Three Swords monument in the rock recalling the Viking sea battle. Art recalling the time in the 9th century. Kuvaaja: Bertil Bernhardsson.

Näkökulmia viikinkiaikaan

Oletko kiinnostunut viikingeistä? Pohditko viikinkiajan mytologiaa ja sen heijastumista suomalaiseen kansanperinteeseen?

Tämä verkkokurssi on sinua varten! Verkkokurssin sisältöinä esimerkiksi viikinkiajan määrittely, näkyminen populaarikulttuurissa, uudet löydöt Suomesta, kirjalliset lähteet viikinkiajasta, viikinkiajan mytologia, viikinkiajan mytologian heijastuminen suomalaiseen kansanperinteeseen. Lisätiedot kuvauksessa. Tervetuloa mukaan!

Katso video (2 min): Vastuuopettaja Karolina Kouvola kertoo kurssin sisällöistä.

6.10.2020: Moodle on nyt avoinna kurssille ilmoittautuneille! Kirjauduthan sisään Moodleen mahdollisimman pian, jotta voit aloittaa kurssin ja tehtävien tekemisen. Ensi viikolla käynnistyvät ekskursiot (lähi- tai virtuaali) ja ilmoittautuminen lähiekskursiolle päättyy tämän viikon perjantaina.

Innostavaa kurssia!

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Video

Kurssin vastuuopettaja kertoo lyhyellä videolla (2 min) kurssin sisällöistä.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Opintojaksolla on maksuton kiintiö Helsingin yliopiston läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 päivää ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Oletko kiinnostunut viikingeistä? Pohditko viikinkiajan mytologiaa ja sen heijastumista suomalaiseen kansanperinteeseen? Haluaisitko kuulla teemasta lisää asiantuntijoiden kertomana? Tämä opintojakso on sinua varten!

Opintojakso sopii esimerkiksi harrastajille, kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijoille (folkloristiikka, kulttuuriperinnön tutkimus, arkeologia) tai kulttuurien tutkimuksen opiskelijoille (uskontotiede) sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

HY tutkinto-opiskelijat: HuK

Kurssilla on asiantuntijavideoita eri tutkimusalojen edustajilta (arkeologia, kulttuurihistoria, kielitiede, uskontotiede, folkloristiikka).

Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijalle laaja-alainen käsitys viikinki- ja varhaiskeskiajasta Pohjoismaissa, ja erityisesti Suomessa perustuen arkeologisiin ja tekstilähteisiin.

Viikinkiaika Suomessa ja lähialueilla.

Viikinkiajan määrittely, näkyminen populaarikulttuurissa, uudet löydöt Suomesta, kirjalliset lähteet viikinkiajasta, viikinkiajan mytologia, viikinkiajan mytologian heijastuminen suomalaiseen kansanperinteeseen.

Virtuaalinen ekskursio.

Verkkokurssi

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä verkkoympäristössä Moodlessa.

Asteikolla 0-5.

Verkkokurssi (oheismateriaalit + tehtävät + luentovideot/tallenteet)

Tehtävät ohjeistetaan tarkemmin verkkoympäristö Moodlessa. Kurssi edellyttää opiskelijalta sitoutumista kurssin aikaiseen työskentelyyn. Tehtävinä on esim. lyhyt aloitustehtävä, debatti ja kommentointi sekä kokoava oppimispäiväkirja lähteisiin viitaten, 6-7 sivua. Tarkoituksena ei ole toistaa luentovideoita, vaan laajentaa opittua asiaa reflektoiden. Oppimispäiväkirjan palautus 29.11 tai 20.12 mennessä.

Kurssilla tehdään myös virtuaalinen ekskursio tai käynti Kansallismuseoon. Näyttelykäynnillä pohdittava osana oppimispäiväkirjaa, miten viikinkiaikaa esitetään ja millaisia ajatuksia suhteessa luentoihin näyttely herättää.

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Luentovideoiden sisällöt (muutokset mahdollisia)

 • Vastuuopettaja Karolina Kouvola: Johdanto viikinki- ja varhaiskeskiaikaan Pohjoismaissa: lähteet, katsaus tutkimushistoriaan
 • Sirpa Aalto: Skandinavian viikinkiajan kirjalliset lähteet, saagat
 • Sirpa Aalto: Esimerkki saagatutkimuksesta; miten lähteitä voidaan käyttää akateemisessa tutkimuksessa
 • Karolina Kouvola: Mytologia viikinkiajan Skandinaviassa
 • Barbora Žiačková: "Oriental" objects in late Iron Age burials in Sweden, Finland, and NW Russia
 • Sirpa Aalto: Finnrit skandinaavisissa kirjallisissa lähteissä: mitä voimme sanoa viikinkiajan suomalaisista tekstilähteiden perusteella
 • Ulla Moilanen: Viikinkiajan arkeologia Suomessa, mitä löydöt kertovat
 • Ulla Moilanen: Viikinkiajan arkeologia SuomessaSkandinaavisen ja suomalaiskarjalaiset
 • Joonas Ahola: Kansanrunouden väliset myyttiset yhteydet
 • Karolina Kouvola: Koukkaus lähteisiin: kilpineitoja ja taisteluraivoisia berserkkejä

Opintojakson vastuuopettajana toimii Karolina Kouvola.

Kurssi on monitieteinen ja sopii monen eri koulutusohjelman opintoihin. Opiskelija ilmoittautuu AYKUMA-FO303-koodille. Tieto korvaavuuksista merkitään opintojakson suorituksen rekisteröinnin yhteydessä näkyviin lisätieto-kenttään. Korvaavuudet Helsingin yliopisto:

 • KUMA-FO310 Folkloristiikan erikoistuminen II 5 op
 • KUMA-FO312 Folkloristiikan erikoistuminen III 5 op
 • KUKA-US217 Uskonto historiassa
 • KUMA-KP506 or KUMA-KP507
 • KUMA-AR311a ja KUMA-AR311b