Kuva: Pixabay

Uutta avoimessa!

Haluaisitko perehtyä toisen maailmansodan arkeologiseen tutkimukseen ja sen erityispiirteisiin?

Kurssilla käsitellään esimerkiksi metallinilmaisinharrastusta ja sotilasesineiden keräilyä sekä sota-aikaisten jäänteiden sosiaalista merkitystä. Käsittelyn painopiste on Pohjois-Euroopassa, mutta toisen maailmansodan aikaisten materiaalisten jäänteiden arkeologista ja kulttuuriperintömerkitystä käsitellään myös laajemmin yleiseurooppalaisesta ja maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Lisätietoa löydät kuvauksesta!

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Luennot ilmoitettuina ajankohtina Unioninkatu 38 F115 (Arlapro).

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Ma 11.3.2019
16:30 - 19:00
Ti 19.3.2019
16:30 - 19:00
Ti 26.3.2019
16:30 - 19:00
Ti 2.4.2019
16:30 - 19:00
Ma 8.4.2019
16:30 - 19:00
Ma 15.4.2019
16:30 - 19:00
Ma 29.4.2019
16:30 - 19:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Opintojaksolla on maksuton kiintiö Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. (Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.)

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii arkeologian ja kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijoille, harrastajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Temaattiset jaksot ovat usein uniikkeja luentojaksoja tai kursseja. Niissä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua teeman alan tutkijan johdolla. Jaksolla ei kerrata perustietoja, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista peruskäsitteiden kertausta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee keskeiset tiedot valitsemastaan arkeologian osa-alueesta, metodista, maantieteellisestä alueesta tai periodista kiinnittäen erityistä huomiota siihen, miten arkeologisia aineistoja on tutkittu ja tulkittu. Opintojakso kehittää lähdekriittisyyttä ja itsenäisen ajattelun taitoja.

Kurssilla perehdytään laajasti toisen maailmansodan arkeologiseen tutkimukseen ja sen erityispiirteisiin. Käsittelyn painopiste on Pohjois-Euroopassa, mutta toisen maailmansodan aikaisten materiaalisten jäänteiden arkeologista ja kulttuuriperintömerkitystä käsitellään myös laajemmin yleiseurooppalaisesta ja maailmanlaajuisesta näkökulmasta.

Erityisesti huomiota kiinnitetään tapoihin, joilla arkeologian ja kulttuuriperinnöntutkimuksen lähestymistavat eroavat esimerkiksi dokumentaarisesta historian tutkimuksesta ja minkälaisia uusia näkökulmia nämä voivat tarjota sodan tutkimukseen. Kurssilla käsitellään myös niin sanottuja ”vaihtoehtoisia” tapoja lähestyä sodan materiaalista perintöä, esimerkiksi metallinilmaisinharrastusta ja sotilasesineiden keräilyä. Lisäksi tarkastellaan esimerkiksi sota-aikaisten jäänteiden sosiaalista merkitystä eri puolilla osana paikallista pitkän aikavälin kulttuuriperintöä.

Kurssiin liittyy oheislukemistoa, joka ilmoitetaan kurssin alussa.

Asteikolla 0-5. Kurssi arvioidaan kirjallisen tehtävän perusteella. Opintojakson hyväksyttyyn suorittamiseen edellytetään opetuksessa ilmoitettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista.

Luennot 21h (7*3h) + kirjallinen tehtävä

Kurssilla käy myös vierailevia luennoitsijoita.

Luennot ilmoitettuina ajankohtina Unioninkatu 38 F115 (Arlapro).

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu opintojakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa arkeologian ja kulttuuriperinnön tutkimuksen opintoja. Opintojakso rekisteröidään sille koodille, jolle olet ilmoittautunut. Käytössä ryhmäavaimet.