Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Opintojaksolla tutustutaan kansanomaisiin uskontoihin ja se sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Opintojaksolla tutustutaan kansanomaisen uskonnollisen ajattelun historiallisiin kerrostumiin ja nykykäytäntöihin sekä niiden tutkimuksessa käytettyihin keskeisiin käsitteisiin ja näkökulmiin. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa
- esimodernin kansanuskon myyttiset perinteet ja rituaalit
- uudemman kansanomaisen ja arkisen uskonnon ilmiöt erityisesti Suomessa ja itämerensuomalaisella kulttuurialueella
- maagisen kansanperinteen tutkimuksen oppihistoria ja käsitteet.
- parantamiseen liittyvä maaginen ajattelu ja rituaalit
- onneen ja lempeen liittyvä maaginnen ajattelu ja rituaalit
- pahantahtoisen magian ilmenemismuodot vanhassa ja uudessa kansanuskossa
Opintojakson opettaja Outi Pohjanheimo on omassa tutkimuksessaan perehtynyt intuitiiviseen ajatteluun perustuvaan maagiseen ajatteluun ja sen dynamiikkaan erityisesti parantamiseen liittyvissä etnografisissa aineistoissa.
Luennot 16h ja kirjallisia tehtäviä.
Kurssilla saadaan yleiskäsitys mytologian, kansanuskon, maagisen ajattelun ja kansanperinteen tutkimuksesta ja siinä käytetyistä käsitteistä ja tutkimusnäkökulmista. Maagisen ajattelun tunnuspiirteitä opitaan tunnistamaan ja analysoimaan tieteellisesti. Intensiivisen luentokurssin lomassa tehdään havainnointia ja analyyttistä ajattelua harjoittavia pieniä kotitehtäviä. Tehtävien suorittaminen vaatii läsnäoloa luennoilla. Luentokurssin jälkeen tehdään itsenäinen harjoitustyö ohjeistuksen mukaan.
Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu ensimmäisellä luentokerralla
Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Annetaan opetuksen yhteydessä.
Asteikolla 0-5
Opintojaksosta järjestetään luentokurssi lukuvuosittain. Keskustelua aktivoivan luennoinnin yhteydessä hyödynnetään erilaisia arkisto-, kenttä-, ja muita materiaaleja, sekä monimuoto-opetusta. Lisäksi opiskelijat suorittavat pienet tehtävät arkisto- ja internetmateriaalin avulla. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista luennoille, tuntitehtävien suorittamista sekä oppimispäiväkirjan ja/tai esseen kirjoittamista.
Opintojakso on osa uskontotieteen opintoja ja korvaa jaksot KUKA-FO215 ja KUKA-US206.