Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille. Tervetuloa mukaan!

Maksuton (0 euroa). Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat
Jaksolle on varattu 60 maksutonta paikkaa läsnäoleville muiden kuin sosiaalitieteiden koulutusohjelman perustutkinto-opiskelijoille.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii aloitusjaksoksi kaikille sosiologiasta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuasi osaat tarkastella sosiologiaa tieteenalana sekä olet tutustunut sosiologiseen ajattelutapaan, peruskäsitteisiin ja keskeisiin suuntauksiin. Opit tunnistamaan sosiologian peruskäsitteet ja lähestymistavat ja ymmärrät, miten niitä sovelletaan globaalin nykymaailman ilmiöiden tarkasteluun. Harjoittelet esseemuotoista tieteellistä kirjoittamista. Lisäksi osallistut tutkimustiedon tuottamiseen ja voit pohtia tieteellisen tiedon tuotannon ehtoja.

Opintojakso antaa yleiskatsauksen sosiologiaan tieteenalana ja ajattelutapana sekä esittelee sosiologian peruskäsitteet. Opintojaksolla käsitellään joitakin keskeisiä sosiologian teorioita koskien sosiaalisia rakenteita, sosiaalista toimintaa ja sosiaalista vuorovaikutusta. Tutustutaan sosiaalisia ilmiöitä koskevaan tutkimukseen kohdentuen mm. kulttuuriin, merkkeihin, medioihin, sosiaalisiin merkityksiin, talouteen, tieteeseen ja teknologiaan. Opintojaksolla avataan toiminnan ja prosessien historiallista merkitystä; esitellään sosiologian kuvia yhteiskunnallisesta kehityksestä. Lopuksi esitellään sosiologisia aikalaisanalyysejä.

Aro, Jari, Jokivuori, Pertti (2010): Klassinen sosiologia ja moderni maailma. Helsinki: WSOYpro. ISBN: 978-951-0-35263-2 (nid.). Teos löytyy myös e-kirjana, lainataan Helka-kortilla.

Asteikolla 0-5

Suoritusmuoto: Luentotallenteet, verkkotehtävät ja monivalintatenttejä

Kurssi koostuu verkkoluennoista, verkossa tapahtuvista mediaan perustuvista keskustelutehtävistä, kurssikirjan lukemisesta ja kurssin kuluessa ja lopuksi suoritettavista monivalintatenteistä. Jaksolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 31.8.2020. Opintojakson Moodle-sivulle tulee kirjautua 7.9.2020 mennessä (tämän jälkeen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei enää ole mahdollista).

Verkkotyöskentelyjaksot

Jakso I: 31.8.-14.9.20: kuunnellaan luennot I – IV
Kun on kuunnellut luennot, tehdään I. jakson monivalintatentti
Mielipidekirjoitukseen perustuva keskustelutehtävä verkossa
Monivalintatentti osiosta I tehdään 12.9-14.9. välisenä aikana

Jakso II: 15.9.-29.9.20: luennot V – VII
Mediaan perustuva keskustelutehtävä verkossa
Kurssikirjaan on tarkoitus perehtyä viimeistään tässä vaiheessa
Monivalintatentti osiosta II tehdään 27.9 - 29.9. välisenä aikana

Jakso III: 30.9.- 14.10.20: luennot VIII – X
Tehdään jakson monivalintentti
Kolmas keskustelutehtävä verkossa.
Monivalintatentti osiosta III tehdään 12.10.-14.10. välisenä aikana
Tehdään myös kirjaan Aro & Jokivuori, Klassinen sosiologia ja moderni maailma perustuva monivalintatentti 12.10.-14.10. välisenä aikana.

HUOM! Kaikkien tehtävien viimeinen palautuspäivä on 14.10.2020. Kurssin vastuuopettaja on VTT Mikko J. Virtanen, joka myös luennoi verkkoluennoilla yhdessä prof. Ilkka Armisen kanssa.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu opintojakson alkaessa.

  • Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.
  • Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijat sekä Avoimen yliopiston opiskelijat: Saat linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä tenttiin, ilmoita asiasta heti opintojaksolle ilmoittautumisen jälkeen. Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan.

Opintojaksolle osallistuu Helsingin evankelisen opiston opiskelijoita.

Opintojakso on pakollinen osa Sosiaalitieteiden perusopinnot 25 op -opintokokonaisuutta.