Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Opintojakso on yhteisopetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen. Opintojaksolla on rajallinen määrä paikkoja.

Ilmoittautuminen on siirretty poikkeuksellisesti myöhemmäksi ja se avautuu 29.9.

Toteutustapa: Opetus kokonaan etäyhteydellä reaaliajassa ZOOMilla. Käytössä myös oppimisympäristä Moodle, johon tulee lähitapaamisten materiaalit sekä muu opetusmateriaali. Opetuksesta ei tule tallenteita.

Ilmoittaudu

Aikataulu

Tarkista opetusaika ja -paikka: https://courses.helsinki.fi/fi/KUMA-AR311b/136694089

HUOM! 23.10.2020 kolme lähitapaamista on peruttu ja opetus on verkossa Zoom -yhteydellä.
Ilmoittautuneille lisätietoa spostilla.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 päivää ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Huomaa: Opintojakso on yhteisopetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen. Opintojaksolla on rajallinen määrä paikkoja. Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat Avoimen yliopiston verkkosivuilta kurssin opinto-ohjelman (kurssisivun) Ilmoittaudu–painikkeen kautta (ei WebOodissa).

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelija: mikäli olet läsnäoleva tutkinto-opiskelija ja kurssin osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu, voit ilmoittautua opintojaksolle tavanomaisia käytäntöjä noudattaen (koulutusohjelman opinto-oppaan kautta WebOodissa).

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii aiheesta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee keskeiset tiedot valitsemastaan arkeologian osa-alueesta, metodista, maantieteellisestä alueesta tai periodista kiinnittäen erityistä huomiota siihen, miten arkeologisia aineistoja on tutkittu ja tulkittu. Opintojakso kehittää lähdekriittisyyttä ja itsenäisen ajattelun taitoja. Soveltuvia kursseja / kirjallisuutta valitessaan opiskelija keskittyy tutkielman tekoa tukeviin aihepiireihin.

Opintojaksossa syvennytään historiallisen ajan arkeologian erityiskysymyksiin Skandinaviassa. Laaja pohjoismainen tausta auttaa hahmottamaan Suomen menneisyyttä.

Ajallisesti kurssi painottuu keskiaikaan. Kurssilla tarkastellaan skandinaavista yhteiskuntaa, materiaalista kulttuuria, taloutta, kirkkoa ym unohtamatta ympäristö- ja ilmastohistorian vaikutusta.

Kurssi koostuu luennoista ja erikseen ilmoitettavasta kirjallisuudesta.

Opintojakso suoritetaan osallistumalla arkeologian erikoisopintojaksoihin, muiden tieteenalojen soveltuville opintojaksoille tai kirjallisiin tentteihin. Opintojakson voi suorittaa myös kirjallisella tentillä tiedekuntatentissä. Tentittävästä kirjallisuudesta on sovittava yliopistonlehtorin kanssa ennen tenttiin ilmoittautumista. Muista vaihtoehtoisista suoritustavoista on sovittava yliopistonlehtorin kanssa. Luentokurssilta poissaoloja sallittu kolme.

Asteikolla 0-5.

Opintojakso on yhteisopetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen. Opintojaksolla on rajallinen määrä paikkoja.

Luentojen sisältöjä (muutokset mahdollisia):

 • Keskiajan ja uuden ajan alun Skandinavia
 • Viikinkiajan yhteiskunta ja ekspansio
 • Linnat keskipisteessä
 • Keskiajan kaupungit - urbanisoitumisen uusi paradigma
 • Saksalainen Hansa ja Itämeren-Pohjanmeren kulttuuripiiri
 • Kartanot ja kartanoläänit - rälssi ja maanomistuksen pohja
 • Kylät ja keskiajan maaseutu - "vapaat talonpojat" tutkimuskohteena
 • Tehtävien käsittelyä - teemana Ruotsi
 • Kirkkojen arkeologiaa katedraaleista saaristokappeleihin
 • Luostarit ja konventit - katolisen ajan kadonneet yhteisöt
 • Vuorityö ja teollisuus keskiajalta 1700-luvulle
 • Pohjolan suuret saaret Gotlannista Grönlantiin
 • Tehtävien käsittelyä - teemana Tanska, Norja ja Islanti

Opintojakso on osa arkeologian opintoja (arkeologiaa temaattisesti).

Opiskelija ilmoittautuu AYKUMA-AR311b-koodille. Tieto korvaavuudesta merkitään opintojakson suorituksen rekisteröinnin yhteydessä näkyviin lisätieto-kenttään. Korvaavuudet Helsingin yliopisto:

 • KESK-527 Keskiajan arkeologian erityiskursseja (5 op)