Kuva: Pixabay

Sosiologia tutkii ihmistä osana sosiaalisia maailmoja: kulttuuria, yhteiskuntaa, rakenteita ja ilmiöitä.

Sosiaaliset maailmat 5 op -opintojakso on johdatus sosiologiseen tutkimukseen ja tieteenalan keskeisiin teorioihin. Opintojakso alkaa 16.1.2020.

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
To 16.1.2020
16:15 - 18:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Huom! Helsingin yliopiston koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetuksen läsnä oleville koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijoille (POISLUKIEN sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijat). Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa).

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii aloitusjaksoksi kaikille sosiaalitieteistä kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan osaat tarkastella sosiologiaa tieteenalana sekä olet tutustunut sosiologiseen ajattelutapaan, peruskäsitteisiin ja keskeisiin suuntauksiin. Opit tunnistamaan sosiologian peruskäsitteet ja lähestymistavat ja ymmärrät sen, miten niitä sovelletaan globaalin nykymaailman ilmiöiden tarkasteluun.

Opintojakso antaa yleiskatsauksen sosiologiaan tieteenalana ja ajattelutapana sekä esittelee sosiologian peruskäsitteet.

Opintojaksolla käsitellään joitakin keskeisiä sosiologian teorioita, jotka käsittelevät sosiaalista toimintaa, sosiaalista vuorovaikutusta ja sosiaalisia rakenteita, kuten luokkarakennetta ja modernisoitumista.

Kurssilla tutustutaan sosiaalisia ilmiöitä koskevaan tutkimukseen niin kulttuurista, muodista, kaupunkikulttuurista, sosiaalisista merkityksistä kuin perheestä ja muista läheissuhteista. Opintojaksolla avataan sosiologian näkökulmaa yhteiskunnallisesta kehityksestä ja analysoidaan myös aikalaisilmiöitä.

Aro, Jari, Jokivuori, Pertti (2010): Klassinen sosiologia ja moderni maailma. Helsinki: WSOYpro. ISBN: 978-951-0-35263-2 (nid.). Teos löytyy myös e-kirjana.

Asteikolla 0 - 5

Opintojakso sijoittuu aikavälille 16.1.-1.3.2020

Alkuluento torstaina 16.1.2020 klo 16:15 – 18.00

Suositellaan luennolle osallistumista paikan päällä. Jos et pääse tulemaan, luentotallenne on katsottavissa muutaman päivän kuluttua luennosta.

Kurssi koostuu verkkoluennoista, verkossa tapahtuvista mediaan perustuvista keskustelutehtävistä, kurssikirjan lukemisesta ja kurssin kuluessa ja lopuksi suoritettavista monivalintatenteistä.

Jaksolla on käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 14.1.2019 klo 9. Opintojakson Moodle-sivulle tulee kirjautua 23.1.2020 mennessä (tämän jälkeen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei enää ole mahdollista).

Avausluento 16.1.2020 klo 16.15.-18.00: VTT Mikko Virtanen johdattaa sosiologian peruskysymyksiin ja kurssin työskentelytapaan, tehtäviin ja kurssikirjaan.

Verkkotyöskentelyjaksot
Jakso I: 16.1.-29.1.20: kuunnellaan luennot I – IV
• Kun on kuunnellut luennot, tehdään I. jakson monivalintatentti
• Mielipidekirjoitukseen perustuva keskustelutehtävä verkossa
• Monivalintatentti osiosta I tehdään 27.1-29.1. välisenä aikana

Jakso II: 30.1.-12.2.20: luennot V – VII
• Mediaan perustuva keskustelutehtävä verkossa
• Kurssikirjaan on tarkoitus perehtyä viimeistään tässä vaiheessa
• Monivalintatentti osiosta II tehdään 10.2 - 12.2. välisenä aikana

Jakso III: 13.2.- 1.3.20: luennot VIII – X
• Tehdään jakson monivalintentti
• Kolmas keskustelutehtävä verkossa.
• Monivalintatentti osiosta III tehdään 27.2-1.3. välisenä aikana
• Tehdään myös kirjaan Aro & Jokivuori, Klassinen sosiologia ja moderni maailma perustuva monivalintatentti 27.2 -1.3. välisenä aikana.

Mahdollisesti puuttuvia keskustelutehtävien kommentointeja pystyy täydentämään 5.3. asti. HUOM! Kaikkien tehtävien viimeinen palautuspäivä on 6.3.2020!

Kurssin vastuuopettaja on Mikko Virtanen. Verkkoluennoilla luennoivat prof. Ilkka Arminen ja VTT, tuntiopettaja Mikko J. Virtanen.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa sosiaalitieteiden opintokokonaisuutta I (15 op tai 25 op).