja ekskursio
(materiaalimaksu ekskursion materiaalista).

Pelkät luennot 75 euroa / maksuton perustutkinto-opiskelijoille
ILMOITTAUTUMINEN Vain luennot

Pelkkä ekskursio (25 euroa materiaalimaksu) - paikkamäärä selviää luento-opetuksen alkaessa
ILMOITTAUTUMINEN Vain ekskursio

Lisätiedot: ekskursio/retki Länsi-Uudellemaalle perjantaina 24.5.19

Ruukit, kartanot ja kirkot Länsi-Uudellamaalla -monimuotokurssin ekskursio/retki perjantaina 24.5. alkaa jo varhain aamusella. Retki tehdään omalla bussilla ja mukanamme on oma opas, jonka johdolla tutustumme kohteisiin.

Ensimmäinen kohteemme on keskiaikainen Espoon tuomiokirkko, josta jatkamme matkaamme toiselle keskiaikaiselle kirkolle Inkooseen.

Kirkkojen jälkeen siirrymme lähemmäksi ruukki ja kartano teemaa, sillä käymme tutustumassa Fagervikin kartanon alueella oleviin vanhoihin rautaruukin pajoihin sekä yksityisomistuksessa olevaan 1737 valmistuneeseen puukirkkoon. Jatkamme matkaamme kohti Karjaata, mutta matkalla poikkeamme Grabbacka kartanolinnan rauniolla.

Omakustanteinen ruokailu on Karjaalla ja ruokailun jälkeen jatkamme Karjaan keskiaikaiseen Pyhän Katariinan kirkkoon. Kirkkovierailun jälkeen ajamme halki ruukkimaisemien kohti Orijärven kuparikaivosta. Pysähdymme hetkeksi aistimaan avolouhoksen turkoosinvärisen veden ja maiseman muodostamaa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä.

Seuraava kohteemme, Kiskon kirkko, on keskiaikaisen sakariston ja puukirkon yhdistelmä. Yhdistelmä joka oli keskiajalla yleistä, mutta nykyaikana harvinaisuus. Kiskossa käymme myös retkemme jälkimmäisellä rauniolla - Haapaniemen linnanrauniolla.

Retkemme loppupuoleen kuuluvat vielä pistäytyminen Sammatin puukirkossa sekä Lohjan keskiaikaisessa kivikirkossa. Matka päättyy takaisin Helsinkiin noin klo 19 pintaan. Matkan kohteista jaettava materiaali sisältää mm. kohdekuvaukset.

Opintojakson retki on kuuluu pakollisena osana jaksoon. Retkiosallistumisen voi korvata tekemällä laajemman kirjallisen työn.

Ilmoittaudu halumaasi versioon, huomaathan että retken hinta on 25 euroa (materiaalimaksu joka koskee myös Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoita).

Jakson korvaavuudet

Kurssi on monitieteinen. Sillä on 5 op korvaavuus seuraaviin opintoihin:
Taidehistorian valinnaisia opintoja (KUKA-TA217)
Arkeologiaa temaattisesti (KUMA-AR311)
Museologia: Valinnainen opintojakso (KUMA-MU503, KUMA-MU512),
Kansatiede: Muuttuvat yhteisöt (KUKA-KA217) j
Kulttuuriperinnön erikoistumisopinnot (KUMA-KP505)
Historia: Talous ja valta (HISK-225) ja Yksilö ja yhteisö (HISK-226)

opintoja. Kurssi rekisteröidään opiskelijalle sille koodille, jolle hän palauttaa lopputehtävän Moodlessa. Tarkempi ohjeistus Moodlessa.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

15e/opintopiste + ekskursion materiaalimaksu (25 euroa). Lisätietoja.

Mikäli bussiin jää paikkoja, voit ilmoittautua pelkkään retkeen (25 euroa). Ilmoittautuminen aluksi jonoon.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Kurssi sopii taidehistorian, historian, arkeologian, museologian, kansatieteen ja kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijoille, harrastajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Ei edeltäviä opintoja. Luentojaksoilla ei kerrata taidehistorian perustietoja tai -käsitteitä, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista käsitteiden kertausta.

Opiskelija tutustuu taidehistorian ja sen lähitieteiden laajaan kenttään. Hän voi oman kiinnostuksensa perusteella valikoida opintoja, jotka tukevat hänen suuntautumistaan tai laajentaa tietämystään uusiin suuntiin.

Millainen ilmiö on varhainen teollisuus? Miten ruukit sekä ruukkimiljöö rakennettuna maisemana sekä puutarhoineen liittyy myös talous- ja sosiaalihistoriaan. Millaista on ollut elämä ruukkien yhteisöissä? Millainen yhteisö ruukkien ympärille on muodostunut – kartanoinen, työpajoineen, kirkkoineen?

Näitä sekä muita aihetta käsitellään mm. arkeologian, historiallisen arkeologian, keskiajan tutkimuksen, historian sekä taidehistorian silmälasien kautta.

Jaksolla käsitellään eri näkökulmista ja eri aikakausien kautta ruukkeja ja kartanoita sekä kirkkoja - painopistealueena on Länsi-Uusimaa. Luennot ovat temaattisia asiantuntijaluentoja, tutustu luento-otsikkoihin. Luennoilla esitellään myös eräitä metodologisia keinoja.

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä.

Asteikolla 0-5. Arvointi perustuu kirjalliseen lopputehtävään, jossa opiskelija osoittaa tieteellisen tekstin avulla perehtyneisyytensa aiheeseen. Teksti kirjoitetaan noudattaen hyvän akateemisen tekstin tapaa (mm. viitteet sekä lähdeluettelo). Tekstissä hyödynnetään luentojen sekä retken informaatiota sopivan kirjallisuuden rinnalla. Tarkempi ohjeistus jakson Moodlessa.

Luennot (3x5h) + retki (6h, matka-aika kokonaisuudessaan noin 11h) + kirjallinen tehtävä

Kirjallisen tehtävän pituus noin 5-7 sivua (tai 7-9 jos korvaat poissaoloja) ja sen voi palauttaa joko ma 10.6. tai 19.8. klo 23:55 mennessä.

Luentojen aiheet:
- Varhainen teollisuus case: ruukit (dos. Georg Haggrén)
- Rakennettu maisema Länsi-Uusimaan ruukkimiljöissä (tohtorikoulutettava FM Oscar Ortiz-Nieminen)
- Ruukkien ja kartanoiden puutarhat (FT Teija Alanko)
- Rälssi, aateli ja maaomaisuus, kirkot, kartanot: sosiaalihistorian näkökulma (tohtorikoulutettava FM Tuula Rantala)
- Ruukkien työväki ja yhteisö (dos. Georg Haggrén)

Ekskursio: Retki Länsi-Uudellemaalle pe 24.5. klo 8-19. HUOM! pukeutuminen sään ja kohteiden mukaan. Avoin yliopisto ei vakuuta opiskelijoita retken ajaksi.

Osa kohteista on käytössä olevia kirkkorakennuksia ja siten muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Poissaolot:
80% läsnäolo luennoilla. Ylimääräisen poissaolon ja/tai retken voi korvata laajentamalla kirjallisen tehtävän.

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Avain näkyy viimeistään ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kurssi on monitieteinen. Se sopii osaksi taidehistorian (KUKA-TA217), arkeologian (KUMA-AR311), museologian (KUMA-MU503, KUMA-MU512), kansatieteen (KUKA-KA217) ja kulttuuriperinnön tutkimuksen (KUMA-KP505) sekä historian (HISK-225, HISK-226) opintoja. Kurssi rekisteröidään opiskelijalle sille koodille, jolle hän palauttaa lopputehtävän Moodlessa. Tarkempi ohjeistus Moodlessa.