Helene Schjerfbeck [Public domain]

Kesän odotetuin opintojakso!

Miten Schjerfbeckit liittyvät Raaseporin keskiaikaiseen linnaan? Kuka on Magnus Schjerfbeck?

Innostu monitieteisestä opintojaksosta ja tutustu teemoihin asiantuntijaluennoilla eri näkökulmista! Luennot välitetään verkon kautta reaaliajassa.

Ilmoittautuminen kohdassa ilmoittautuminen ja opintomaksu. Voit ilmoittautua joko etäopintoihin (luennot ja kirjallinen tehtävä) tai monimuoto-opintoihin (luennot ja kirjallinen tehtävä ja ekskursio). Monimuoto-opintojen ekskursiolla on mahdollista syventää luennoilla opittua informaatiota näkemällä luentojen kohteita itse paikan päällä; jaksolla tutustumme luentojen kohteisiin oman bussin ja oppaan kanssa kesäkuussa. Hyvä huomioida: Monimuoto-opintojen ekskursio vahvistetaan lähempänä opintojakson alkua, syy; koronatilanne.

Ilmoittautuminen alkaa 25.3 klo 12. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Orientaatiovideolla käydään läpi suorittamista linkki avautuu Youtubeen

Miten opintojakso syntyi? Kuuntele (linkki avautuu Youtubeen)

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tervetuloa seuraamaan Schjerfbeckit ja Raasepori -opintojakson luentoja reaaliajassa verkon kautta!

Luennot välitetään verkossa, voit seurata luentoja reaaliaikaisesti.

Luentoajat:
- To 14.5.2020 klo 16:00 - 18:00
- Ti 19.5.2020 klo 16:00 - 18:00
- Ti 26.5.2020 klo 16:00 - 18:00
- To 28.5.2020 klo 16:00 - 18:00
- Ti 2.6.2020 klo 16:00 - 18:00

Luentoja ei tallenneta.

Luennot katsottavissa reaaliaikaisesti

PäiväAikaOtsikkoPaikka

To 14.5.2020
16:00 - 18:00
Katso luento linkistä
Ti 19.5.2020
16:00 - 18:00
Katso luento linkistä
Ti 26.5.2020
16:00 - 18:00
Katso luento linkistä
To 28.5.2020
16:00 - 18:00
Katso luento linkistä
Ti 2.6.2020
16:00 - 18:00
Katso luento linkistä

Materiaalit

Kesän 2020 opintojakson retki ei toteudu poikkeustilanteesta johtuen.

Linkistä löydät materiaalin omatoimista retkeä varten.

Muu

Muutoksia opetusjärjestelyissä (tieto päivitetty 16.3.)

Luento-opetus toteutetaan etäyhteydellä. Luentoja ei tallenneta. Linkki luentoihin löytyy aikataulusta; voit seurata luentoja myös ilmoittautumatta jaksolle.

Jos haluat suorittaa opintojakson ja saada suoritusmerkinnän, ilmoittaudu Avoimeen yliopistoon. Lisätiedot ja ohjeet löytyvät myös jakson Moodle oppimisympäristöstä (ilmoittautuneille).

Retken toteutuminen vahvistetaan toukokuun alussa ja alustavasti retkelle ilmoittautuneille lähetetään ohjeet retken materiaalimaksun 30 euroa maksamista varten.

Katso tarkemmat tiedot opintojakson sisällöistä kuvaustekstistä sekä ilmoittautuminen ilmoittautuminen ja maksu -kohdasta.

Lisätiedot: Retki on peruttu

Omatoiminen retki Schjefbeckit ja Raasepori-teemalla.

Valitettavasti kesällä 2020 emme voi toteuttaa suunniteltua retkeä luennoilta tuttuihin kohteisiin. Jaksolle ilmoittautuneet: löydät Moodlesta kesän tai alkusyksyn iloksi reittisuunnitelma omatoimiretkeä varten.

Muiden yliopistojen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittaudu täyttämällä ilmoittautumislomake ("ilman tunnusta"-ilmoittautuminen), täytä tieto omasta yliopistostasi sekä opiskelijanumerosi. Jakson ilmoittautumislinkit ovat välilehdellä "Ilmoittautuminen ja opintomaksu"

Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta automaattiviestin, jossa on mm. linkki opintojaksosi tietoihin.
Saat ilmoittautumista seuraavana päivänä ohjeen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen aktivointiin.

Voit suorittaa jakson ilman Helsingin tunnusta, käyttämällä oman yliopistosi tunnusta Moodle kirjautumiseen.

Moodle linkki (tulossa)
Saat kurssiavaimen ennen jakson alkua.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

0e / 30e materiaalimaksu (retki). Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille (ei koske mahdollista materiaalimaksua). Lue lisää: Etäopintoja ympäri maan (uutinen). Tervetuloa mukaan!

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Monimuoto-opetus: etäluennot (15h) + kirjallinen tehtävä ja alustava ilmoittautuminen ekskursiolle/retkeen, 0 / 30 euroa, kunnes retki vahvistuu. Retken hinta kaikille toteutuessaan 30 euroa (materiaalimaksu).
ILMOITTAUTUMINEN (etä)luennot ja kirjallinen tehtävä ja ekskursio
(Mikäli retki toteutuu, alustavasti retkestä kiinnostuneille lähetetään 5.5. viesti ja ohje, kuinka 30 euron maksu maksetaan) (Syy: koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet voivat estää retken järjestämisen.)

Etäopetus: Etäluennot (15h) + kirjallinen tehtävä, maksuton (0 euroa)
ILMOITTAUTUMINEN etäluennot ja kirjallinen tehtävä

HUOM! PERUTTU Ekskursio (maksullinen kaikille: 30 euroa materiaalimaksu) tulee myyntiin vasta 15.5.2020 klo 12 (syy: koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet estävät retken järjestämisen)

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Ilmoittautuminen alkaa 25.3 klo 12:00

Kuvaus

Innostutko monitieteisistä opintojaksoista, joissa tutustut teemaan asiantuntijoiden johdolla eri näkökulmista? Tämä opintojakso on sinua varten!

Ei edeltäviä opintoja. Luentojaksoilla ei kerrata taidehistorian perustietoja tai -käsitteitä, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista käsitteiden kertausta.

Kurssilla on 5*3h asiantuntijaluentoa eri tutkimusalojen edustajilta (arkeologia, taidehistoria, historia, keskiajantutkimus). Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijalle laaja-alainen käsitys eri tutkimusalojen mahdollisuuksista lähestyä samaa teemaa ilmiökeskeisestä ja monitieteisestä näkökulmasta. Luennot perustuvat uusimpaan tutkimukseen ja (teksti)lähteisiin sekä materiaaleihin.

Jos koronatilanne sallii, kesäkuussa mahdollisuus osallistua oman bussin ja oppaan kanssa ekskursiolle/retkelle luentojen kohteisiin. (Rajoitettu osallistujamäärä, ilmoittautuminen erikseen alustavasti retkelle).

 • Miten Schjerfbeckit liittyvät Raaseporin keskiaikaiseen linnaan?
 • Kuka on Magnus Schjerfbeck?
 • Miten Helene liittyy Tammisaareen ja Raaseporin alueeseen?

Monitieteinen opintojakso lähestyy aihetta taidehistorian, arkeologian, historian, museoitumisen, korjaamisen sekä antikvaarisen tutkimuksen näkökulmasta. Samalla opiskelija kuulee aivan uusimman tutkimuksen tuloksia Raaseporin linnan merkityksestä keskiajalla ja siitä millaisena se näyttäytyy nykyaikana. Miten kansallinen herääminen, ”suomalaisuuden” etsiminen ja toisaalta kotimainen matkailu ja matkanteko sekä tutustuminen Eurooppalaiseen kontekstiin muuttivat käsityksiä menneisyydestä.

Tutustu ennen Leena Valkeapään luentoa Kansallisbiografian tietoihin Magnus Scherfbecistä.

Muu oppimateriaali ilmoitetaan luennoilla ja/tai Moodlessa.

Asteikolla 0-5.

"Avoimen yliopiston kesäkursseilla halutaan tarjota opiskelijoille vähän jotakin erikoisempaa. Yksi tapa on tutustua luennoilta tuttuihin kohteisiin retkellä. Matkalla oppiminen ja tietojen vaihto mahdollistuvat uudella tavalla." Etkö malta odottaa opintojakson alkamista? Lue odotellessa kokemuksia viime kesän (2019) ekskursio-opintojaksosta uutisesta: Avoimen yliopiston opinnoissa kohtaavat erilaiset ihmiset.

 • Etäopetus: Luennot (15h) + kirjallinen tehtävä TAI
 • Monimuoto-opetus (varmistuu toukokuun alussa): Luennot (15h) + kirjallinen tehtävä + ekskursio/retki luentojen kohteisiin (4.6. 8h ryhmäopetusta). Retkikohteet ja aikataulut tarkentuvat myöhemmin. Erillinen ilmoittautuminen retkeen.

HUOM! Valitettavasti kesällä 2020 emme voi toteuttaa suunniteltua retkeä luennoilta tuutuihin kohteisiin. Jaksolle ilmoittautuneet: löydät Moodlesta kesän tai alkusyksyn iloksi reittisuunnitelma omatoimi retkeä varten.

Kirjallinen tehtävä: essee luentojen aikana sovittavasta aiheesta tai oppimispäiväkirja. Kirjallinen tehtävä palautetaan 15.6. tai 3.8. klo 23:55 (voit valita itsellesi sopivamman palautuspäivän). Lisäohjeet Moodlessa.

Luennot toteutetaan etäopetuksena, mikäli lähiopetus on mahdollista luentojakson ajankohtana ilmoitetaan siitä erikseen. Retken toteutuminen vahvistetaan toukokuun alussa.

Luentojen ohjelma ja luennoitsijat:

14.5.2020 Dosentti Georg Haggrén: Keskiaikaiset linnat – tapaustutkimuksena Raasepori.

Luennolla käsitellään linnojen tutkimusta erityisesti arkeologian ja historian tutkimuksen menetelmin. Esimerkkikohteena on Raaseporin linna Uudellamaalla. Raaseporin historia alkoi avautua vuonna 1890, kun sen raunioita alettiin ensi kerran kaivaa esiin, tutkia ja restauroida. Ensimmäistä restaurointivaihetta johti Magnus Schjerfbeck. 2000-luvulla Raasepori on ollut jälleen tiiviin tutkimuksen kohteena. Arkeologian näkökulmasta rauniolinna on osoittautunut tutkimukselliseksi aarreaitaksi.

19.5.2020 FT Eeva Kotioja: Kosmopoliitit suomalaiset - taidetta ja matkailua 1800-luvun kutistuvassa Euroopassa.

Luennolla tarkastellaan suomalaisten matkailua Euroopassa 1800-luvulla, höyrykoneen ja rautateiden lyhentäessä etäisyyksiä Pohjolasta maanosan metropoleihin. Tieteentekijät, turistit ja taiteilijat viettivät yhä enemmän aikaansa kaukana kotoa, ammentaen ulkomailta vaikutteita työhönsä. Massaturismikin kehittyi asteittain vuosisadan kuluessa. Pariisi ja Düsseldorf olivat monen taiteilijan tukikohtia, saksankielisen Euroopan kylpyläkaupungit houkuttelivat puolestaan eliittiä hoitamaan terveyttään. Luennolla syvennytään sekä Helene Schjerfbeckin Eurooppaan että laajemmin suomalaisiin matkailijoihin ja heidän tapoihinsa kokea Eurooppa.

26.5.2020 Dosentti Georg Haggrén: Kruununlinnojen merkitys Ruotsin valtakunnassa keskiajalla – tapaustutkimuksena Raasepori.

Kruununlinnoilla oli Ruotsin valtakunnassa keskiajalla suuri merkitys niin ulko- ja sisäpolitiikan kuin politiikan kuin paikallishallinnonkin tasolla. Kun Raasepori perustettiin 1300-luvun lopulla, oli Ruotsin valtakunnassa yli 30 kruununlinnaa. 1520-luvulla jäljellä oli vain 13, joista peräti kuusi Suomessa. Luennolla tarkastellaan linnoja osana toisaalta valtapolitiikkaa ja toisaalta kruunun taloutta.

28.5.2020 Intendentti, FT Anna-Maria von Bonsdorff, Ateneumin taidemuseo: Helene Schjerfbeck ja taiteilijaystävät Raaseporin ja länsirannikon maisemissa.

Luennolla käsitellään miten 1800-luvun lopun suomalaistaiteilijat matkustivat opintoihin ulkomaille ja mitä kotimaan matkat ja oleskelu merkitsivät heidän taiteelleen. Monet viettivät aikaa toistensa seurassa ja maalauspaikkoja haettiin yhdessä. Luennolla käydään läpi paikan merkityksestä taiteilijalle ja hänen tuotannolle. Helene Schjerfbeck vietti ulkomailla yhteensä kuutisen vuotta ja palasi kesäisin useimmiten länsirannikolle maalaamaan. Schjerfbeck asettui myöhemmin asumaan Tammisaareen, jonka ympäristö oli jo aiemmin tullut tutuksi. Tarkastelemme mitä merkitsi matkustaminen Euroopan läpi Pariisiin, Bretagneen ja Cornwalliin ja sieltä välillä palaaminen kotimaahan ja uusien maalauspaikkojen etsimiseen? Missä taiteilijat viihtyivät ja mitkä maisemat tallentuivat teoksiin?

2.6.2020 Dosentti Leena Valkeapää: Kuka oli Magnus Schjerfbeck?

Mitä me tiedämme Helenen veljestä Magnus Schjerfbeckistä? Millainen arkkitehti, restauroija tai säätyläismies hän oli? Luennolla tarkastellaan arkkitehti Schjerfbeckin elämää ja uraa useista näkökulmista. Samalla pohditaan elämäkerran kirjoittamisen problematiikkaa sekä erilaisten lähestymistapojen ja tutkimusotteiden vaikutusta tutkimukseen ja sen tuloksiin.

Tutustu ennen Leena Valkeapään luentoa Kansallisbiografian tietoihin Magnus Schjerfbeckistä.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa.

 • Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.
 • Helsingin yliopiston sekä Avoimen yliopiston omat opiskelijat: Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan.

Opintojakso on monitieteinen ja sopii useiden eri koulutusohjelmien opintoihin. Opiskelija ilmoittautuu AYKUKA-TA217 -koodille (taidehistoria). Tieto korvaavuuksista merkitään opintojakson suorituksen rekisteröinnin yhteydessä näkyviin lisätieto-kenttään. Korvaavuudet Helsingin yliopisto:

 • Historian kandiohjelman kohtaan HISK-226 Yksilö ja yhteisö
 • Keskiajan tutkimuksen kohtiin: Näkökulmia Suomen keskiajan taidehistoriaan KESK-515 ja Keskiajan historian erityiskursseja KESK-525
 • Arkeologian opinnoissa KUMA-AR311
 • Kansatieteen opinnoissa KUMA-KA303, KUMA-KA308
 • Kulttuuriperinnön tutkimuksen opinnoissa KUMA-KP505
 • Lisäksi erikseen sovittaessa museologia KUMA-MU512 - lopputyössä painotettava museologian alaa (teoriat ym.)
 • Opiskelija painottaa kirjallisessa työssään sen aineen sisältöjä, mihin opintojaksoa suorittaa. Tarkemmat ohjeet Moodlessa.