Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Huom! Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetusta läsnä oleville muiden kuin sosiaalitieteiden koulutusohjelman perustutkinto-opiskelijoille. Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa).

Ilmoittautuminen alkaa pääsääntöisesti 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii aloitusjaksoksi kaikille sosiologiasta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuasi osaat tarkastella sosiologiaa tieteenalana sekä olet tutustunut sosiologiseen ajattelutapaan, peruskäsitteisiin ja keskeisiin suuntauksiin. Opit tunnistamaan sosiologian peruskäsitteet ja lähestymistavat ja ymmärrät, miten niitä sovelletaan globaalin nykymaailman ilmiöiden tarkasteluun.

Kurssilla tutustutaan sosiologiseen ajatteluun, sosiologian peruskäsitteisiin ja keskeisiin tutkimusalueisiin sosiologian tieteenalan opettajien ja tutkijoiden johdolla. Luentotallenteissa avataan erilaisia näkökulmia nyky-yhteiskuntaan - kulttuurista politiikkaan ja tiedosta kaupunkeihin sosiologisina tutkimuskohteina. Keskustelutehtävissä pohditaan yhdessä sosiologisia ilmiöitä omassa arjessamme.

Aro, Jari, Jokivuori, Pertti (2010): Klassinen sosiologia ja moderni maailma. Helsinki: WSOYpro. ISBN: 978-951-0-35263-2 (nid.). Teos löytyy myös e-kirjana.

Asteikolla 0-5

Suoritusmuoto: Luentotallenteet, verkkotehtävät ja monivalintatenttejä

Kurssi koostuu verkkoluennoista, verkossa tapahtuvista mediaan perustuvista keskustelutehtävistä, kurssikirjan lukemisesta ja kurssin kuluessa ja lopuksi suoritettavista monivalintatenteistä.

Jaksolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 11.1.2021. Opintojakson Moodle-sivulle tulee kirjautua 18.1.2021 mennessä (tämän jälkeen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei enää ole mahdollista).

Verkkotyöskentelyjaksot

Jakso I: 11.1.-25.1.21: kuunnellaan luennot I – IV
Kun on kuunnellut luennot, tehdään I. jakson monivalintatentti
Mielipidekirjoitukseen perustuva keskustelutehtävä verkossa
Monivalintatentti osiosta I tehdään 23.1.-25.1. välisenä aikana

Jakso II: 26.1.-9.2.21: luennot V – VII
Mediaan perustuva keskustelutehtävä verkossa
Kurssikirjaan on tarkoitus perehtyä viimeistään tässä vaiheessa
Monivalintatentti osiosta II tehdään 7.2. - 9.2. välisenä aikana
Jakso III: 10.2.- 24.2.20: luennot VIII – X

Tehdään jakson monivalintentti
Kolmas keskustelutehtävä verkossa.
Monivalintatentti osiosta III tehdään 22.2.-24.2. välisenä aikana
Tehdään myös kirjaan Aro & Jokivuori, Klassinen sosiologia ja moderni maailma perustuva monivalintatentti 22.2.-24.2. välisenä aikana.

HUOM! Kaikkien tehtävien viimeinen palautuspäivä on 24.2.2021.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa Sosiaalitieteiden perusopinnot, 25 op -opintokokonaisuutta.