Aikataulu
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Romanikieli ja -kulttuuri -opintosuunnan perusopinnot ovat tarjolla kaikkien opintosuuntien ja koulutusohjelmien opiskelijoille.
Tutustut Suomen romaneja koskevaan historiassa toteutettuun ns. romanipolitiikan linjauksiin ja lainsäädäntöön ja kykenet arvioimaan niiden vaikutuksia romanien elämään aina nykypäiviin asti.
Ymmärrät ja osaat analysoida keskeisimpiä romanien historian vaiheita ja niiden vaikutusta nykypäivän romaneihin ja heidän oloihinsa eri puolilla Eurooppaa.
Lisäksi ymmärrät paremmin romanien nykypäivän elämää historian valossa ja miten romaneita on kohdeltu valtiovallan ja kirkon taholta.
Opintojaksossa perehdytään erityisesti romanien tuloon Pohjoismaihin ja eri vaiheisiin Suomessa sekä tutustutaan valtiovallan poliittisiin linjauksiin, kirkon asenteisiin ja toimenpiteisiin romaneja kohtaan sekä tutkijoiden luomaan kuvaan romaneista ja niiden yhteisvaikutuksiin romanien elämään. Lisäksi tarkastellaan ja tutustutaan eri tulkintoihin romanien alkuperästä sekä romanien tuloon ja kohteluun Euroopassa sekä tutustuu romaneihin kohdistuviin vainoihin ja kohteluun erityisesti toisen maailmansodan aikana.
Ilmoitetaan Moodlessa
Yleinen arviointiasteikko 0‒5.
Arvosanoihin 2‒3 edellytetään opiskelijalta erityisesti Suomen ja myös Euroopan romanihistorian yleistä tuntemusta ja ymmärtämistä ja muistamista.
Arvosanoihin 4‒5 edellytetään kykyä analysoida historian vaikutuksia romanien elämään 1500-luvulta aina nykypäivään asti.
Verkkokurssi
Verkkoluennot + harjoitustehtäviä + luentopäiväkirja, jossa hyödynnetään Moodlessa ilmoitettavaa oheiskirjallisuutta
Luentopäiväkirjan avulla opiskelija analysoi ja kommentoi verkkoluennoilla käsiteltyjä asioita romanien historiasta. Dialoginen vuorovaikutus ja keskustelu tuo syvyyttä käsiteltäviin asioihin. Oppilaat tekevät omakohtaisia lyhyitä selvityksiä liittyen eri tapahtumiin, ilmiöihin ja käsitteisiin.
Opiskelijat työskentelevät Moodlessa työryhmissä pohtien romanien historiaan liittyviä kysymyksiä.
Verkkoluentojen, jotka pidetään Zoomissa, ajankohdat löydät Aikataulu -osiosta.
Tietoja verkkoluennoille osallistumisesta lisätään opinto-ohjelmaan elokuussa.
Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 1.9.2020.
- Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.
- Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijat sekä Avoimen yliopiston opiskelijat: Saat linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan
Opintojakso järjestetään Avoimen yliopiston ja Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman yhteistyönä. Kandiohjelma järjestää opetuksen, johon Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat.
Opintojakso on osa Romanikielen ja -kulttuurin opintoja.