Kuva: Pixabay

Sosiologia tutkii ihmistä osana sosiaalisia maailmoja: kulttuuria, yhteiskuntaa, rakenteita ja ilmiöitä.

Sosiaaliset maailmat 5 op -opintojakso on johdatus sosiologiseen tutkimukseen ja tieteenalan keskeisiin teorioihin. Opintojakso alkaa 17.9.2019.

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Ti 17.9.2019
16:15 - 18:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Huom! Helsingin yliopiston koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetuksen läsnä oleville koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijoille (POISLUKIEN sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijat). Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa). Ilmoittautuminen maksuttomille kiintiöpaikoille alkaa torstaina 15.8.2019 klo 10.00 ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii aloitusjaksoksi kaikille sosiaalitieteistä kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan osaat tarkastella sosiologiaa tieteenalana sekä olet tutustunut sosiologiseen ajattelutapaan, peruskäsitteisiin ja keskeisiin suuntauksiin. Opit tunnistamaan sosiologian peruskäsitteet ja lähestymistavat ja ymmärrät sen, miten niitä sovelletaan globaalin nykymaailman ilmiöiden tarkasteluun.

Opintojakso antaa yleiskatsauksen sosiologiaan tieteenalana ja ajattelutapana sekä esittelee sosiologian peruskäsitteet.

Opintojaksolla käsitellään joitakin keskeisiä sosiologian teorioita, jotka käsittelevät sosiaalista toimintaa, sosiaalista vuorovaikutusta ja sosiaalisia rakenteita, kuten luokkarakennetta ja modernisoitumista.

Kurssilla tutustutaan sosiaalisia ilmiöitä koskevaan tutkimukseen niin kulttuurista, muodista, kaupunkikulttuurista, sosiaalisista merkityksistä kuin perheestä ja muista läheissuhteista. Opintojaksolla avataan sosiologian näkökulmaa yhteiskunnallisesta kehityksestä ja analysoidaan myös aikalaisilmiöitä.

Aro, Jari, Jokivuori, Pertti (2010): Klassinen sosiologia ja moderni maailma. Helsinki: WSOYpro. ISBN: 978-951-0-35263-2 (nid.). Teos löytyy myös e-kirjana.

Asteikolla 0 - 5

Kurssi koostuu verkkoluennoista, verkossa tapahtuvista mediaan perustuvista keskustelutehtävistä, kurssikirjan lukemisesta ja kurssin kuluessa sekä sen lopuksi suoritettavista monivalintatenteistä.

Alkuluento tiistaina 17.9.2019 klo 16:15 – 18.00
Yliopistonlehtori, dosentti Maaria Linko Avoimesta yliopistosta ja professori Ilkka Arminen sosiaalitieteiden koulutusohjelmasta

Suositellaan luennolle osallistumista paikan päällä. Jos et kuitenkaan pääse tulemaan, luentotallenne on katsottavissa muutaman päivän kuluttua luennosta.

Verkkotyöskentelyjaksot
Osio I: 16.9. - 28.9.2019
Monivalintatentti osiosta I suoritettavissa 26.9. - 28.9. välisenä aikana

Osio II: 29.9. - 7.10.2019
Monivalintatentti osiosta II suoritettavissa 5.10. - 7.10. välisenä aikana

Osio III: 8.10. - 23.10.2019
Monivalintatentti osiosta III on suoritettavissa 21. – 23.10. välisenä aikana

Monivalintatentti Kirjasta Klassinen sosiologia ja moderni maailma on suoritettavissa 21. - 23.10. välisenä aikana.
Mahdollisesti puuttuvia keskustelutehtävien kommentointeja pystyy täydentämään 29.10. asti.

Kurssin vastuuopettaja on Maaria Linko. Verkkoluennoilla luennoivat prof. Ilkka Arminen ja VTT, tuntiopettaja Mikko J. Virtanen.
Palautekeskustelu on verkossa, siitä informoidaan myöhemmin.

Jaksolla on käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu viimeistään 17.9.2019. Opintojakson Moodle-sivulle tulee kirjautua 24.9.2019 mennessä (tämän jälkeen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei enää ole mahdollista).

Opintojakson osasuoritukset ovat voimassa vain tämän opinto-ohjelman ajan sekä annetusta aikataulusta tulee pitää kiinni. Myöhässä tulevat vastaukset laskevat arvosanaa.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa sosiaalitieteiden opintokokonaisuutta I (15 op tai 25 op).