Kuva: Pexels

Mitä on väestötiede ja miten se on kehittynyt?

Verkkokurssilla tutustut väestötieteteen keskeisiin käsitteisiin sekä väestötieteeseen tieteenalana.

Opintojakson aikana opit esimerkiksi tunnistamaan keskeiset väestön rakenne- ja muutostekijät ja saat kosketuspintaa väestöilmiöitä koskevaan tutkimukseen niin, että pystyt arvioimaan kriittisesti väestöilmiöitä koskevaa mediatietoa.

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Huom! Helsingin yliopiston koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetusta läsnä oleville koulutusohjelmien perustutkinto-opiskelijoille (POISLUKIEN sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijat). Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa).

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Saat yleisen käsityksen siitä, mitä väestötiede on ja miten se on kehittynyt. Tunnistat keskeiset väestön rakenne- ja muutostekijät sekä ymmärtää niiden keskinäisen vuorovaikutuksen periaatteet. Hahmotat väestöilmiöiden yhteiskunnallisia seurauksia sekä sen, miten yhteiskunnallinen konteksti puolestaan vaikuttaa niihin. Osaat kuvata tyypillisesti käytettyjä aineistoja ja menetelmiä sekä osaat selittää tärkeimpien lähestymistapojen ja ajattelumallien keskeisen sisällön. Lisäksi saat väestöilmiöitä koskettelevan tutkimuksen "lukutaidon" ja pystyt arvioimaan kriittisesti väestöilmiöitä koskevaa mediatietoa.

Opintojaksolla annettava oheiskirjallisuus, joka on osin suomenkielistä ja osin englanninkielistä.

Asteikolla 0-5 (0 = hylätty, 1 = välttävä, 2 = tyydyttävä, 3 = hyvä, 4 = kiitettävä, 5 = erinomainen)

Verkkoluentojen yhteydessä luettava kirjallisuus tai kuunneltava materiaali, monivalintatehtävät (1–5), teemakeskustelu sekä kolme esseetä.

Opintojakso ajoittuu 28.10.-15.12.2019 väliselle ajalle, jonka jälkeen on vielä essseiden palautus.

Kurssin Moodle-sivut aukeavat viimeistään 28.10.2019 klo 9, jolloin opiskelu alkaa. Moodleen tulee kirjautua maanantaihin 11.11.2019 mennessä. Tämän jälkeen opiskelun aloittaminen ei ole enää mahdollista.

Opintojakso muodostuu seitsemästä teemasta, jotka ovat:

Teema 1 Väestötiede tieteenalana ja väestöllinen transitio
Teema 2 Väestötieteen aineistot ja menetelmät
Teema 3 Syntyneisyys ja hedelmällisyys
Teema 4 Kuolleisuus, kuolleisuuserot ja terveys
Teema 5 Muuttoliike ja väestöennusteet
Teema 6 Väestön ikääntyminen
Teema 7 Maailman väestönkehitys ja väestöongelmat

Esseiden (3 kpl) palautus 30.12.2019 klo 23.59 mennessä.
Teemakeskustelu 25.11.-1.12.2019.

Opintojakson tarkempi aikataulu ilmoitetaan Moodlessa.

Kurssin läpipääsyn ehtona on se, että kaikki kurssin monivalinta- ja kirjoitutehtävät on tehty ajallaan. Osasuoritukset eli monivalinta- ja kirjoitustehtävät ovat voimassa vain tämän kurssin ajan ja niitä ei voi siirtää seuraavalle kurssille.

Kurssiarvosana määräytyy esseiden painottamattomana keskiarvona (asteikko 0-5).

HUOM! Varaa riittävästi aikaa itsenäiseen ja ryhmässä tapahtuvaan verkkotyöskentelyyn kurssin aikana.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

AYSOSK-207 Väestötieteen johdanto -jakso on valinnainen AYSOSK-206 Kriminologian-opintojakson ja AYSOSK-208 Näkökulmia kulutustutkimukseen kanssa Sosiaalitieteiden opintokokonaisuudessa I (AYSOSK-501) ja opintokokonaisuudessa II (AYSOSK-502).