Millaista oli muinainen kansanusko ja mitä se kertoo kulttuurimme kerroksista?
Kiehtova luentosarja alkaa 7.8.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Ti 7.8.2018
17:00 - 19:00
To 9.8.2018
17:00 - 19:45
Ti 14.8.2018
17:00 - 19:45
To 16.8.2018
17:00 - 19:45
Ti 21.8.2018
17:00 - 19:45
To 23.8.2018
17:00 - 19:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojaksolla tutustutaan kansanomaisiin uskontoihin ja se sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opintojakson suorittanut tunnistaa ja osaa erotella kansanomaisen uskonnollisuuden tutkimuksen lähtökohtia ja erilaisia näkökulmia. Hän osaa määritellä kansanomaisen uskonnollisuuden keskeisiä käsitteitä ja ilmiökenttää sekä hahmottaa niiden historiallista ulottuvuutta.

Opintojaksolla tutustutaan kansanomaisen uskonnollisen ajattelun historiallisiin kerrostumiin ja nykykäytäntöihin sekä niiden tutkimuksessa käytettyihin keskeisiin käsitteisiin ja näkökulmiin. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa

  • esimodernin kansanuskon myyttiset perinteet ja rituaalit
  • uudemman kansanomaisen ja arkisen uskonnon ilmiöt erityisesti Suomessa ja itämerensuomalaisella kulttuurialueella
  • maagisen kansanperinteen tutkimuksen oppihistoria ja käsitteet.
  • parantamiseen liittyvä maaginen ajattelu ja rituaalit
  • onneen ja lempeen liittyvä maaginnen ajattelu ja rituaalit
  • pahantahtoisen magian ilmenemismuodot vanhassa ja uudessa kansanuskossa

Opintojakson opettaja Outi Pohjanheimo on omassa tutkimuksessaan perehtynyt intuitiiviseen ajatteluun perustuvaan maagiseen ajatteluun ja sen dynamiikkaan erityisesti parantamiseen liittyvissä etnografisissa aineistoissa.

Luennot 16h ja kirjallisia tehtäviä.

Kurssilla saadaan yleiskäsitys mytologian, kansanuskon, maagisen ajattelun ja kansanperinteen tutkimuksesta ja siinä käytetyistä käsitteistä ja tutkimusnäkökulmista. Maagisen ajattelun tunnuspiirteitä opitaan tunnistamaan ja analysoimaan tieteellisesti. Intensiivisen luentokurssin lomassa tehdään havainnointia ja analyyttistä ajattelua harjoittavia pieniä kotitehtäviä. Tehtävien suorittaminen vaatii läsnäoloa luennoilla. Luentokurssin jälkeen tehdään itsenäinen harjoitustyö ohjeistuksen mukaan.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu ensimmäisellä luentokerralla

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Annetaan opetuksen yhteydessä.

Asteikolla 0-5

Opintojaksosta järjestetään luentokurssi lukuvuosittain. Keskustelua aktivoivan luennoinnin yhteydessä hyödynnetään erilaisia arkisto-, kenttä-, ja muita materiaaleja, sekä monimuoto-opetusta. Lisäksi opiskelijat suorittavat pienet tehtävät arkisto- ja internetmateriaalin avulla. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista luennoille, tuntitehtävien suorittamista sekä oppimispäiväkirjan ja/tai esseen kirjoittamista.

Opintojakso on osa uskontotieteen opintoja ja korvaa jaksot KUKA-FO215 ja KUKA-US206.