Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja

Huom! Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetusta läsnä oleville muiden kuin sosiaalitieteiden koulutusohjelman perustutkinto-opiskelijoille. Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa).

Ilmoittautuminen alkaa pääsääntöisesti 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Suositellaan, että opiskelija on suorittanut opintojakson AYSOSK-104/SOSK-104 Sosiaaliset maailmat - johdatus sosiologiaan.

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät, mitä yhteiskunnallisilla rakenteilla tarkoitetaan, miten ne muodostuvat ja mikä on niiden suhde yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen. Saavutat monipuoliset tiedot yhteiskunnallisten rakenteiden vaikutuksista, yhteiskunnallisten ilmiöiden rakenteistumisesta sekä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden muodostumis- ja säilymistavoista.

Opintojaksolla perehdytään yhteiskunnallisten rakenteiden muodostumistapoihin ja vaikutuksiin sekä rakenteiden ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden väliseen suhteeseen. Yhteiskunnallisia rakenteita ja niihin liittyvää eriarvoisuutta tarkastellaan monipuolisesti eri näkökulmista ja erityyppisten tutkimusten kautta.

Atkinson, Will (2015) Class. Polity Press, Cambridge.

Therborn, Göran (2014) Eriarvoisuus tappaa. Vastapaino, Tampere.

Current Sociology. 2016, Vol. 64, (2) s. 159-227 ja 244–258. Dynamics of inequalities in a global perspective. (Monograph issue) (Artikkeleiden lukeminen vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella.)

Asteikolla 0 - 5

Verkkokurssi suoritetaan kuuntelemalla tallenteet, kahdella monivalintatentillä Moodlessa sekä pienimuotoisella kirjoitustehtävällä. Toisessa monivalintatentissä suoritetaan luentojen sisältö ja toisessa Atkisonin kirja.

Luentotallenteiden teemat ovat seuraavat

Maaria Linko ja Mikko Virtanen: Johdanto
Ilkka Arminen: Eriarvoisuus ja sosiaalinen vuorovaikutus
Karri Silventoinen: Terveyden eriarvoisuus
Anssi Peräkylä: Kontrolli, tieto ja tunteet: yhteiskunnan rakenteita mikrotasolla
Sirpa Wrede: Kansalaisuus ja globaali eriarvoisuus: valtioyhteisön jäsenyys makrorakenteena
Lena Näre: Maahanmuuttoon liittyvä eriarvoisuus ja intersektionaaliset hierarkiat
Petri Ylikoski: Eriarvoisuus ja tasa-arvo

Tämä kurssi järjestettiin Sosiaalitieteiden koulutusohjelmassa keväällä 2018 ja luennoista tehtiin tallenteet, joihin tämä verkkokurssi perustuu.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 26.10.2020.

Kirjoistustehtävä
500 sanan kirjoitustehtävä on palautettava Moodleen viimeistään 13.12.2020 mennessä.

Monivalintatentti luentojen sisällöstä:
Tentti on avoinna yhden vuorokauden ajan 15.12. klo 18.00 - 16.12.2020 klo 18.00.

Monivalintatentti kirjan sisällöstä:
Tentti on avoinna yhden vuorokauden ajan 15.12. klo 18.00 - 16.12.2020 klo 18.00.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on valinnainen osa Sosiaalitieteiden aineopintoja 35 op -opintokokonaisuutta.