Wikimedia commons: Hereford Mappa Mundi

Tervetuloa tutustumaan keskiaikaan Euroopan läntisillä saarilla Englannissa, Skotlannissa, Walesissä ja Irlannissa!

Kurssilla luodaan asiantuntijaluentojen kautta kattava katsaus Brittein saarten keskiaikaan. Luennoilla kuulet esimerkiksi kristinuskon leviämisestä, viikingeistä ja tuon ajan kielistä sekä tarinaperinteestä.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Katso loput opetuspaikat Keskiajan tutkimuksen opinto-ohjelmasta
https://courses.helsinki.fi/fi/aykesk-525/130410297

PäivämääräAikaOpetuspaikka
To 12.3.2020
16:30 - 19:00
Ma 16.3.2020
16:30 - 19:00
Ma 23.3.2020
16:30 - 19:00
Ma 30.3.2020
16:30 - 19:00
Ma 6.4.2020
16:30 - 19:00
Ti 14.4.2020
16:30 - 19:00
Ma 20.4.2020
16:30 - 19:00
Ma 27.4.2020
16:30 - 19:00

Muutoksia opetusjärjestelyissä (tieto päivitetty 16.3.20)

Opetus siirtyy etäopetukseksi.

Ma 16.3. luento striimataan myös luentosaliin. Muiden luentojen järjestelyt ovat kesken.

Ilmoittautuneet saavat lisätietoa s-postilla sekä oppimisympäristö Moodlesta.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Tälle kurssille on varattu maksuton kiintiö Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Opintoihin ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston verkkosivuilla kurssin opinto-ohjelman Ilmoittaudu –painikkeen kautta (ei WebOodissa)

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Jakso on osa Uskontotieteen opintoja.

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on kokonaiskuva siitä, miten ja mitkä erilaiset yhteiskunnalliset kysymykset kytkeytyvät uskontoon. Hän kykenee nimeämään niiden taustoja ja reflektoimaan niistä käytyä keskustelua ja tehtyä tutkimusta.

Kurssin tarkoitus on tutustuttaa opiskelijat keskiaikaan Euroopan läntisillä saarilla Englannissa, Skotlannissa, Walesissä ja Irlannissa.

Annetaan opetuksen yhteydessä.

Jakso arvioidaan yleisellä asteikolla 0-5.

Luennot 24 h (8x3h) ja opintopäiväkirjan tai jotain valittua aihetta syventävän esseen kirjoittaminen.

Luentoihin voi liittyä edeltävää luettavaa.

Luennoilla läsnäolo 6/8 luentoa, sovi korvaava tehtävä enemmistä poissaoloista vastuuopettajan kanssa.

Tarkemmat opintopäiväkirja/essee ohjeet Moodlessa. Palautus ma 11.5. tai 8.6. klo 23:55 mennessä.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 9.3.2020.
Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kurssin koordinaattori ja vastuuopettaja on Katja Ritari. Kurssilla mukana myös vierailijaluennoitsijoita.

Luennot:

12.3.2020 Katja Ritari: Johdanto (historiallinen tausta, kehityskulut, kurssin eteneminen)

Luento johdattaa aiheeseen ja sen aikana käsitellään sitä mitä keskiaika on ja tärkeimmät kehityskulut Britannian ja Irlannin historiassa.

16.3.2020 Katja Ritari: Kristinuskon leviäminen

Luennolla käsitellään kristinuskon tuloa ja leviämistä Britanniaan ja Irlantiin ja sen vaikutusta alueen keskiajan historiaan.

23.3.2020 Erkki Kulovesi: Viikingit Brittein saarilla

Luento käsittelee niin kutsuttujen viikinkien saapumista Brittein saarille ja heidän merkitystään Irlanninmeren molemmin puolin. Tarkastelemme sekä Englannin että Irlannin viikinkikuningaskuntia sekä niiden keskinäisiä yhteyksiä. Luento tarkastelee myös viikinkien sulautumista osaksi paikallista poliittista ja kulttuurista maisemaa käsittäen viikinkikuningaskunnat osana paikallispoliittisia verkostoja. Kokoavina huomioina pohditaan viikinkien hiipumista ja heidän jättämäänsä merkitystä sekä lähteitä.

30.3.2020 Erkki Kulovesi: Normannivalloitus

Normannivalloitus muutti Brittein saarten yhteiskuntia peruuttamattomalla tavalla. Tarkastelemme luennolla normannien nopeaa valtaannousua ja sen seurauksia, normannihallintoa sekä normannien vallan laajenemista Irlantiin. Pohdimme Englannin ja Irlannin normannivallan eroja ja haasteita: miksi valta vakiintuu toisessa paremmin kuin toisessa?

6.4.2020 Silva Nurmio: Kielet

Luennolla tutustumme Brittein saarten kielimaisemaan keskiajalla. Käymme läpi perusasiat saarilla puhutuista kelttiläisistä ja germaanisista kielistä, (anglo)normannin kielestä ja myös latinasta kirjallisuuden kielenä. Pohdimme myös, miten kaksi- tai monikielisyys näkyy ajan kirjallisuudessa. Koska tietomme ajan kielistä perustuu suureksi osaksi (muodollisiin ja kirjakielisiin) teksteihin, keskustelemme myös, mitä haasteita tämä tuo kielten tutkimukseen.

14.4.2020 Jesse Keskiaho: Varhaiskeskiajan oppineisuus

Luennolla esitellään varhaiskeskiaikaisen Brittein saarten oppineisuuden historian pääpiirteitä, erityisesti anglosaksisen Englannin ja Irlannin latinankieliseen kulttuuriin keskittyen.

Luennon edeltävä luettava Patrizia Lendinara, "The World of Anglo-Saxon Learning", Malcolm Godden & Michael Lapidge (eds), The Cambridge Companion to Old English Literature (Cambridge, 2013) Saatavilla HY käyttöoikeuksilla https://doi.org/10.1017/CCO9781139042987.022 Pdf. versio oppimiympäristössä.

20.4.2020 Silva Nurmio: Maallinen tarinaperinne ja runous

Luennolle valmistaudutaan lukemalla lyhyitä proosatekstejä (tai otteita niistä) ja runoja englanninkielisinä käännöksinä edellisellä luennoilla käsitellyistä kielistä. Tutustumme keskiaikaisen kirjallisuuden genreihin, teemoihin ja kuuluisiin hahmoihin, kuten Beowulf ja kuningas Arthur. Keskustelemme myös Brittein saarten tarinaperinteen yhteyksistä muiden Euroopan maiden kirjallisuuteen; Arthur on hyvä esimerkki hahmosta, joka löytyy myös esimerkiksi ranskankielisestä kirjallisuudesta. (Edeltävä luettava oppimisympäristö Moodlessa)

27.4.2020 Jaakko Tahkokallio: Sydänkeskiajan oppinut käsikirjoituskulttuuri

Luennolla tutustutaan latinankieliseen kirjakulttuuriin Brittein saarilla normannivalloituksen jälkeen. Tarkastelemme luostarien kirjatuotantoa, kirjojen tekemisen muuttumista kaupalliseksi toiminnaksi ja latinankielisen kirjan kytköksiä kouluihin ja yliopistoihin. Pohdimme myös latinankielisen kirjallisuuden julkaisemista, levittämistä ja lukemista keskiajalla.