Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Kurssi kaikille sosiaalitieteitä opiskeleville ja sopii kaikille, jotka haluavat oppia eriarvoisuuden syntymekanismeista ja rakenteista niiden taustalla.

Kuuntele tallenne, jossa avoimen yliopiston sosiologian yliopistonlehtori, dos. Maaria Linko haastattelee verkkokurssin tekijää VTT Mikko Virtasta kurssin sisällöstä ja teemoista.

AYSOSK-104/SOSK-104 Sosiaaliset maailmat

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät, mitä yhteiskunnallisilla rakenteilla tarkoitetaan, miten ne muodostuvat ja mikä on niiden suhde yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen. Saavutat monipuoliset tiedot yhteiskunnallisten rakenteiden vaikutuksista, yhteiskunnallisten ilmiöiden rakenteistumisesta sekä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden muodostumis- ja säilymistavoista.

Opintojaksolla perehdytään yhteiskunnallisten rakenteiden muodostumistapoihin ja vaikutuksiin sekä rakenteiden ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden väliseen suhteeseen. Yhteiskunnallisia rakenteita ja niihin liittyvää eriarvoisuutta tarkastellaan monipuolisesti eri näkökulmista ja erityyppisten tutkimusten kautta.

Atkinson, Will (2015) Class. Polity Press, Cambridge.

Asteikolla 0 - 5

Verkkokurssi opiskellaan aikavälillä 30.7.-28.8.2019.

Verkkokurssi suoritetaan kuuntelemalla tallenteet, kahdella monivalintatentillä Moodlessa sekä pienimuotoisella kirjoitustehtävällä. Toisessa monivalintatentissä suoritetaan luentojen sisältö ja toisessa Atkisonin kirja.

Luentotallenteiden teemat ovat seuraavat
Maaria Linko ja Mikko Virtanen: Johdanto
Ilkka Arminen: Eriarvoisuus ja sosiaalinen vuorovaikutus
Karri Silventoinen: Terveyden eriarvoisuus
Anssi Peräkylä: Kontrolli, tieto ja tunteet: yhteiskunnan rakenteita mikrotasolla
Sirpa Wrede: Kansalaisuus ja globaali eriarvoisuus: valtioyhteisön jäsenyys makrorakenteena
Lena Näre: Maahanmuuttoon liittyvä eriarvoisuus ja intersektionaaliset hierarkiat
Petri Ylikoski: Eriarvoisuus ja tasa-arvo

Sosiaalitieteiden koulutusohjelmassa järjestettiin tämä kurssi keväällä 2018 ja luennnoista tehtiin tallenteet, joihin tämä verkkokurssi perustuu.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 30.7.2019. Moodleen tulee kirjautua viimeistään 6.8.2019. Tämän jälkeen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei ole enää mahdollista.

Monivalintatentti luentojen sisällöstä:
Tentti on avoinna yhden vuorokauden ajan 27.8. klo 18.00 - 28.8.2019 klo 18.00.

Monivalintatentti kirjan sisällöstä:
Tentti on avoinna yhden vuorokauden ajan 27.8. klo 18.00 - 28.8.2019 klo 18.00.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.